El 3de9 sense folre arriba dinou anys després

L’any 2000, la Joves de Valls se’l va plantejar per primera vegada a la història a Vila-rodona
La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat la primera colla que ha carregat el 3de9 sense folre | Àngel Ullate

Fins a la passada diada de Santa Úrsula del 27 d’octubre a la plaça del Blat, el 3de9 sense folre era un castell inèdit en l’època moderna. El fet que hagin fet l’aleta la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls trenca el malefici d’una sèrie d’intents o intents desmuntats que s’havien portat abans a les places.

 

La Joves, la colla que l’ha buscat més

El 5 de novembre del 2000, la Colla Joves va provar per primera vegada el mite a la Fira Agropecuària de Vila-rodona. Ho va fer en dues ocasions, encara que cap de les dues temptatives va fructificar.

 

Quatre anys després, a la diada de Santa Úrsula, els del carrer d’en Gassó, després de carregar el primer 2de8 sense folre a la plaça del Blat, va tornar a buscar el castell impossible, encara que tampoc aconseguiria arribar a bon port.

 

Finalment, la temporada 2018, la mateixa Colla Joves el va tornar a provar novament per Santa Úrsula. Aquell dia, a la plaça del Blat, els de la camisa vermella en van fer un intent desmuntat i un intent.

 

La Vella també hi va insistir

Des del 2004, la Colla Vella també ha buscat la glòria amb el 3de9 sense folre. Aquell any, al Concurs de Castells de Tarragona, els de la camisa rosada el van intentar per primera vegada sense èxit.

 

Dotze anys després, a la TAP, amb l’objectiu de prendre-li el primer lloc als Castellers de Vilafranca al Concurs de Castells, també es van jugar la carta amb aquesta construcció, però finalment no va ser possible.

 

Ja el 2018, com la Joves, els del Portal Nou també se’l van plantejar per Santa Úrsula. Ho van fer després d’un intent de 2de9 sense manilles. Novament, però, el mite va tornar a saltar i encara hauria d’esperar un any per ser una realitat.

 

Únic intent dels Verds

La tercera colla del país que ha afrontat el 3de9 sense folre han estat els Castellers de Vilafranca. Els penedesencs se’l van plantejar a la diada de Tots Sants del 2005. Ho van fer després d’un intent de torre de 9 sense manilles, estructura que per Sant Fèlix van aconseguir carregar per primer cop a la història. Des de llavors, els penedesencs, encara que l’han assajat, no han tornat a treure més el 3 net a les places.