GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els metges no descarten tornar a la vaga arreu de Catalunya

El sindicat Metges de Catalunya denuncia l'incompliment dels acords pactats amb l'ICS a finals de novembre
Imatge d'arxiu d'una concentració de metges a Tarragona | Caralp Mariné

 

El sindicat Metges de Catalunya es planteja reactivar la vaga a la sanitat concertada que van paralitzar a finals de novembre. La mobilització afecta els centres d'atenció primària a càrrec de l'Institut Català de la Salut (ICS), i el motiu de la possible represa de la vaga és l'incompliment, segons denuncien, per part de l'ICS de les mesures acordades quan es va posar fi a l'acció de protesta a finals de l'any passat.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Metges de Catalunya exigeix al govern català «la implantació immediata i a tot el territori» de les mesures pactades, totes elles encaminades a «millorar les condicions laborals i professionals» del col·lectiu sanitari. L'eix principal de la reclamació és la sobrecàrrega de treball per part dels metges d'atenció assistencial, que deixa en paper mullat l'acord del novembre, que contemplava destinar un terç de la jornada laboral a formació continuada. Segons el sindicat, no s'està respectant aquesta mesura.

 

L'ICS prepara una trentena de mesures per millorar l'atenció primària

Per la seva banda, i davant l'anunci de Metges de Catalunya, l'ICS ha informat sobre les mesures que s'estan duent a terme per millorar l'atenció primària. L'ICS destaca que té el «ferm compromís de transformar l'atenció primària a partir de més d'una trentena d'accions agrupades en quatre grans àmbits: lideratge, sobrecàrrega assistencial, condicions laborals i autonomia pels equips».

 

L'institut de salut afirma que presentarà un nou canal a la intranet per informar a tots els professionals sobre les mesures i la seva posada en marxa, la qual s'anirà actualitzant de forma permanent. Algunes mesures tenen i tindran efecte a curt, mig i llarg termini, i afirmen que «transformar el sistema i al mateix temps, treballar per revertir la petjada de la crisi econòmica, requereix un temps d’execució més prolongat que el transcorregut des de l’anunci de la implantació de les accions, poc més de tres mesos». Des de l'ICS asseguren que «la creació d'aquesta eina és un exemple més del compromís de transparència de l'ICS com a pilar d'una gestió efectiva i coparticipada».

 

La vaga de finals de l'any passat va durar quatre dies, entre el 26 i el 29 de novembre

Sempre segons dades facilitades pel sindicat, el 80% dels metges està atenent més de 30 visites cada dia, i gairebé un terç d'ells sobrepassa la xifra de 35 diàries. Segons Metges de Catalunya, això obliga a dos de cada tres professionals a «dedicar més de dos terços de la seva jornada laboral a l'activitat assistencial», fet que impossibilita el compliment de l'acord ja esmentat. «El 65% dels Centres d'Atenció Primària (CAP) tampoc està assignant un temps de dotze minuts per pacient», subratllen també des del sindicat, en referència a una altra mesura acordada per millorar les condicions laborals i garantir una atenció adequada als malalts.

 

També han lamentat que «tan sols el 9% dels professionals amb jornada reduïda ha vist que la seva agenda de visites s'escurci proporcionalment», i que més del 60% dels equips d'atenció primària «no ha incorporat cap dels metges de família que l'ICS havia de contractar», per tal de fer baixar aquesta pressió i sobrecàrrega. El sindicat convocant de la vaga avisa que, si els acords no es fan visibles, tornaran a sortir al carrer per reclamar la seva aplicació.

 

També et pot interessar