Les eleccions municipals a Montblanc: la majoria absoluta d'Andreu, un repte per als partits de l'oposició

Quatre partits es disputen l'alcaldia de Montblanc. Alguns, amb clares opcions d'aconseguir-la i d'altres, lluitaran per mantenir-se o per treure representació al consistori
Façana de l'Ajuntament de Montblanc. | Isma Llanes

 

El panorama preelectoral a Montblanc es troba calmat, de moment. A excepció d’alguna formació, que porta posada la directa des de fa setmanes, la resta encara no tenen l’ull posat en les eleccions, tot i que això començarà a canviar, segurament, en pocs dies.

Els vots de les eleccions municipals a la capital de la Conca de Barberà se’ls repartiran quatre partits polítics: Agrupament Catalanista de Montblanc (ERC), Junts per Montblanc, FIC i PSC, dels quals ja es coneix qui en serà l’alcaldable.

La majoria d’Andreu, difícil de tombar

Actualment, el partit que governa la vila de Montblanc és Agrupament Catalanista de Montblanc (ERC), amb l’alcalde Josep Andreu, que ja va anunciar que repetiria al capdavant del partit en aquestes eleccions municipals. Els republicans porten les regnes del consistori amb una majoria absoluta de 8 regidors enfront dels 2 de la CUP, els 2 del PDeCAT i un regidor de la FIC.

L'alcalde de Montblanc a les portes de la Casa de la Vila. | Isma Llanes

Per tant, Agrupament Catalanista, parteix amb un clar avantatge a la casella de sortida, avalat per l’ampli marge de regidors que té actualment respecte de a resta de forces polítiques del municipi. De fet, Josep Andreu no està fent gairebé cap acte de precampanya per donar visibilitat a la seva candidatura, més enllà de la seva feina com a batlle, tot fent imaginar que deu tenir coll avall que la seva reelecció seria gairebé un fet. També és cert que les eleccions són d’aquí a dos mesos i la campanya electoral encara no ha començat oficialment.

La manca de candidatura de la CUP -que no es presentarà a les municipals per manca de relleu- podria beneficiar la candidatura d'Andreu, aglutinant part del vot sobiranista d'esquerres. A més, el paper actiu que ha tingut Josep Andreu en el procés català (amb la vaga de fam, etc.) podria fer que tingués més suports. La seva adhesió a La Crida de Carles Puigdemont, no vista amb bons ulls per tothom, però, li podria acabar passant factura d'alguna manera a les urnes.

Tots aquests factors podrien fer revalidar la majoria absoluta d'Andreu o, al contrari, fer que perdi algun regidor obligant-lo a pactar amb altres forces que podrien tenir la clau de la governabilitat a Montblanc. 

La precampanya de Marc Vinya

Qui s’ha posat les piles fa diverses setmanes ha estat Junts per Montblanc. Un cop la CUP (segona força al consistori) ha quedat fora de joc, Junts per Montblanc estan fent una potent tasca setmanes abans de començar la campanya electoral.

Raquel Huguet, Marc Vinya i Lluís Munné, els tres primers noms de la llista electoral de Junts per Montblanc. | Cedida

El seu alcaldable, Marc Vinya, està fent reunions amb veïns, associacions i entitats per copsar queixes o mancances que troben en el municipi. Vinya, a més, ha fet aliança amb les pedanies, incorporant representants d'aquestes en la seva llista electoral.

També s’està fent una important tasca comunicativa amb la premsa, tot traslladant aquestes inquietuds i explicant què fa el candidat cada setmana. De moment la tàctica sembla que està funcionant donat que fa uns dies van omplir una de les sales de Sant Francesc amb més de 100 persones on van presentar alguns membres de la seva candidatura. Una fita important, ja que es tractava d’un dimarts laborable a les 20.00 hores.

Les urnes diran si aquest esforç té la seva recompensa i Junts per Montblanc augmenta el nombre de regidors en el consistori, on actualment en té 2.

La FIC i el PSC, la lluita per entrar a l’Ajuntament o mantenir-se

La Federació d’Independents de Catalunya (FIC) presenta un cop més a Toni Gutiérrez com alcaldable. Actualment té un regidor a l’Ajuntament de Montblanc, una cadira que es podria disputar amb el PSC, que enguany presenta candidatura amb Joan Manel Cabello al capdavant, per intentar entrar a formar part de l'organigrama municipal, on actualment no hi té cap regidor. 

Toni Gutiérrez, alcaldable de la FIC a Montblanc, a les instal·lacions de Ràdio Montblanc. | Ràdio Montblanc

Si bé és cert que Toni Gutiérrez és una cara més aviat coneguda a la política municipal de Montblanc, el cas de Cabello és diferent, ja que és un candidat força desconegut, la quan cosa podria decantar els vots cap a una formació o una altra, que tindrien un perfil de votant similar en alguns casos.

Joan Manel Cabello (PSC) al carrer muralla Santa Tecla de Montblanc | J.V.

Tot i això, aquest dissabte dia 30 de març, Joan Manel Cabello presentarà la seva candidatura amb un padrí d’alçada política com és Miquel Iceta on també assistirà Rosa Maria Ibarra, alcaldable del PSC per Valls.

"AGENDA: La DO Conca de Barberà organitza un showroom a Barcelona" "AGENDA: Es presenta un llibre sobre agricultura ecològica al Museu de la Vida Rural"