El món casteller fa costat a les mobilitzacions de la sentència del Procés

Molts assajos i actuacions s’han suspès aquest cap de setmana
La diada de Sants va comptar amb enlairament de pilars reivindicatius a càrrec de les colles participants | 3 Rondes

Després de saber-se dilluns la condemna global a 100 anys de presó pels líders polítics del país, moltes colles van començar a canviar dates d’assaig i, també, de diades. Tot plegat en previsió, o a resultats, de les protestes convocades als carrers i carreteres, i per poder-se afegir al Tsunami Democràtic.

Canvis d’assajos a tot Catalunya

Tot el món casteller ha volgut fer la seva reivindicació enfront de la sentència. Els Capgrossos de Mataró, per exemple, van suspendre l’assaig general de divendres per adherir-se a la vaga general. Els Castellers de Badalona van voler respectar el dret de vaga dels seus castellers, i els Castellers de Vilafranca també es van voler sumar a l’aturada de país.

Els Minyons de Terrassa, els Castellers de Berga, els Moixiganguers d’Igualada, els Bordegassos de Vilanova o els Castellers de Sant Cugat que, a més, van fer una crida als seus castellers a concentrar-se a les 8 del matí per participar en una de les marxes per a la llibertat. Els Marrecs de Salt també van modificar l’assaig del pilar a les escales de la Catedral per facilitat l’assistència a les mobilitzacions.

Afectacions a les diades

Moltes actuacions previstes pel cap de setmana s’han acabat suspenent o canviant de dia. La majoria de colles han optat per deixar de banda els castells i donar a suport a les protestes que s’han desencadenat per mostrar el rebuig a la sentència del Judici de l’1 d’octubre.

Diumenge, la diada de la festa major de Banyoles que havia de comptar amb els Esperxats de l’Estany, els Marrecs de Salt i la Colla Castellera es va acabar anul·lant. A Barcelona, els Castellers de la Sagrada Família van actuar en solitari a la seva diada. Els Castellers de Sant Cugat, els Sagals d’Osona i els Xiquets de Vila-seca van renunciar a participar-hi.

Dissabte a la tarda, els Xerrics d’Olot també van anunciar l’ajornament de la diada de Sant Lluc en què hi havien de participar els Esperxats de l’Estany i la Colla Castellera de Figueres. A Tarragona, la situació política del país també va fer que la Jove de Tarragona suspengués la diada de l’Esperidió de la plaça del Rei on, a més dels liles, hi havien de prendre part els Nens del Vendrell, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Bordegassos de Vilanova.

El mateix dissabte, a Tarragona, els Xiquets també van suspendre la seva diada de final de temporada que també havia de comptar amb la participació dels Moixiganguers d’Igualada. D’altra banda, tampoc es van celebrar les vigílies dels Matossers de Molins de Rei i dels Castellers de Gavà.

Sants veu dos castells de 9

L’actuació més destacada d’un cap de setmana estrany es va viure diumenge a la plaça Bonet i Moixí de Barcelona amb motiu de la diada dels Castellers de Sants. Tot i la situació de país, els borinots es van apuntar el 3de8, el primer 4de9 amb folre de l’any i la torre de 8 amb folre carregada.

A Sants, els Minyons de Terrassa van descarregar el 2de8 amb folre, el 3de9 amb folre, el 5de8 i el pilar de 7 amb folre. Per la seva banda, els Capgrossos de Mataró es van anotar el 3de8, el 5de8, el 4de8 i el pilar de 6. Abans de l’actuació, les tres colles participants van alçar pilars reivindicatius per mostrar el seu suport als líders polítics empresonats.

Registres de les colles del Camp de Tarragona

El moment que viu el país ha fet que moltes colles del territori no hagin actuat aquest cap de setmana. Dissabte a la tarda, els Nois de la Torre i els Minyons de l’Arboç van actuar a Sant Pere de Ribes i Barcelona respectivament. Els torrencs van enlairar el 3de7 com a millor castell. D’altra banda, els arbocencs van completar la torre de 6 després d’un intent desmuntat com a màxima fita.

"Les colles de Valls encaren el tram final de preparació abans de Santa Úrsula" "🔴⚪ Suspesa la diada dels Xiquets a TGN per les mobilitzacions"