El Concurs de Castells més obert de la història

Verds, Vella, Jove i Joves afronten les últimes actuacions i assajos abans de la cita del 7 d’octubre a la TAP
La TAP plena de gom a gom pel Concurs de Castells. | Laia Solanellas

Queden menys de tres setmanes per la gran final del Concurs de Castells que es viurà diumenge 7 d’octubre, a partir de les deu del matí, a la Tarraco Arena Plaça. Després de la diada del primer diumenge de festes de Santa Tecla a Tarragona, la igualtat entre les quatre colles favorites es màxima i es preveu que sigui un dels concursos més oberts de la història.

 

Abans del 7 d’octubre, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i la Colla Joves Xiquets de Valls afronten les setmanes prèvies amb assajos i alguna sortida de caràcter important per acabar de definir les estructures del Concurs.

Uns Castellers de Vilafranca conservadors

Després de l’actuació del primer diumenge de festes, els Castellers de Vilafranca es concentren totalment amb el Concurs de Castells i no preveuen fer cap més pas endavant. Els de Toni Bach aposten pel 3de10 amb folre i manilles, la torre de 8 neta i el 4de10 amb folre i manilles de cara a la cita del 7 d’octubre. També treballaran el 3de9 amb folre i l’agulla.

 

Abans del Concurs, a banda dels assajos habituals de dilluns, dimecres i divendres, convoquen un assaig extraordinari per aquest dissabte aprofitant que no tenen cap sortida programada. El cap de setmana del 29 i 30 de setembre tindran les actuacions de la festa major del Prat de Llobregat i la diada de Sant Miquel a la plaça de la Vila. La intenció dels penedesencs és rodar molt els dos castells bàsics de nou i la torre de 9 amb folre i manilles.

La Vella obligada a fer alguns canvis

La caiguda del 4de10 amb folre i manilles de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la diada del primer diumenge de festes va deixar algunes baixes significatives. Tot i això, la tècnica rosada sembla haver trobat substituts i es concentrarà al local aquestes darreres setmanes perquè cap dels objectius fixats pel Concurs s’hagin d’aparcar.

 

Els del Portal Nou assajaran dilluns, dimecres i divendres fins al Concurs. Dissabte, a partir de dos quarts de set de la tarda, convoquen un assaig especial al local per preparar els castells que duran el pròxim 7 d’octubre. Pel que fa a actuacions, la Vella té diumenge 30 de setembre, al migdia, l’actuació de la Fira de Sant Miquel de Lleida, que es preveu que sigui plàcida.

La Jove, pendent de Santa Tecla

Abans del Concurs, la Colla Jove Xiquets de Tarragona afronta l’examen de la diada de Santa Tecla de diumenge, a partir de la una del migdia, a la plaça de la Font. També dilluns tenen la diada de la Mercè i la posterior baixada dels pilars. Tot sembla indicar que el 3de10 amb folre i manilles, principal objectiu dels liles a la diada del primer diumenge de festes, no es veurà fins a la jornada de diumenge a la TAP.

 

Després de la festa major, la Jove continuarà amb el seu programa d’assaig els dimarts, dijous i divendres. A banda del 5de9 amb folre, el 9de8, el pilar de 8 amb folre i manilles, el 2de9 amb folre i manilles, el 4de9 amb folre i l’agulla i el castell de deu pisos, els liles també volen assajar el 4de9 net i el 9de9 amb folre.

La Joves, qui que té un calendari més exigent

A dues setmanes del Concurs, la Colla Joves Xiquets de Valls té dues actuacions de compromís. Els objectius de l’agrupació que dirigeix Francesc Ramon són portar castells de gamma extra, com per exemple el 5de9 amb folre i el 2de8 net, aquest diumenge a la Mercè de Barcelona i plantejar una diada més tranquil·la el 30 de setembre a Lleida. Tampoc descarten provar el 3de9 net, en aquest cas seria a la Mercè, per fer una experimentació a plaça.

 

Pel que fa a assajos, la Joves, a més dels assajos habituals de dimarts, dimecres i divendres, convoca un assaig especial enfocat al Concurs de Castells el pròxim 29 de setembre, a partir de les sis de la tarda, al local social.