Les colles vallenques tornen a casa

La Vella i la Joves han estat cinc dies a la capital nord-americana amb motiu de l’Smithsonian Festival Folklife
Pilars de 4 de les dues colles de Valls a Washington | Quim Torra

S’ha acabat l’estada de les dues colles dels Xiquets de Valls a Washington. L’expedició de les dues colles ja ha tornat o està ultimant el retorn a la capital de l’Alt Camp després d’haver passat cinc dies a l’Smithsonian Festival Folklife. Aquesta participació ha fet possible difondre els castells com a part fonamental de la cultura i els costums de Catalunya, i que no ha estat exempta de símbols polítics per exposar la situació del país al món.

Actuacions durant tot el cap de setmana

Des de divendres, els castells han estat presents cada dia a la capital dels Estats Units. La Colla Vella dels Xiquets hi ha descarregat el 4de8 amb el pilar, el 3 i el 4de8, i el pilar de 6, a més diversos castells de set pisos. Per la seva banda, la Colla Joves Xiquets de Valls hi ha carregat el 2de8 amb folre, i ha descarregat el 4de8, el 3de8 i el 2de7, a més d’un ampli ventall d’estructures de set i de sis.

 

Més que els castells, les actuacions a Washington han servit per mostrar als americans i turistes la didàctica i la història d’una tradició de més de 200 anys i nascuda a la capital de l’Alt Camp.

Accions de suport a la política catalana

Les dues colles vallenques han estat durant aquests dies fent accions de suport a la política catalana i en contra de la censura imposada des del govern espanyol. Per un moment, s’ha deixat el color de camisa i la rivalitat per fer pinya conjuntament.

 

Ha estat un viatge on s’ha vist que la Vella i la Joves responien amb un pilar conjunt les de declaracions de l’ambaixador espanyol Pedro Morenés. També han alçat pilars en un acte de suport a l’ANC, que va comptar amb centenars de persones que van representar un immens llaç groc.

I després de Washington...

Un cop finalitzat l’estada als Estats Units i sense gairebé haver-se pogut recuperar del “jet lag”, les dues colles vallenques tornen a la feina aquest pròxim cap de setmana. Ho faran en dues places de la zona tradicional.

 

La Colla Vella actuarà diumenge a la diada de les Cultures d’Altafulla acompanyada de la colla local, els Castellers d’Altafulla i els Xiquets de Tarragona. Per la seva banda, la Colla Joves té un assaig-actuació divendres a la nit als Garidells i dissabte participarà en la diada de la festa major del Quadre de Torredembarra al costat dels Nois de la Torre i la Jove de Tarragona.