La Colla Vella lidera el 2018 casteller amb la millor temporada de la seva història

Els de la camisa rosada, que han fet la millor temporada de la seva història, s’han adjudicat el Concurs de Castells divuit anys després

Temporada de somni de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Els de la camisa rosada han estat l’agrupació capdavantera d’aquest 2018. El compromís d’assaig, instaurat des de fa uns quants anys, barrejat amb la motivació i la constància, coincidint amb la temporada de Concurs, han estat les claus perquè la colla vallenca hagi pogut disposar d’un ampli repertori d’estructures.

La Vella tanca el curs amb set castells de gamma extra diferents. Ha tingut el domini  absolut dels castells nets. En canvi, les construccions amb folre i manilles li han fallat amb només el pilar de 8 descarregat de la diada de Sant Fèlix i els 3de10 carregats de la Firagost i el Concurs.  Tampoc no ha pogut completar el 4de10, que els va quedar en intent fallit a Santa Tecla, i el 2de9.

En l’àmbit de les estructures inèdites, després de no sortir-se’n amb el 9de9 amb folre, van buscar el 2de9 sense manilles i el 3de9 sense folre a la diada de Santa Úrsula. Tot i no poder fer l’aleta a cap dels dos, els intents van ser dignes, fet que obre la porta a què es puguin assolir en un futur.

Una pretemporada amb una supercatedral matinera

L’inici del 2018 de la Vella va ser molt intens. Després d’un viatge a Sicília, on es van rodar els castells de set i de vuit pisos, es va encarar un maig amb castells de nou bàsics a Lleida i a la diada de Sant Isidre de la plaça de l’Oli. La solvència amb la tripleta era immaculada i s’havien de buscar nous reptes.

La bona dinàmica de la primavera va brindar l’oportunitat a la colla d’intentar el 5de9 amb folre a la festa major de la Selva del Camp. I va ser així. El 3 de juny, a la plaça Major d’aquesta localitat de la comarca del Baix Camp, aconseguien el castell de gamma extra més matiner de la seva història.

Un recital per Sant Joan

L’èxit de la Selva es va traduir amb un programa ambiciós per Sant Joan. Després d’una actuació que l’any 2017 no va somriure per la caiguda del 3de10 amb folre i manilles, la Vella va deixar bocabadada a la plaça del Blat amb el 3 i el 4de9 amb folre simultanis, fita que només havien aconseguit els Castellers de Vilafranca a la diada de Sant Ramon de l’any 2001.

A banda d’aquestes dues construccions de nou bàsiques a la vegada, la colla que dirigeix Albert Martínez també es va anotar el 5de9 amb folre i el 4de9 amb folre i pilar, assolint així el millor resultat d’una colla per Sant Joan. Van rubricar una festa major immaculada amb el pilar de 7 folrat. I el dia abans, la Vella també havia plantat el 9de8 a la diada de Completes. Sens dubte, fam de castells.

Premi per Vilallonga del Camp

Després d’una primera quinzena juliol tranquil·la, amb un viatge a Washington amb molt de rodatge, el 29 de juliol, a tres dies de la Firagost, la Vella es plantava a la festa major de Vilallonga del Camp amb l’objectiu de descarregar el 2de8 sense folre.  Els de la camisa rosada van escollir un escenari tradicional i sense pressió per plantejar-se aquest castell.

La jugada va sortir bé a la tècnica rosada perquè a la segona ronda d’aquesta actuació, després de completar el 3de9 amb folre, aconseguien descarregar el 2de8 net per primera vegada a la història. Un castell que va començar a traçar el camí de la victòria rosada al Concurs de Castells de Tarragona.

Un agost net

Tot i carregar el 3de10 amb folre i manilles a la Firagost, l’agost dels del Portal Nou va ser net. El 18 d’agost, a la diada del 70è aniversari dels Castellers de Vilafranca, que es va celebrar a la plaça de la Vila, van ser capaços de tornar a descarregar el 2de8 sense folre. Al Catllar, el 25 d’agost, aconseguien portar el primer 4de9 net, castell que mai abans aquesta població de la comarca del Baix Gaià havia vist.

El bon rumb del mes per excel·lència de la temporada castellera era òptim per la Vella. I per Sant Fèlix arribava tot el repertori junt. El 30 d’agost, fan valer el seu lideratge amb un nou 4de9 net descarregat, el 2de8 net carregat, el 4de9 amb folre i pilar i el primer pilar de 8 amb folre i manilles de l’any. En canvi, el 4de10 amb folre i manilles, el van desmuntar amb setens entrant per un problema d’encaix als pisos inferiors.

Un setembre de dues cares

El mes abans del Concurs va tenir dues sensacions. La positiva va ser tornar a descarregar el 2de8 net, el primer que feien a Valls, a la vigília de la Diada Nacional. I la negativa, la mateixa setmana, a la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona, dia en què la colla es va complicar la cita de la TAP.

L’intent de 4de10 amb folre i manilles va deixar fora de combat peces del tronc. I això, va fer que durant la segona meitat de setembre la Vella hagués de reformular les alineacions dels castells previstos al Concurs per mantenir les opcions intactes de guanyar-lo.

El Concurs torna a Valls

I el 7 d’octubre va arribar la data esperada. Tot i els dubtes,  la gloriosa Colla Vella va ser capaç de batre els Castellers de Vilafranca. Divuit anys després, la competició castellera tarragonina tornava cap a Valls. Aquell dia, la Vella va descarregar el 4de9 net i el 2de8 net amb els canvis introduïts. A la tercera ronda, van carregar el 3de10 amb folre i manilles.

Va ser un triomf molt celebrat. Llàgrimes d’emoció i xiscles d’eufòria de castellers i castelleres de la marea rosada es van fer sentir a la TAP. I és que la Vella va trencar l’hegemonia vilafranquina de vuit edicions consecutives guanyant sense parar.

Exploració de noves dimensions per Santa Úrsula

Un cop guanyat el Concurs, la Vella es presentava a Santa Úrsula, l’últim compromís important amb l’objectiu de millorar els registres. Per això, els d’Albert Martínez van fer intents seriosos, tot i que no van reeixir, de 2de9 sense manilles i 3de9 sense folre. La diada de la fira vallenca també va servir per anotar-se el cinquè 4de9 sense folre descarregat del curs.

Estadístiques de la temporada 2018 (A partir del pilar de 7 folrat)

Pde7f 17d

5de8 6d

4de8p 11d

3de8p 1d

4de9f 8d

3de9f 11d

9de8 7d+1c

Pde8fm 1d

5de9f 5d+1c

4de9fp 6d+1c

3de10fm  2c

4de9sf 5d

2de8sf 4d+1c

2de9sm 1i

3de9sf 1i