El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa amb mascareta

Salut descarta eliminar el confinament municipal de caps de setmana abans del pont de la Puríssima

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha estat molt contundent amb l'anunci

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha descartat aquest dijous la possibilitat d'eliminar el confinament de cap de setmana abans del pont de la Puríssima. Argimon ha defensat passar al segon tram de la desescalada —que preveu el confinament comarcal, i no municipal— el 7 de desembre, tal com estava establert, i no abans, per minimitzar els desplaçaments pel pont. «Hem de ser seriosos», ha reivindicat Argimon.

D'altra banda, ha explicat que hi haurà reunions aquest cap de setmana per perfilar com serà el Nadal a Catalunya. Sobre la taula es manté la proposta de reunions de fins a 10 persones, tot i la proposta de l'Estat de limitar-les a sis, i la possibilitat de flexibilitzar el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any. També ha apostat per fer tests a la sortida i retorn dels usuaris de residències perquè puguin viure aquests dies en família. A més, ha reconegut que si es poguessin donar més ajuts no s'estaria fent una reobertura.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Argimon ha afirmat que «més perillós» que fer trobades de 10 persones és encadenar-ne diverses i amb diferents grups bombolla, cosa habitual durant el Nadal. Ha insistit que Catalunya manté la se va proposta i que s'acabarà de perfilar aquest cap de setmana. Sobre la taula també hi ha la possibilitat de flexibilitzar «una mica» el toc de queda les nits de Nadal i Cap d'Any, tot i que en línies generals ha afirmat que aquesta mesura continuarà vigent uns «dos o tres mesos» més.

El secretari de Salut Pública ha confiat també que tota Catalunya passi al mateix temps de tram i que, per tant, al Nadal hi hagi «mesures homogènies». Ha afegit que això podrà ser així si es mantenen les dades actuals, que indiquen que s'acabarà la setmana amb uns 7.000 casos de dilluns a dilluns. «És la dada que teníem abans de començar aquesta segona onada», ha dit. Ha reconegut però que les UCI es mantenen al voltant de 500 ingressats i «no baixa al mateix ritme que el número de casos».

Argimon ha apuntat que l'objectiu és mantenir la velocitat de propagació dues setmanes més a l'entorn del 0,80 i això permetria baixar a uns 600 casos diaris, una situació que no s'ha produït des de la sortida de la primera onada. «Això permetria un Nadal molt millor», ha manifestat, al mateix temps que ha apuntat que s'ha de mirar «més enllà». I és que el doctor ha explicat que molts professionals li trameten que hi ha por que els Reis «no portin la tercera onada».

En aquest sentit, ha augurat que l'RT pujarà ja que el Nadal és i serà una època de molta interacció però ha fixat que no pot pujar per sobre de 0,9 ja que sinó es tornarà a una situació «de risc». Pel que fa al canvi de trams, ha demanat ser seriosos i complir estrictament els primers 15 dies de mesures tal com estan acordades. «Si hem dit 15 dies són 15 dies, els primers s'han de complir, d'aquí en endavant...», ha manifestat.

 

Reconeix que amb ajudes, no es faria reobertura

«Si nosaltres poguéssim pagar aquests ajuts penso que no estaríem ni reobrint ni en ocasions anteriors haguéssim fet altres obertures», ha afirmat Argimon. Ho ha dit en relació amb el fet que països del voltant han allargat o endurit els tancaments de sectors com la restauració. «Si preguntem a un restaurador o un petit comerç (de França) si han rebut ajuda li diran que sí, aquí que no, per tant no som un país pobre però no som un país ric», ha valorat.

Sobre aquesta desescalada, ha reconegut que hi ha incompliments en les terrasses dels bars i ha fet una crida a la responsabilitat individual de cadascú. Tot i això, s'ha mostrat convençut d'un seguiment més alt de les mesures que en altres moments.