La xemeneia de la tèrmica de Cubelles ja no forma part de l'horitzó del Penedès Marítim

Els treballs d'enderroc estaran acabats aquest pròxim mes d'abril
Estat actual de la xemeneia de la tèrmica del Foix. | Gemma Sánchez / ACN

 

Cunit i Cubelles ja no tenen al seu horitzó la icònica xemeneia de la central tèrmica del Foix. Endesa es troba en la fase final del seu enderroc, i actualment ja només queden uns 30 metres dels 170 que tenia originalment. La companyia elèctrica està acabant els treballs de demolició amb una gran grua amb un martell percussor, que ha substituït el robot mecànic que es va encarregar de l'enderroc de la major part de la xemeneia, fent caure la runa cap a l'interior.

 

Segons Endesa, la xemeneia pot quedar completament enderrocada aquesta mateixa setmana, mentre que a finals d'abril podria estar completat l'enderroc de tota la tèrmica. En paral·lel a les tasques de demolició de la xemeneia, la companyia també està desmuntant l'estructura de ferro de l'edifici de les calderes, i ja només quedarà per eliminar l'edifici de les oficines. Els treballs d'enderroc de la central del Foix van començar a mitjans de l'any 2017.

 

Incertesa sobre el futur dels terrenys

D'aquesta manera, en poques setmanes les setze hectàrees que ocupava la central seran un gran solar. El següent pas serà que es faci un procés de descontaminació, ja que els estudis que s'han fet els últims mesos constaten que hi ha una «mínima» presència de partícules contaminants. L’enderroc de tots els elements i la restitució dels terrenys hauran costat 4,7 milions d'euros. Encara no s'ha concretat a què es pot destinar aquest espai, tot i que l'Ajuntament de Cubelles i Endesa ja han fet algunes reunions al respecte.

 

En aquestes trobades, la companyia s’havia mostrat predisposada a reconvertir la zona en un espai d’habitatges i comerços, tot i que per impulsar un pla urbanístic a la zona seria necessària una requalificació aprovada per l’Ajuntament amb el vistiplau del Ministeri d’Indústria. El consistori també està pendent d’una gran inversió privada per construir un càmping de luxe al costat de la C-31, a prop de l'espai on fins ara hi havia la central. La central tèrmica, que es va construir el 1975, va deixar de funcionar el 2015, tot i que des del 2010 ja ho feia de manera molt limitada.