Les piscines dels pobles, una alternativa per passar l'estiu ben fresc i remullat

No tothom t茅 la platja a tocar al Camp de Tarragona i les piscines de poble s贸n per a molts la salvaci贸 durant l'estiu, a m茅s d'exercir de punt de trobada als petits municipis del territori
Imatge de la piscina municipal de Riudecols | Marta Torrens
 

 

Arriba l'estiu i, amb ell, la calor. Tenim ganes d'anar a la platja i a la piscina per貌 no tothom viu a prop de la platja ni t茅 una piscina. La soluci贸: les piscines municipals. 脡s habitual que ciutats o municipis m茅s grans, com Reus, disposin d'una piscina municipal, tot i aix貌, altres municipis m茅s petits tamb茅 en tenen, com 茅s el cas de Riudecols, Vilallonga del Camp o el Morell.

La piscina fa poble, 茅s un espai de reuni贸 on infants, joves, adults i gent gran es reuneix per passar-hi el dia. I no nom茅s la gent del mateix poble sin贸 que, a vegades, habitants d'altres pobles o ciutats es desplacen fins aquests municipis per gaudir d'un dia de piscina en un entorn diferent. 脡s el cas de Vilallonga del Camp. Tal com explica a TarragonaDigital el regidor de Festes, Joventut i Via P煤blica, Joan Torres, molta gent d'altres poblacions del voltant es despla莽a fins a Vilallonga per gaudir de la piscina: 芦Tenim bastanta gent que ve d'Alcover, alg煤 de Valls i, fins i tot, tamb茅 hi ha alg煤 de Reus禄.

A m茅s, en aquests municipis s'organitzen diverses activitats al voltant de l'aigua i de la piscina per tal que els seus visitants habituals puguin passar un dia diferent i divertit on la protagonista de la jornada sigui l'aigua. Una de les iniciatives s贸n els cursets de nataci贸 o els inflables a la piscina per la Festa Major.

Imatge d'arxiu d'uns infants gaudint a una piscina municipal | ACN
 

 

Aprendre a nedar des de ben petits

脡s important que els infants aprenguin a nedar al m茅s aviat possible per tal d'evitar ofegaments o altres accidents. Les piscines d'aquestes poblacions no estan ni cobertes ni s贸n climatitzades i nom茅s obren durant la temporada d'estiu, 茅s per aix貌 que aprofiten aquests mesos d'obertura per organitzar cursets de nataci贸 pels infants i joves de dins i de fora el municipi.

La piscina de Riudecols 茅s la m茅s antiga d'entre les d'aquests pobles, es va inaugurar l'any 1971 i amb ella tamb茅 es van inaugurar els cursets de nataci贸. 48 anys despr茅s, encara conserven la piscina i se segueixen organitzant els cursets de nataci贸 per als m茅s petits del municipi.

Al Morell, la piscina es va inaugurar l'any 1984 i els cursets de nataci贸 tamb茅 van comen莽ar aquell mateix any i, fins avui, encara ofereix cursets de nataci贸 tamb茅. Malgrat aix貌, els pobles lamenten que algun any no han pogut oferir els cursos de nataci贸 per falta de demanda. 脡s el cas de Vilallonga del Camp que, aquest any, no han realitzat els cursets per falta d'infants inscrits.

Tant al Morell com a Riudecols, un cop finalitzen els cursets de nataci贸, els infants fan una exhibici贸 final als familiars i amics, una mena de festival de final de curs on demostren el que han apr猫s durant el curs i com han millorat d'un any a l'altre. Una excusa per reunir, una vegada m茅s, a molts habitants del poble a la piscina municipal. 

Imatge de la piscina municipal de Riudecols durant l'exhibici贸 final despr茅s dels cursets de nataci贸 | Marta Torrens
 

 

Altres activitats d'aigua a banda de la nataci贸

El Santi Gen茅 fa 28 anys que 茅s monitor dels cursets de Riudecols i explica que la major part dels alumnes s贸n del poble per貌, tot i aix貌, els cursets estan oberts a tothom i no hi ha places limitades. D'altra banda, el regidor d'Esports, Jordi Marin茅, tamb茅 explica que abans es feien cursets de nataci贸 per a adults per貌 que, de moment, per falta de demanda no tenen pensat tornar a fer-los.

Aix貌 s铆, per als m茅s grans, a Vilallonga del Camp i al Morell ofereixen classes d'Aquagym i, segons assegura el regidor de Vilallonga, Joan Torres, la piscina s'omple de dones de totes les edats. 芦Tot s贸n dones, unes 15 o 20 dones de totes les edats, des de noies de 19 anys fins a dones de 55 anys禄.

