Els castells de nou a Llorenç del Penedès

Aquest poble de la comarca del Baix Penedès veu castells de nou des de l'any 1998
Un 4de9 amb folre de la Joves de Valls a Llorenç del Penedès | JAN MAGAROLAS

La diada de la Festa Major de Llorenç del Penedès ha vist en tota la seva història divuit castells de nou, entre carregats i descarregats. Un any més, aquesta plaça tradicional de la comarca del Baix Penedès comptarà amb la participació de la Colla Joves Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Nens del Vendrell. La diada serà diumenge, a dos quarts d'una del migdia, a la plaça de la Vila.

El 1998, arriba el primer castell de nou pisos

L’any 1998, els Castellers de Vilafranca van fer plaça de nou Llorenç amb el 4de9 amb folre descarregat. Dos anys després, els verds van deixar el 3de9 amb folre en intent desmuntat. La temporada 2001, els vilafranquins van completar el 4de9 amb folre després d’un intent desmuntat. El 2002, carregaven el 3de9  amb folre després d’un intent desmuntat i el 2003 van descarregar el 3de9 amb folre.

Des del 2012, els castells de nou es reparteixen entre Joves, Jove i Nens

Nou anys després, els castells de nou tornarien a Llorenç de la mà de la Colla Joves Xiquets de Valls. Aquella temporada, els de la camisa vermella van descarregar el 3de9 amb folre.

 

L’any 2013, la Joves de Valls i la Jove de Tarragona hi van descarregar el 3de9 amb folre. Ambdues colles també el van completar els anys 2014 i 2015.

 

El 2016, la Jove de Tarragona aconseguia per primera vegada a la història portar els dos castells bàsics de nou a Llorenç. Aquell any, la Joves de Valls va deixar el 3de9 amb folre carregat. Els Nens del Vendrell també van descarregar el 3de9 folrat després d'un intent desmuntat.

 

L’any passat, la Joves va ser capaç de descarregar els dos castells de la gamma bàsica de nou pisos. Per la seva banda, la Jove de Tarragona va completar el 4de9 amb folre.

Tres dies abans de la diada, dia pels Aficionats locals

La matinada del 9 al 10 d'agost, el carrer Francesc Macià de Llorenç del Penedès viurà la diada del grup d'Aficionats, colla que aplega castellers del poble i només actua un cop l'any per la seva festa major. Es tracta d'una cita que es fa amb vestimenta tradicional. Un cop acabada, se celebra la tradicional sindriada popular.