EN DIRECTE

⚠️🌧 Talls de carreteres, inundacions i estralls arreu en l’últim dia del Glòria

Les xifres de gamma extra a la diada del Catllar

S’hi han vist un total de 35 castells de gamma extra en l’època moderna
El 3de9 amb folre i l'agulla dels Castellers de Vilafranca és el castell de més valor que s'ha fet al Catllar | Gerard

Dissabte, a les sis de la tarda, la vila del Catllar (Tarragonès), viurà la diada castellera de la festa major amb els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Jove Xiquets de Tarragona. Fins al moment, aquesta actuació tradicional ha vist alçar 35 castells de gamma extra en l’època moderna.

Plaça de gamma extra des de l’any 2010

El Catllar té la condició de gamma extra des de la temporada 2010, quan els Castellers de Vilafranca hi van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

Tres anys després, els castells superiors al 3de9 amb folre van tornar al Catllar per partida triple. El 2013, s’hi van poder veure quatre construccions d’aquesta categoria. Els Castellers de Vilafranca hi van plantar el 3de9 amb folre i l’agulla i la torre de 9 amb folre i manilles; la Jove de Tarragona el 5de9 amb folre; i la Colla Vella dels Xiquets de Valls hi va carregar el 2de9 amb folre i manilles.

 

El 2014, la xifra va baixar fins a tres gammes extres. Aquella temporada, els verds hi van completar el 9de8 i el 3de9 amb folre i agulla; i la Jove de Tarragona el 5de9 amb folre. A la mateixa actuació, la Colla Vella va intentar sense èxit el 5de9 amb folre.

 

El 2015 s’assoleix una xifra mai vista al Catllar amb un total de nou construccions de gamma extra. Els Castellers de Vilafranca van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles, el 3de9 amb folre i l’agulla i el pilar de 8 amb folre i manilles; la Jove de Tarragona hi va fer el 5de9 amb folre, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles; i la Colla Vella dels Xiquets de Valls el 4de9 amb folre i pilar, el 2de9 amb folre i manilles i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

El 2016 es veuen vuit gammes extres, un menys que la temporada anterior. Tot i això, el Catllar es consolida plenament en el grup de les diades TOP-10 de l’any. Els Castellers de Vilafranca hi assoleixen el 3de9 amb folre i l’agulla, la torre de 9 amb folre i manilles i el 9de8; la Colla Jove el 9de8 i el 5de9 amb folre; i la Colla Vella el 4de9 amb folre i pilar, el 5de9 amb folre i el pilar de 8 amb folre i manilles.

 

El 2017, el nou organitzador de la diada, Joan Ignasi Porta, que relleva a Joan Olivé, té una estrena sonada amb vuit gammes extres. Els Castellers de Vilafranca van descarregar la torre de 9 amb folre i manilles i el 3de9 amb folre i l’agulla; la Colla Vella el 4de9 amb folre i pilar i el 5de9 amb folre; i la Jove de Tarragona el 5de9 amb folre, el 2de9 amb folre i manilles, el 9de8 i el pilar de 8 amb folre i manilles.