La Jove de Tarragona deixa el castell de 10 a mitges

Els liles han fallat en les diades de final de curs i no han pogut ensenyar tota la feina que han fet als assajos

La Colla Jove Xiquets de Tarragona s’ha consolidat un any més com una de les quatre millors colles del país. Tot i deixar-se algun repte pel camí i no tenir l’encert en les actuacions importants de la temporada, el balanç ha de ser satisfactori. Els liles han tancat el 2018 amb sis castells de gamma extra diferents, encara que dos d’aquests hagin quedat carregats.

Després de tres anys en el càrrec, la tècnica dirigida per Aleix Bordas abandona el timó de la Jove. Ho farà per la porta gran. Amb l’equip de Bordas, s’ha aconseguit descarregar el 3de10 amb folre i manilles, el 2de9 amb folre i manilles i els dos castells de 9 amb l’agulla, tant el 3 i el 4. També han continuat dominant el 5de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles. També han fet l’aleta al 4de9 net, estructura que enguany no s’han pogut plantejar.

El futur és optimista. Només falta seguir treballant al local i millorar alguns aspectes tècnics que han distret a l’agrupació lila aquesta temporada. El nou cap de colla de la Jove, que serà escollit durant l’hivern, a banda de consolidar l’ampli ventall de castells de gamma extra, també haurà de seguir explorant els castells nets, el 9de9 amb folre i el 4de10 amb folre manilles, objectius perfectament possibles per una colla que disposa d’una gran massa social.

Un començament pausat

Fins a finals de maig, la Jove no treia a plaça el 5de8. Ho va fer amb motiu de la seva diada del Local. Dues setmanes després, a Valls, a la diada del Pati, els liles iniciaven un juny d’altíssim nivell amb els primers 3de9 folrat i 4de8 amb l’agulla. En aquestes dues actuacions, la colla també va completar l’espadat de 6.

A diferència del 2017, el juny lila no va tenir castell de gamma extra. Per Sant Joan, aconseguien plantar la primera tripleta vilafranquina del curs amb l’estrena del primer 4de9 amb folre.

La gamma extra arriba a Torredembarra

La diada del Quadre de Santa Rosalia del 13 de juliol va brindar l’oportunitat a la Colla Jove de plantejar-se el primer 5de9 amb folre de la temporada. Els liles van descarregar aquesta estructura a la tercera ronda després de descarregar els dos castells bàsics de nou. Van rubricar una excel·lent jornada, que va servir a la població del Baix Gaià per veure el primer castell superior al 3de9 descarregat, amb l’estrena del pilar de 7 folrat.

Vilanova i Vilallonga llueixen de color lila

El juliol de la Jove va acabar amb una gran traca. A la diada de les Neus vilanovina, hi van repetir el 5de9 amb folre, però no va ser l’únic gamma extra que es va veure. També van aconseguir estrenar el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles. Un altre any, la capital del Garraf regalava a la colla una diada estel·lar per somiar en un agost d’allò més potent.

L’endemà, a la festa major de Vilallonga del Camp, els liles també van complir amb el segon 9de8 del cap de setmana. Van poder celebrar el gran cap de setmana al costat d’una Colla Vella que aquell dia es va apuntar el primer 2de8 sense folre descarregat de la seva història en aquesta població de la comarca del Tarragonès.

Sant Magí encén les alarmes

La diada de Sant Magí es presentava més ambiciosa que mai per la Colla Jove. Després de la suspensió el 2017 pels atemptats de Barcelona i Cambrils, al Cós del Bou l’havien preparat grossa. Però, la diada no va ser gens positiva. La Jove va topar amb el 5de9 amb folre i el 2de9 amb folre i manilles, dos castells que va deixar en carregats. Les caigudes van impedir a la colla intentar el pilar de 8 emmanillat a la ronda de pilars.

Recuperació al Catllar i l’Arboç

Després del mal regust de Sant Magí, la Jove es plantava al Catllar i l’Arboç amb dubtes, però amb l’esperit de demostrar la bona feina d’assaig i la gran qualitat tècnica. La cita del Catllar va tornar a ser de cinc estrelles amb un pòquer de gamma extra. A banda de descarregar el 5de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles, la Jove treia de l’armari el 4de9 amb folre i l’agulla, que aconseguia completar per primera vegada al seu historial.

El gran registre del Catllar va donar ales a la formació del Cós del Bou i l’endemà a l’Arboç tornaven a completar el 9de8, el 5de9 i el pilar de 8. Un cap de setmana gloriós i que posava a la Jove en el catàleg de favorites per lluitar per la victòria al Concurs de Castells.

Santa Tecla irregular

La Jove ha topat enguany amb les festes majors de la seva ciutat. Per Sant Magí, ja no van obtenir un bon resultat. I en les dues diades de Santa Tecla, tampoc van acompanyar els registres.

A la diada del primer diumenge de festes, una caiguda de 5de9 amb folre a la primera ronda va impedir a la colla afrontar el 3de10 a la segona. No obstant això, els liles eren capaços de sortir de plaça amb el 4de9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8, dues estructures perfectament dignes en aquest tipus de diades.

El dia 23, festivitat de Santa Tecla, es va encarar de sortida el castell de deu, però el tres va quedar a mitges sense reflectir les bones proves que s’havien fet a assaig. La caiguda del 3de10 va hipotecar a la Jove, que també va caure amb el pilar de 8 i va deixar el 4de9 amb folre i l’agulla amb intent desmuntat. Es pot dir que en aquesta data, la Jove va perdre el tren del Concurs.

L’esprint final deixa baixes pel camí

L’octubre va començar al Concurs de Castells. La Jove, que va quedar tercera classificada, va completar el 5de9 amb folre, el 3de10 amb folre i manilles carregat i el 9de8. Les baixes de Santa Tecla i el Concurs van deixar als liles sense arguments ambiciosos a final de temporada. A diferència d’altres anys, la cita del Vendrell, que es va viure la setmana següent, va ser més tranquil·la i sense premi de gamma extra.

Estadístiques de la temporada 2018 (A partir del pilar de 7 folrat)

Pde7f 8d

5de8 11d

4de8a 7d

4de9f 5d+1id

3de9f 13d+1id

9de8 9d

2de9fm 1c

Pde8fm 4d+1c

5de9f 5d+2c+1id

4de9fa 2d+1id

3de10fm 2c


Comentaris