Firagost de deu i sense folre

La Joves descarrega el 2de8 net i la Vella fa l’aleta al primer 3de10 de l’any

La Firagost vallenca ha estat d’alta volada i amb rivalitat aferrissada en alguns moments. Un any més, la plaça del Blat ha gaudit d’un primer dimecres d’agost casteller de cinc estrelles. I és que Vella i Joves han aposat pel màxim que tenien i han començat a traçar un mes d’agost que promet emocions a flor de pell.

Estrena de 10 de la Vella

Després de descarregar el primer 2de8 sense folre a Vilallonga del Camp, la Colla Vella dels Xiquets de Valls s’ha proposat seguir ampliant el seu ventall a la Firagost. Els objectius eren d’allò més ambiciosos. S’havien de triar tres de sis castells de gamma extra. Un veritable maldecap i alhora repte per la tècnica.

La Vella ha començat sent conservadora amb el 5de9 amb folre. Es tracta d’una construcció que dominen a ple rendiment. La tercera supercatedral de la temporada ha estat lenta i a la baixada el pis de terços de la banda del dos l’ha hagut de treballar. Tot i això, l’eficiència del tronc no ha provocat que el castell perillés en cap moment.

A la segona ronda, els del Portal Nou han provat sort amb el 3de10 amb folre i manilles, castell que feia més d’un any que no treien a plaça. El colós rosat ha pujat molt rebregat i s’ha anat tancant perillosament pels pisos alts. La carregada ha estat sobrada. Un cop feta l’aleta, l’estrenyiment per dalt s’ha anat complicant i l’estructura ha cedit per setens quan l’aixecador es disposava a iniciar el descens.

La caiguda del tres ha fet que la Vella renunciés al castell net a la tercera ronda. Al final han optat pel 4de9 amb folre i pilar, el segon de l’any i que s’ha resolt amb una bona defensa del terç de l’espadat.

Per rubricar una bona fira, els de la camisa rosada han alçat un pilar de 7 folrat marca de la casa i que cada dia demana un pis més damunt d’unes manilles. Serà abans de Sant Fèlix?

Sorpresa de la Joves amb el 2 net

La gran sorpresa del vespre casteller a la plaça del Blat ha estat el 2de8 sense folre. Els del carrer d’en Gassó l’han tirat amunt a la segona abans que la Vella intentés el castell de deu. Ha pujat finet. A la descarregada, s’ha treballat en extenuació a terços i ha provocat que es destapés una eufòria vermella a tota a la plaça. I és que no va per menys perquè la colla ja n’ha descarregat tres en menys d’un any.

Abans d’encarar la bèstia indomable, la Joves ha completat el cinquè 3de9 amb folre de l’any, que ha mostrat molta solvència. A la tercera ronda, han deixat el 4de9 amb folre carregat. El castell ha tingut un ascens remenat i s’ha obert molt per baix. Semblava que a la baixada tenia un millor aspecte, però la lentitud de la canalla ha fet que cedís quan els dosos encaraven la baixada.

Conclusions

La Firagost ha demostrat la rivalitat competitiva que només es veu a la capital de l’Alt Camp. Cada colla, amb menys o més passió, ha celebrat el particular registre. També la plaça del Blat ha sabut aplaudir i reconèixer a les dues formacions el seu veritable esforç.

Ara toca encarar un tram d’agost molt intens que culminarà per Sant Fèlix. A les colles de Valls, els esperen una sèrie de compromisos que acabaran de determinar amb quines cartes es planten el pròxim 30 d’agost a Vilafranca del Penedès.