Inflables i solidaritat a les piscines 

D'altra banda, a Riudecols, a Vilallonga del Camp i al Morell, als voltants de la Festa Major de cada municipi, posen inflables a les piscines perqu猫 els m茅s petits 鈥攊 els no tan petits鈥 puguin gaudir d'una jornada d'aigua i de piscina una mica diferent de l'habitual.

Imatge d'arxiu dels inflables a la piscina de Vilallonga del Camp | Facebook / Ajuntament de Vilallonga del Camp

 

Paral路lelament, a Riudecols celebren el dia de les 6 hores de nataci贸 que consisteix en una jornada on diverses persones de diversos pobles passen sis hores nedant a les piscines de Riudecols. Cada poble t茅 un carril i s'organitza com vol, l'煤nica norma 茅s que sempre hi hagi una persona de cada poble nedant. Normalment, els municipis convidats s贸n Castellvell, Constant铆, Riudoms i el mateix Riudecols.

Aix貌 no 茅s tot, perqu猫 les sis hores de nataci贸 coincideixen amb el dia del 'Mulla't per l'esclerosi m煤ltiple', Iniciativa en la qual tamb茅 participen Vilallonga del Camp i el Morell. Una jornada festiva i solid脿ria en qu猫 es poden comprar diversos productes (samarretes, gorres, tovalloles...) o fer un donatiu voluntari per tal de recaptar fons per aquesta malaltia. 

Els beneficis es destinen a la Fundaci贸 Esclerosi M煤ltiple. Segons explica el monitor dels cursets de nataci贸 de Riudecols, Santi Gen茅, fan coincidir aquests dos esdeveniments perqu猫 芦tothom es mobilitza per les sis hores de nataci贸, vulguis o no sempre hi ha gent que va traient el cap al llarg del dia i, com que sabem que molta gent passar脿 per la piscina, recaptarem m茅s beneficis禄.

Cal destacar que, cada setmana, els alumnes del casal d'estiu del Morell del campus de b脿squet, de futbol i de futbol sala s'acosten fins a la piscina municipal com una activitat m茅s per tal de gaudir d'un bany.

Imatge de la piscina municipal de Riudecols | Marta Torrens
 

El cost del manteniment d'una piscina 茅s elevat

Destacar que els ajuntaments asseguren que el cost del manteniment d'una piscina 茅s elevat i, moltes vegades, l'ajuntament ha de fer un esfor莽 econ貌mic per poder mantenir aquestes piscines. A m茅s, el regidor d'Esports de Riudecols, Jordi Marin茅, assegura que la piscina necessita alguna millora perqu猫 ja 茅s antiga per貌 la reforma s'ha d'anar fent a poc a poc perqu猫 el cost 茅s elevat. Marin茅 explica que 芦les xarxes de les piscines s'han de millorar, de moment les hem comprat i ara estem esperant que arribin per poder instal路lar-les禄.

Pel que fa a Vilallonga del Camp i al Morell, els dos representants de la regidoria d'Esports, Joan Torres i Judit Fern谩ndez, respectivament, asseguren que de cara a un futur tenen previst realitzar m茅s inversions a les piscines perqu猫 s贸n conscients que les instal路lacions de les piscines es poden millorar per貌, tot i aix貌, durant l'hivern ja es van reformant diferents aspectes al llarg dels anys. 

D'altra banda, des de Vilallonga del Camp expliquen que, quan es va crear la piscina, el poble tenia menys habitants i ara, han notat un augment dels socis amb l'arribada de noves persones al poble. Aix貌 s铆, tots els pobles coincideixen que l'aflu猫ncia m茅s gran de p煤blic 茅s des que obren la piscina, a finals de juny, fins a finals de juliol.

芦A l'agost la gent aprofita per marxar de vacances i la piscina ja no est脿 tan plena禄 asseguren els regidors dels municipis. Al Morell per exemple, la regidora d'Esports, Judit Fern谩ndez, afirma que 芦durant el mes de juliol poden passar unes 350 persones al dia, mentre que a l'agost la mitjana 茅s de 100 persones al dia禄.

Imatge de la piscina municipal del Morell | 脠lia Lleonart

"鈾 M茅s de 4 MEUR per infraestructures de gesti贸 de residus a TGN" "鈿玊R脌GIC: La demolidora xifra de morts a les carreteres de TGN des d'inici d'any"