Les diades més destacades de la temporada castellera 2019

Repassem el calendari casteller al Camp de Tarragona i Penedès

Les colles castelleres es van posant a punt per a una nova temporada exigent. Tot i ser un any en què no hi haurà Concurs de Castells, s’han de marcar en vermell aquelles actuacions imprescindibles que poden deixar castells destacats al Camp de Tarragona i Penedès.

2 de juny. Festa Major de la Selva del Camp

Després d’un seguit d’actuacions de castells de nou durant el mes de maig, la primera població a tenir en compte serà la Selva del Camp amb motiu de la festa major del Vot de Sant Andreu. Des de l’any passat, la plaça Major té la categoria de gamma extra gràcies al 5de9 amb folre que hi va descarregar la Colla Vella dels Xiquets de Valls. Enguany, a més dels rosats, també hi acudiran els Xiquets de Reus i els Xiquets de Tarragona.

Colla Vella dels Xiquets de Valls
La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el 5de9 amb folre l'any passat a la Selva del Camp | Colla Vella dels Xiquets de Valls

24 de juny. Sant Joan a Valls

El tret de la temporada tradicional començarà a la plaça del Blat de Valls. La diada de Sant Joan reunirà, a la una del migdia, les dues colles dels Xiquets de Valls, que la nit abans ja hauran fet la prèvia en una actuació simultània a Completes. L’any passat, la jornada va veure dos castells de gamma extra de la Vella i un de carregat de la Joves.

Diada de Sant Joan a Valls
La diada de Sant Joan a Valls ja fa anys que veu castells de gamma extra | ACN

24 de juny. Sant Joan a Tarragona

La plaça de la Font de Tarragona tornarà a reunir, a partir de dos quarts de nou del vespre, les quatre colles de la ciutat. En els últims anys, la Jove de Tarragona hi ha portat castells de nou. També s’hi han vist estructures de la gamma alta de vuit dels Xiquets de Tarragona, de vuit bàsiques dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau i de gamma alta de set dels Xiquets del Serrallo.

Xiquets de Tarragona
Un 3de9 amb folre dels Xiquets de Tarragona a la diada de Sant Joan | Tarragonadigital.com

13 de juliol. Diada de les Cultures a Altafulla

La plaça del Pou serà l’escenari de la primera trobada entre la Colla Vella i els Castellers de Vilafranca, que tornaran en aquesta localitat del Baix Gaià després d’un any d’absència. A la diada vespertina també hi seran els Xiquets de Tarragona i els Castellers d’Altafulla.

Ajuntament d'Altafulla.
La plaça del Pou d'Altafulla tornarà a comptar amb els Castellers de Vilafranca | Àngel Ullate

14 de juliol. Diada del Quadre a Torredembarra

La Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona es veuran les cares al costat dels Nois de la Torre a la plaça de la Vila amb motiu de la diada del Quadre. L’any passat, els tarragonins van aconseguir descarregar el 5de9 amb folre, el castell més valuós que ha vist mai Torredembarra. En canvi, la Joves es va quedar sense el castell de nou.

Colla Jove Xiquets de Tarragona
La Jove de Tarragona va descarregar el 5de9 amb folre a la diada del Quadre de l'any passat | Jove de Tarragona

28 de juliol. Festa Major de Vilallonga del Camp

El darrer diumenge de juliol, Colla Vella dels Xiquets de Valls i Jove de Tarragona es trobaran, a les set de la tarda, a la plaça de l’Església de Vilallonga del Camp amb l’objectiu de mantenir-la com a població de gamma extra. La temporada passada, la Vella hi va aconseguir descarregar el primer 2de8 sense folre de la seva història i la Jove hi va portar el 9de8. Un indret que ja té un nom en el calendari casteller.

Colla Vella dels Xiquets de Valls
La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el primer 2de8sf de la seva història Vilallonga del Camp | Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

3 d’agost. Festa Major de Vilanova

Des del 2016, la diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú és testimoni del 3de10 amb folre i manilles dels Castellers de Vilafranca i grans recitals de la Jove de Tarragona. Enguany, les dues agrupacions i els Bordegassos de Vilanova tornaran a compartir plaça amb ganes de mantenir el llistó.

Castellers de Vilafranca
Els Castellers de Vilafranca porten el 3de10fm a Vilanova des del 2016 | Rodrigo Síciila

 

7 d’agost. Firagost

El primer dimecres d’agost, la plaça del Blat de la capital de l’Alt Camp acollirà un nou duel, a partir d’un quart de nou del vespre, entre les dues colles vallenques. Des de fa unes quantes temporades, l’actuació ha guanyat en importància i ha repartit castells de gamma extra als dos costats.

Firagost a Valls
La diada de la Firagost a Valls s'ha anat consolidant en els últims anys | Josep Martí

 

11 d’agost. Festa Major de Llorenç del Penedès

La plaça de la Vila de Llorenç del Penedès tornarà a reunir, a la una del migdia, els Nens del Vendrell, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. En principi, la diada acostuma a ser de rodatge de castells bàsics de nou i de vuit de gamma alta, encara que no es pot descartar cap sorpresa.

Diada Castellera a Llorenç del Penedès
Un 4de9f de la Colla Joves Xiquets de Valls a la festa major de Llorenç del Penedès | Jan Magarolas

 

15 d’agost. Festa Major de la Bisbal del Penedès

La diada de la Mare de Déu d’Agost tornarà a reunir als Castellers de Vilafranca i les dues colles vallenques en una de les diades més clàssiques de l’estiu casteller. Un cop més, les tres agrupacions buscaran més d’un castell de gamma extra al calorós carrer del Doctor Robert. En aquesta jornada, els Bous de la Bisbal també enlairaran un castell i un pilar.

