El Fòrum Casteller debat els temes d'actualitat castellera.

El periodisme i la tècnica, temàtiques del Simposi Casteller

Tindrà lloc el pròxim dissabte 26 d’octubre al Convent del Carme

La dificultat dels castells amb folre i manilles envers la de les construccions netes, així com els models periodístics en el món casteller, protagonitzen el 9è Simposi Casteller de Catalunya en la jornada matinal del dissabte 26 d'octubre en l'edidici cultural del Convent del Carme de Valls.

 

La comissió organitzadora ha plantejat dos temes d'anàlisi. El primer aborda els diferents models períodistics en el món casteller. No es realitzarà des d'una mirada estrictament castellera sinó que s'intentaran traçar comparatives amb altres retransmissions de festes patrimonials d'important ressó mediàtic.

 

Els ponents seran el veterà periodista de TVE Javier Solano, especialista en San Fermín de Pamplona; el pioner de les retransmissions televisives a TV3, Agustí Forné; el degà dels cronistes castellers Eloi Miralles; la presidenta del Col·legi de Periodistes de Tarragona, vicedegana de Catalunya i periodista de Catalunya Ràdio Coia Ballesté, i el també periodista d'El Punt Avui Joan Beumala. La taula serà conduïda per Quim Pons.

 

L’altra temàtica tracta la dificultat de construccions ben diferents com les que porten folre i manilles i les que s’aixequen sense folre. El debat comptarà no sols amb la participació de castelleres i castellers dels Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Jove de Tarragona sinó també d’especialistes científics com els doctors Jordi Porta i Jaume Rosset. Moderarà el debat el cronista casteller Pep Ribes.

Altres activitats

El Simposi començarà amb la tradicional cita de maridatge entre gastronomia i vi dedicada als esmorzars de forquilla que comptarà amb la Colla del Bou de Reus per preparar l’àpat propi de la Festa Major de Reus: bou i arròs, plat recuperat gràcies a la recepta de la cuinera Mariona Quadrada.

En canvi, arran de la coincidència amb el clàssic del Barça-Madrid, el debat-tertúlia de l’hora del vermut passarà a les 18 h a la plaça interior de Món Casteller-Museu Casteller de Catalunya. El debat es complementa amb un concert de gralles en el mateix espai. Estarà conduït pels periodistes Francesc Domènech i David Prats.

 

Durant tot el cap de setmana, a la plaça del Pati, també hi ha prevista una nova edició de la FiraCastells. En aquest punt, els principals actors del fet casteller mostraran els seus productes i oferiran una sèrie de tallers adreçats, sobretot, als més petits.


Comentaris