Francesc Ramon (Joves de Valls): «Les manilles i les estructures amb pilar, els reptes del 2019»

Parlem de les previsions de la temporada amb Francesc Ramon, el cap de colla dels de la camisa vermella
Francesc Ramon afronta el tercer any al capdavant de la tècnica de la Colla Joves Xiquets de Valls | David Prats

Tarragonadigital.com entrevista Francesc Ramon, el cap de colla de la Colla Joves Xiquets de Valls, que afronta la tercera temporada en el càrrec. L’any passat, els de la camisa vermella van aconseguir descarregar el 2de8 net i el 4de9 net, però es van quedar curts amb la resta de gamma. Per aquesta temporada, la tècnica vermella es marca recuperar els castells amb manilles i consolidar el pilar.

 

Amb ell conversem, entre altres temes, sobre les primeres actuacions que han portat a terme, el calendari d’actuacions, els reptes del 2019, el cartell de colles de la diada de Sant Fèlix i la inauguració del Museu Casteller de Catalunya prevista per aquest estiu. Al carrer d’en Gassó volen que el nou equipament cultural sigui un revulsiu per la ciutat i mostri la rivalitat entre les dues colles.

-Com afrontes la tercera temporada al capdavant de la tècnica de la Colla Joves?

-És una temporada amb moltes ganes. Hem de seguir amb la feina que hem fet al llarg d’aquests dos últims anys. Tenim il·lusió i la colla molt endollada.

 

-Com valores els primers mesos de pretemporada?

-La valoració és bona. Estem fent molta gent nova a l’Escola de Castells per poder ampliar la gamma. Formar canalla nova en aquests primers compassos de curs ens permetrà dibuixar els grans reptes amb més optimisme i amb possibilitat de tenir relleus.

La Colla Joves Xiquets de Valls ha fet alguns canvis als castells de vuit | David Prats

 

-El plantejament de la temporada serà similar al curs passat?

-De fet, les diades marcades en vermell sempre són dates assenyalades. Sí que és cert que amb objectius és diferent. L’any passat, teníem els castells sense folre com a màxima obsessió. Aquesta temporada no els abandonarem, però volem treballar tota la gamma de castells.

 

-Quins són els reptes de la colla per aquest 2019?

-Hem de consolidar la feina que hem fet durant aquests dos anys i apostar per noves construccions. Necessitem el suport de tota la colla. Serà una temporada difícil perquè no hi ha Concurs de Castells. L’any passat, vam haver de preparar molt la cita a la TAP i molts castellers se’ns van cansar una mica. Però, els necessitem per complir amb els objectius que ens van quedar pendents.

 

-L’objectiu d’enguany serà ampliar la gamma de castells?

Hem d’ampliar la gamma sense deixar de banda la feina que vam portar a terme l’any passat amb els castells nets i el 5de9 amb folre, que també vam carregar. Les manilles i les estructures amb el pilar han de ser els reptes del 2019. Ho treballarem tot.

La Colla Joves Xiquets de Valls ja ha descarregat el pilar de 6 aquest 2019 | David Prats

 

-Sant Joan serà la primera gran actuació de la temporada. Com hi esperes arribar?

-Voldria arribar a Sant Joan amb les caigudes mínimes possibles, el pilar consolidar i la il·lusió de donar-ho tot. Aquesta actuació serà la culminació de la primera part de la temporada i ens hi hauríem de presentar, com a mínim, amb un castell de gamma extra.

 

-Quines són les sortides que la Colla Joves considera prioritàries?

-Al juny tenim el 50è aniversari dels Castellers de Barcelona, el Pati, Sant Joan i Festa Major de Terrassa en què els castells de nou i algun repte superior hi haurien d’aparèixer. Al juliol, també volem apostar fort per Torredembarra. A banda de Sant Fèlix a l’agost, les places d’Altafulla, Lleida i el Vendrell ens criden l’atenció per arribar amb un gran bagatge a la diada de Santa Úrsula. No és un calendari atapeït, però amb el ritme de rodatge que portem ens permetrà arribar frescos en les diades potents.

 

-Un any més participareu en la diada de Sant Fèlix. Enguany hi haurà la Jove de Tarragona. Creus que ha estat una bona decisió convidar-los a la diada més mediàtica de l’any?

-Per sort, la decisió no l’he de prendre jo. Totes les colles que participen a Sant Fèlix agraden a la Colla Joves. És una decisió totalment sobirana i consensuada pels administradors de la festa major de Vilafranca. Nosaltres lluitarem amb rivalitat sana i ajudant en el que convingui. Em sap molt greu pels Minyons perquè han fet molt bona feina en aquella plaça, però evidentment la Jove segur que es planteja una gran diada.

La Joves de Valls tornarà a ser a la diada de Sant Fèlix | ACN

 

-A l’estiu està previst que s’inauguri el Museu Casteller de Catalunya a Valls. Què n’espera la Colla Joves d’aquest projecte que fa tants anys que s’arrossega?

-A Valls, sembla que, moltes vegades, ens hàgim de reivindicar com a colla vallenca. Si no ens féssim escoltar, ens voldrien més fora que dins. És innegable que encara ens vetin en alguna altra plaça per culpa de l’altra colla. Sembla mentida que al segle XXI encara anem així. Hem hagut de lluitar amb molts elements. A la ciutat, encara que no agradi, sempre hi ha hagut dues colles. Intentarem que el Museu Casteller mostri la rivalitat sana que, per desgràcia, en aquests moments no s’està donant.

2de8 sense folre carregat de la Colla Joves al Concurs de Castells 2018 | Josep Martí