Torra fa una crida a la «responsabilitat» i la «solidaritat» per evitar un nou confinament

El president de la Generalitat demana a Interior i als alcaldes que sancionin l'incompliment de les mesures preventives
El president de la Generalitat, Quim Torra, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon | ACN

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida aquest dilluns a la «responsabilitat» i a la «solidaritat» de la ciutadania per extremar les mesures de prevenció de la Covid-19 per evitar un nou confinament. En roda de premsa, el cap del Govern ha constatat que és el moment d'un «gran esforç col·lectiu» per evitar mesures més restrictives. Torra ha advertit que la situació de la pandèmia és «crítica» i «molt preocupant» i que el país està davant del «10 dies més importants de l'estiu». El president ha lamentat que els joves facin trobades massives per beure alcohol al carrer i ha donat l'ordre a Interior i emplaçat a alcaldes perquè apliquin les sancions estipulades si no es respecten les mesures preventives del Govern.

Torra s'ha compromès a fer tot el que estigui a les seves mans, assumint la «responsabilitat», per evitar que la pandèmia arribi a la situació del passat març. Per fer-ho ha emplaçat la ciutadania a fer un «esforç» per redreçar la situació «crítica» i ha apel·lat al «deure cívic», a tenir una mirada pel conjunt de la societat i deixar treballar als experts. «És imprescindible que siguem conscients que ens hi va la vida», ha apuntat.

La mitjana dels infectats, 37,5 anys

El cap del Govern ha explicat que l'edat mitjana de les persones que s'estan infectant actualment és de 37,5 anys i que en l'última setmana s'han produït 5.487 contagis i fins a 57 hospitalitzacions. Ha dit que s'està produint un impacte en la xarxa assistencial a l'atenció primària i ha advertit que la prioritat és que no es «desbordi» la situació als hospitals.

Torra ha celebrat que s'estiguin estabilitzant els rebrots al Segrià, Vilafant i Figueres però ha dit que els catalans no poden confiar-se. «La situació és de gran complexitat i molt canviant. Per això treballem amb precisió atenent les necessitats i vies de contagi en cada lloc», ha manifestat.

Torra s'ha mostrat comprensiu amb els ciutadans que volen gaudir del temps de vacances i ha demanat que es faci una mobilitat i unes interaccions socials «responsables». Ha aconsellat «abaixar el ritme, disminuir la concentració de persones i mantenir els grups familiars de convivència».

Els 'botellons', «actes d'insolidaritat»

Sobre les trobades massives de joves per beure alcohol a la via pública, els coneguts com a 'botellons', ha dit que són «actes d'insolidaritat» i els ha recordat la facilitat per contagiar-se i transmetre-ho a un familiar. Ha dit que «no es poden produir» i que ha donat l'ordre al conseller d'Interior, Miquel Buch, i alcaldes perquè siguin més «severs» amb les multes per incomplir els decrets del Govern i el Procicat.

El president de la Generalitat ha justificat la mesura del Govern del tancament de l'oci nocturn a tot Catalunya. Ha dit que la decisió s'ha pres per salvaguardar la salut de les persones perquè en aquests espais es poden produir contagis. Torra ha lamentat les afectacions que estigui tenint la restricció al sector i ha dit que el Govern està estudiant un pla de xoc de rescat pel sector amb ajudes. 

Torra pressiona perquè la conferència de presidents a la Rioja se celebri telemàticament

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha insistit aquest dilluns que la conferència de presidents autonòmics prevista per aquest divendres a La Rioja s'ha de celebrar de forma telemàtica. En roda de premsa, el cap del Govern ha assegurat que donada la situació de rebrots de la Covid-19 que s'està produint arreu del territori «no és convenient fer una reunió presencial a la Rioja». Torra ha recordat que va encarregar al vicepresident del Govern i a la consellera de la Presidència que contactessin amb el govern espanyol per conèixer el contingut de la trobada. Així, ha dit que seguirà la trobada si serveix per «debatre» i «arribar a acords» i que no li interessa la trobada si consisteix en «17 monòlegs».

Torra ha recordat les reunions entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de les comunitats autònomes durant l'estat d'alarma i ha lamentat que el president espanyol els comuniqués en diumenge allò que ja havia explicat a la premsa el dissabte anterior. Per tot plegat, no ha concretat la seva posició respecte a la reunió de divendres i ha dit que caldrà veure com avança la setmana.

Respecte als 30.000 MEUR que estima que Catalunya ha de rebre dels fons europeus per afrontar la reconstrucció, Torra ha afirmat que hi tenen dret. Ha argumentat que Catalunya té dret als recursos «que li pertoquen» i que «només faltaria» que no fos així. «Estem demanant el que ens correspon», ha apuntat. «No tinc cap dubte que tindrem els 30.000 MEUR», ha afegit.

Torra ha explicat que aquests recursos es destinaran a tota la ciutadania per ajudar als sectors «més castigats» i poder tirar endavant el país. Ha dit que anirà precedit d'un gran «consens» amb tots els partits polítics catalans. 

"Torra parla clar sobre les noves mesures contra la Covid: «Ens hi va la vida»" "Inesperat Puigdemont a TV3: la revelació sobre Junqueras que ha deixat tothom de pedra"