EN DIRECTE

Tota la informació del coronavirus a la demarcació de Tarragona

El mite ja és un fet

Les dues colles vallenques van carregar el 3de9 sense folre per primera vegada a la seva història
La Colla Vella dels Xiquets de Valls ha estat la primera colla capaç de carregar el 3de9 sense folre | Àngel Ullate
 

«Sembla que estem somiant, però és una realitat». Efectivament, era molt difícil, però no era impossible. La plaça del Blat, l’autèntic temple dels castells, va veure aquest diumenge, i per partida doble, el 3de9 net- o sense folre-, carregat. Dues aletes en un castell que, fins ahir, era el gran mite de la castellística.

 

La diada de Santa Úrsula 2019 va ser inoblidable. Els registres i tot el que ha succeït a Valls superen la proesa del primer 4de9 amb folre que va aconseguir la Colla Vella l’any 1981. També és un moment que supera amb escreix el primer 2de9 amb folre i manilles que es van apuntar els Minyons de Terrassa el 1993. Vella i Joves han portat el món casteller cap a una altra dimensió.

 

 

La pel·lícula dels fets

 

L’actuació va tenir molts actes. En primer lloc, la moneda del sorteig que va llençar el regidor de Cultura, Marc Ayala, va determinar que la Colla Joves fos l’encarregada d’obrir plaça. L’estratègia es decantava en favor dels vermells per assolir el mite. Els del carrer d’en Gassó van començar amb la carta del 2de8 sense folre, castell que ja havien completat enguany en dues ocasions, i que van saldar amb efectivitat.

 

Al torn de rèplica, la Colla Vella triava el 4de9 sense folre com a castell de sortida. Van necessitar molta paciència per tirar-lo amunt. El castell total rosat va anar de menys a més. El tremolí i els nervis eren al pis de segons, però la retirada plàcida de la canalla va permetre que el dominessin. Situació d’empat a la primera ronda. La ronda següent era que capgiraria la situació.

 

El moment del 3de9 sense folre es va posar en marxar. La Joves era la més agossada. Van fer sonar gralles i quan s’anaven a col·locar els dosos, l’estructura es va desmuntar per indecisió de l’aixecador. Seguidament, instant per calmar els més petits i per asserenar els ànims. Van canviar de plans i es van apuntar un 4de9 amb folre per treure’s el nervi de dins.

 

La renúncia de la Colla Joves amb el mite va permetre a la Colla Vella tenir el plaer de ser la primera formació capaç d’assolir la fita. En un primer moment, havien anunciat el 2de9 sense manilles, però les ganes i el fet poder ser els primers els van fer canviar de parer. Van triar el 3de9 sense folre com a segon castell.

 

El canvi d’estratègia va ser l’encertat pels del Portal Nou. Enmig d’un silenci sepulcral, després d’un peu desmuntat, les gralles van sonar. Els quints van pujar amb concentració i cap. La clau per completar el mite va ser la rapidesa de l’aixecador i l’enxaneta. La construcció, que va caure després de l’aleta, va saltar per quarts. Però, la sensació va ser de satisfacció. El món casteller obria a Valls la porta d’una nova dimensió.

Celebració de la Colla Vella dels Xiquets de Valls després de carregar el 3de9sf | Àngel Ullate

L’eufòria de la Vella va donar ales a la Joves. Els diables vermells no es van voler resignar i es volien sumar a la festa. Sorruts i amb convicció van fer-ne un primer intent. L’haurien pogut carregar, però els dubtes de l’aixecador i l’enxaneta van alentir l’aleta fent que l’estructura cedís. Mala sort, però en cap cas es van rendir.

 

Després d’uns minuts d’espera, la Joves al complet tornava a lligar la pinya del mite. La tècnica va quadrar al mil·límetre els baixos. S’ho creien i la sort els va somriure aquesta vegada. El 3 net va pujar pis a pis i amb una enxaneta a un ritme frenètic. Al final, com havia passat amb la Vella, el castell va caure després de l’aleta pel pis de quarts.

 

Però, l’eufòria es tornava a desfermar. Nova aleta de 3de9 sense folre. Les dues colles dels Xiquets de Valls es posaven d’acord i posaven la directa cap a una nova dimensió desconeguda. Després de carregar el 3 net, ambdues ja pensen a descarregar-lo. La resta de colles punteres també tenen ganes d’afrontar-lo a llarg termini.

Celebració de la Colla Joves Xiquets de Valls després de carregar el 3de9 sense folre | Àngel Ullate

Però, la Santa Úrsula del 3de9 sense folre no va acabar aquí. La Vella contestava amb un altre gran castell que, tot sigui dit, enguany han fet fàcil. A la tercera ronda, els rosats brodaven l’èxit amb el 2de8 sense folre, el sisè de l’any. Un cop més, la Vella va domar amb contundència la bèstia.

 

Per rubricar la millor diada de tots els temps, la Vella va optar per rematar-ho amb el pilar de 8 amb folre i manilles amb l’estrena d’una quint. D’altra banda la Joves, tot i haver muntat la pinya de l’espadat emmanillat, va optar per un pilar de 7 amb folre.

 

Un futur amb més optimisme

 

Santa Úrsula marca un abans i després. La consecució del 3de9 sense folre fa que la temporada 2019 tingui l’argument vàlid per no qualificar-la d’aprovat. Les gestes puntuals, incloses les d’ahir, permetran donar oxigen a un món casteller que ha notat la baixada de gent i també s’ha vist afectat per la situació política del país.

 

 

 

Més notícies de la categoria Castells