Xiquets de Reus i Xiquets de Cambrils a la Fira de l’Avellana de Riudoms

L’actuació castellera tindrà lloc dissabte al vespre

 

Una actuació dels Xiquets de Reus aquesta temporada | Laia Solanellas

Riudoms viurà durant tot el cap de setmana la Fira de Sant Llorenç, actualment també coneguda per Fira de l’Avellana. Es tracta d’una fira que se celebra en aquest municipi de la comarca del Baix Camp cada any durant el segon cap de setmana d’agost.

Actuació castellera dissabte al vespre

Els castells hi tindran un paper destacat. Dissabte, a les vuit del vespre, al pati de l’escola Beat Bonaventura, hi haurà els Xiquets de Reus i els Xiquets de Cambrils. En principi, les dues colles es prendran la jornada de rodatge amb l’objectiu d’afinar les construccions que tenen previstes per les actuacions de la segona quinzena d’agost.

 

Els Xiquets de Reus es podrien plantejar a Riudoms algun castell bàsic de vuit. També buscarien el 5de7, castell que volen apujar un pis ben aviat. A falta de l’últim assaig, els de la camisa avellana completarien el seu programa amb un altre castell de la gamma alta de set.

 

Per la seva banda, els Xiquets de Cambrils, que ja han fet un castell de set aquest 2018, es prendran la cita amb l’objectiu d’alçar tres construccions de sis pisos i preparar la diada de la Mare de Déu del Camí del pròxim mes de setembre.

 

Riudoms, una vila que encara no ha vist cap castell de vuit

Tot i tenir presència castellera des de fa molts anys a la Fira de l’Avellana, Riudoms encara no té la distinció de plaça de castells de vuit. Fins al moment, el municipi de la comarca del Baix Camp ha vist alçar el 2de7 com a màxima fita per part dels Xiquets de Reus en tres ocasions.

 

Origen de la Fira de l’Avellana

Els inicis de la Fira de Riudoms es troben el 1599, quan es comença a celebrar una fira agrària i ramadera el dia 10 d’agost, dia de Sant Llorenç.

 

Des del 1981, també se l’anomena Fira de l’Avellana i està dedicada a aquest fruit sec i altres productes locals. La finalitat és potenciar el consum d’aquest fruit sec, que és un dels principals productes agrícoles conreat a Riudoms i al Baix Camp, donant a conèixer als visitants diferents formes d’utilitzar aquest fruit sec, tant en la cuina com a la pastisseria, així com la beguda, etc.

 

A la fira també s’hi poden trobar atraccions tant per a petits com per a grans. Fins al 2014,  les atraccions es posaven al pati de l’antiga escola Beat Bonaventura Gran. A partir del 2015, es va decidir posar-les a un gran solar que hi ha al carrer dels Avellaners.

 

Actualment, la fira té lloc durant el segon cap de setmana d’agost, tot i que els actes previs comencen més aviat. A banda de la diada castellera, un altre acte destacat, que es fa diumenge a la tarda, és la cursa de portadors de saques d’avellanes.