Els Xiquets de Reus tornen a ser de nou pisos

El 2018 avellana estarà marcat per la victòria ex-aequo que van aconseguir al Concurs de Castells de dissabte
Els Xiquets de Reus van guanyar ex-aequo la sessió de dissabte del Concurs de Castells | Laia

Els Xiquets de Reus són la cinquena colla de la demarcació de Tarragona que ha aconseguit descarregar aquesta temporada un castell de nou pisos. Després de perdre aquesta condició l’any 2017, encara que ho van provar sense èxit, els de la camisa avellana han recuperat la categoria. També han mantingut la gamma alta de vuit amb el 5de8 i el 2de8 amb folre com a valors segurs, encara que els han fet amb molts canvis.

 

Els problemes amb el 4de8 han fet impossible plantejar-se el 4de9 folrat, castell que la colla mai ha aconseguit descarregar. També han quedat pendents el 4de8 amb el pilar, construcció que van carregar la temporada passada per primera vegada a la història i els pilars de mèrit.

 

Després de dos anys, el cap de colla, Toni Rull, ha anunciat que abandonarà la direcció tècnica de la colla. Ho farà havent descarregat el 3de9 amb folre en tres ocasions i amb el triomf de la colla ex-aequo amb els Moixiganguers d’Igualada a la jornada de dissabte del Concurs de Castells. S’espera que a principis del 2019 es conegui el nou màxim responsable de la formació reusenca que ha de consolidar el creixement d’enguany.

Un inici amb dubtes

La recomposició dels troncs i la falta d’efectius van ser un problema en el principi de temporada dels Xiquets de Reus. Fins i tot, Toni Rull, just abans de l’actuació d’inici de temporada dels Castellers d’Altafulla del mes d’abril, va presentar la seva dimissió com a cap de colla, encara que, després d’una assemblea, va continuar al capdavant del projecte.

 

Després d’una primavera amb pocs castells de vuit bàsics, les dues diades de la festa major de Sant Pere van significar un pas endavant pels de la camisa avellana amb el 2de8 amb folre que van descarregar per partida doble.

A Gràcia i Cambrils fan els passos

El primer 5de8 va arribar el 18 d’agost a la festa major de Gràcia. El cap de setmana següent, a la festa major d’Igualada, volien estrenar el 3de9 amb folre, però la falta de camises va fer que el descartessin. Finalment, davant la insistència dels components, el castell de nou sí que es va portar a Cambrils. Va ser el primer diumenge de setembre i s’aconseguia carregar

La traca final amb premi inclòs al Concurs

Misericòrdia, el Concurs i la Diada de la Colla eren les tres actuacions marcades en vermell pels Xiquets de Reus. Eren les diades on l’agrupació reusenca havia de descarregar el castell de nou pisos. No va ser un camí fàcil.

 

Per Misericòrdia, després de completar el 2de8 amb folre, la colla va descarregar un 3de9 amb folre molt treballat a la baixada. Tot i els contratemps, l’èpica va valer la pena i els castellers reusencs van celebrar més que mai la fita. A la tercera ronda, però, deixaven el 5de8 i el 4de8 en intent desmuntat, fet que no va satisfer a la tècnica.

 

La versió de Reus al Concurs va ser molt diferent. Van aconseguir descarregar el 2de8 amb folre, el 3de9 amb folre i el 5de8 sense problemes aparents. La sessió del dissabte a la TAP és el millor moment de l’any dels de la camisa avellana. Un registre que li va permetre a la colla ser la guanyadora ex-aequo de la jornada amb els Moixiganguers d’Igualada.

 

A la Diada de la Colla del 27 d’octubre, tot i haver d’introduir alguns canvis, la colla tornava a fer l’aleta al castell de nou, encara que es va haver de treballar aferrissadament. Precisament, la feina intensa amb aquest castell no va permetre que la colla és planteges el 5de8 a la tercera ronda.

Estadístiques de la temporada 2018 (A partir del 5de7)

5de7 13d

2de7 12d

4de8 12d+5id

3de8 13d+2id

2de8f 9d+1id

5de8 2d+2id

3de9f 3d+1c+1id