Diada castellera de la Mare de Déu d’Agost a la Bisbal del Penedès | Toni Gonzàlez

 

19 d’agost. Sant Magí a Tarragona

Les quatre colles tarragonines es trobaran, a les dotze del migdia, a la plaça de les Cols amb motiu de la festa major petita de la ciutat. Com en els darrers anys, s’espera una diada amb moltes sorpreses. L’any passat, Jove i Xiquets es van quedar a mitges amb els seus objectius. En canvi, Sant Pere i Sant Pau i Serrallo van aconseguir un resultat positiu.

Sant Magí
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau celebrant el resultat de la diada de Sant Magí de l'any passat | ACN

 

24 d’agost. El Catllar

Una de les cites més esperades del Camp de Tarragona. De nou, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Jove de Tarragona tornaran a ser protagonistes en una diada que, tot i les dimensions de la plaça, reparteix molta sort a les tres colles participants. L’edició d’enguany tindrà el valor afegit per veure quina estratègia segueix la Jove tarragonina després d’acceptar la invitació a Sant Fèlix.

El Catllar
Una actuació dels Castellers de Vilafranca al Catllar | Gerard Recasens

 

25 d’agost. L’Arboç

L’Arboç serà l’última aparició de Vella, Verds i Jove abans de Sant Fèlix. En els darrers anys, les tres colles han apostat de valent en aquesta plaça. De ben segur, enguany vagin pel mateix camí. L’actuació també comptarà amb la colla local, els Minyons de l’Arboç, que voldrà encarar-la amb més d’un castell de set.

Diada de l'Arboç
Un castell dels Minyons de l'Arboç a la seva festa major | Ajuntament de l'Arboç

 

30 d’agost. Sant Fèlix

La diada més esperada de l’any que reuneix les quatre millors colles del moment comptarà enguany amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Joves Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Serà el moment de veure en quin estat de forma es troben i que poden oferir-nos en la segona part del curs.

Sant Fèlix
La Colla Vella dels Xiquets de Valls va descarregar el 4de9 sense folre a la diada de Sant Fèlix de l'any passat | ACN

 

10 de setembre. Diada Nacional a Valls

La primera actuació important del setembre tornarà a ser Valls. La plaça del Blat començarà a dibuixar el final de temporada de les colles vallenques. En els últims dos anys, aquesta actuació ha gaudit del 2de8 sense folre. El 2017 el va descarregar la Joves i el 2018 la Vella.

Diada Nacional a Valls
Pilars simultanis de les dues colles vallenques a la vigília de la Diada Nacional | Colla Vella dels Xiquets de Valls

 

15 de setembre. Primer diumenge de festes

Sense la pressió del Concurs de Castells, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, la Colla Jove Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Tarragona es trobaran, a les dotze del migdia, a la plaça de la Font amb un programa ambiciós. Tot i això, aquesta diada ha vist moltes llenyes en les darreres temporades.

Colla Jove Xiquets de Tarragona
Pilars de comiat de la Jove de Tarragona una diada del primer diumenge de festes | Colla Jove Xiquets de Tarragona

 

23 de setembre. Santa Tecla

La diada més tradicional de les festes pot significar un pas més o una revàlida per la Jove i els Xiquets després del primer diumenge. A la plaça de la Font, també hi seran els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Xiquets del Serrallo en una de les últimes aparicions de la temporada.

Els Xiquets de Tarragona a punt d'intentar un castell a la diada de Santa Tecla 2018 a punt d'intentar un castell a | Toni Gonzàlez

 

5 d’octubre. El Mercadal

Com succeeix tots els anys senars, l’alternativa del Concurs de Castells es juga a Reus. A dos quarts de sis de la tarda, la plaça del Mercadal reunirà els Xiquets de Reus, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls, els Capgrossos de Mataró i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. A l’edició del 2017, s’hi va veure el 4de10 amb folre i manilles i el 2de8 sense folre com a màximes estructures.

Un dels castells a la diada del Mercadal 2017 | Josep Martí

 

13 d’octubre. Santa Teresa

La plaça Vella del Vendrell reunirà, a la una del migdia, el mateix cartell dels últims set anys. Pot ser una diada on la Jove de Tarragona busqui algun castell inèdit. A quinze dies de Santa Úrsula, la Joves de Valls també es podria atrevir amb un gamma extra. I la colla local, els Nens del Vendrell, afrontarà l’última gran cita de la seva temporada.

Diada de Santa Teresa
La Colla Joves Xiquets de Valls va descarregar el 4de9 sense folre a la diada de Santa Teresa 2018 | Toni Gonzàlez

 

27 d’octubre. Santa Úrsula

Novament la fira vallenca abaixarà el teló de la temporada de les colles vallenques a casa. Serà una diada amb emoció i estratègia fins al final. Vella i Joves no es guardaran cap caramel a la butxaca i aniran a la recerca dels reptes més mastodòntics que tinguin a l’abast en aquell moment.

Un pilar de la Colla Vella a la diada de Santa Úrsula | Laia Solanellas

 

1 de novembre. Tots Sants

La festa final de temporada dels Castellers de Vilafranca tornarà a comptar amb els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sants i els Capgrossos de Mataró. L’estat de les colles determinarà quins objectius es podran veure a la plaça de la vila penedesenca.

3de10fm dels Castellers de Vilafranca a la diada de Tots Sants de l'any passat | Castellers de Vilafranca

 


Comentaris