Un 70% de pobresa crònica entre les persones que demanen ajuda a la Creu Roja a Tarragona

L'entitat presenta les dades de l'estudi anual del seu observatori

Una de cada tres persones que han rebut ajuda de la Creu Roja a la demarcació de Tarragona durant l'últim any ja no la necessiten, de moment. En canvi, dues de cada tres encara han de recórrer a l'entitat. D'aquests, un 70% ho fan amb una pobresa que es considera «crònica» perquè fa tres anys o més que requereixen ajuts.

Són les dades que s'extreuen de l'estudi anual de l'Observatori de la Creu Roja, que en la darrera edició s'ha dedicat a analitzar la pobresa i que aquest dijous a la tarda s'ha presentat a Tarragona. D'entre les dades de l'estudi destaca que a les comarques tarragonines hi ha un percentatge del 70% de pobresa crònica al col·lectiu jove d'entre 18 i 29 anys que està molt per sobre de la mitjana catalana, que se situa en un 40% en aquesta franja d'edat.

Cronificació de la pobresa a Tarragona

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

L'estudi ha enquestat 211 persones a Tarragona que van necessitar ajudes contra la pobresa durant el darrer any. Un 67% continua necessitant-les un any després, mentre que un 33% ha deixat de fer-ho. La responsable de l'Observatori, Pilar Millan, ha apuntat que continuaran fent seguiment per detectar si les persones que ara han millorat ho fan de manera permanent o si es tracta d'una «pobresa intermitent». D'altra banda, l'informe alerta que un 70,3% de qui ha necessitat ajuts, de nou, estan en una situació de pobresa crònica.

La cronificació de la pobresa és especialment dura en els més grans de 60 anys, amb un 82,61%.  També en els més joves, d'entre 18 i 29 anys, amb un 70% de pobresa crònica, un percentatge que situa el col·lectiu de Tarragona per sobre de la mitjana catalana. Millan ha englobat aquesta situació al concepte de «pobresa hereditària»: «aquest col·lectiu jove probablement són fills que hereten una situació de precarietat que han anat arrossegant els pares».

Els perfils de la pobresa a Tarragona

Pel que fa als perfils dels qui continuen necessitant ajuda, la majoria es troben en la franja d'edat d'entre els 30 i 39 anys (34,5%), seguit dels d'entre 40-49 anys (23,3%) i dels majors de 60 anys (18,1%). La mitjana d'edat és de 43 anys. Per sexes, el 54% són dones i el 46%, homes. Una de cada quatre persones que continuen necessitant l'ajuda de la Creu Roja és de família monoparental.

Una altra de les dades que destaca l'estudi és que la demarcació de Tarragona és la que té el percentatge més alt de desocupació, un 82,5%. És una xifra que està per sobre de la mitjana de l'estudi, d'un 74%. La resta estan treballant i, tot i això, necessiten ajuda. Així, Millan ha assenyalat que tenir una feina no és garantia de sortir de la pobresa.  «Alerta a les condicions i els salaris, que no donen per poder fer front a les despeses d'una llar», ha afegit.

Objectius immediats per combatre la pobresa des de Creu Roja Tarragona

Amb aquest informe, la Creu Roja ha recordat que no tothom ha sortit de la crisi i que «no hi ha prou motius per abaixar la guàrdia». És en aquest context que llencen la campanya #EncaraNo, per la lluita contra la cronificació de la pobresa. Malgrat una davallada d'usuaris, encara hi ha més de 200.000 ateses en programes de pobresa. A més, s'han marcat com a objectiu assessorar en la Renda Garantida de Ciutadania, ja que el 53,2% en desconeix l'existència i només el 10% la rep.

La Creu Roja atén 62.582 persones a tota la demarcació, un 7,8% de la població, i gairebé la meitat reben ajuts directes contra la pobresa en aliments, ajudes bàsiques, exclusió residencial o ajudes d'escolarització.

També et pot interessar

Dotze sensesostre localitzats durant l'operació iglú de Tarragona

La Creu Roja Alt Camp-Valls va atendre més de 2.700 persones durant el 2017