La diada del Mercadal ja té ordre d’actuació

Els Xiquets de Reus s’encarregaran d’obrir la cita del pròxim 5 d’octubre
El saló de plens de l'Ajuntament de Reus ha acollit el sorteig d'ordre d'actuació de la diada del Mercadal | Xiquets de Reus

Tot just acabades les festes de Misericòrdia, Reus ja escalfa motors per la diada castellera biennal del Mercadal que se celebrarà dissabte 5 d’octubre. Enguany, el cartell el formaran cinc colles: els Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Capgrossos de Mataró.

 

Com és tradicional, el saló de plens de l’Ajuntament de Reus ha acollit la presentació de la diada i posteriorment s’ha fet el sorteig d’ordre d’actuació. A banda de l’alcalde de Reus, Carles Pellicer i el regidor de Cultura, Daniel Recasens, també hi han assistit representants de les cinc agrupacions participants.

 

Els Xiquets de Reus seran els primers

La sort ha decidit que els Xiquets de Reus siguin els encarregats d’obrir una actuació que tindrà un format de cinc rondes més una final per afrontar els pilars de mèrit. En segon lloc actuaran els Castellers de Vilafranca, seguits de la Colla Vella dels Xiquets de Valls; els Capgrossos de Mataró i la Jove de Tarragona.

 

La 14a diada del Mercadal començarà puntualment a les cinc de la tarda. Una hora abans, les cinc colles es trobaran a la plaça Llibertat i baixaran en cercavila fins a la plaça del Mercadal. Abans de començar l’actuació, cadascuna de les formacions enlairaran un pilar de 5 de salutació. També està previst que s’interpreti l’himne dels Segadors.

 

Previsions a una setmana i mitja

Al final de l’acte, els representants de les colles han donat algunes pistes sobre les fites que poden portar el primer dissabte d’octubre a la capital del Baix Camp. Els amfitrions, els Xiquets de Reus, esperen repetir el 3de9 amb folre i recuperar el 5de8. També treballen el 4de9 amb folre, estructura que no han pogut descarregar mai en la seva història.

 

Els Castellers de Vilafranca han anunciat que miraran de portar un castell inèdit a plaça. Es tracta del 10de8, construcció mai ningú s’ha plantejat. Els penedesencs també apostarien per la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles. Tampoc renuncien a portar el 3de9 amb folre i l’agulla.

 

La Colla Vella dels Xiquets de Valls vol tornar a portar el castell de deu pisos a Reus. El seu cap de colla, Albert Martínez, ha afirmat que li agradaria estrenar el 3de10 amb folre i manilles a Reus, encara que dependrà de l’evolució dels últims assajos. També tenen en cartera el 2de8 sense folre, el 4de9 sense folre i el 5de9 amb folre.

 

Els Capgrossos de Mataró buscaran tornar a sortir amb bon paper del Mercadal. Malgrat no estar en condicions d’afrontar un castell de gamma com fa dos anys, els maresmencs treballaran per portar el 5de8 i el 3de9 amb folre. També tenen ganes de completar el primer 4de9 amb folre del curs, estructura que encara no s’han pogut plantejar aquest 2019.

 

Després d’una Santa Tecla irregular, la Jove de Tarragona, tot i les baixes, té l’objectiu de recuperar forces a la capital del Baix Camp. A falta dels últims assajos, els liles, a més dels dos castells bàsics de 9, s’hi podrien presentar amb el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles.

"Última sortida dels Xiquets de Reus abans del Mercadal" "Els quatre pilars caminant de la Mercè arriben a l’Ajuntament"