ARA MATEIX

Crema un vehicle a l'enllaç de l'AP-7 amb la T-11 a Reus

Les pel·lícules de l'Espluga i Montblanc de Josep Albareda arriben a l'Arxiu Comarcal

l'ACCB es farà càrrec de la digitalització de tot aquest material
L'Arxiu Comarcal dipositarà les pel·lícules al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya | cedida

 

Josep Albareda Duch, cineasta vallenc que ha mostrat una activa participació en el Museu-Arxiu de Montblanc, ha dipositat a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà sis pel·lícules de l'Espluga de Francolí i dues de Montblanc, les quals s'han inclòs a la Col·lecció de pel·lícules de l'Arxiu Comarcal.

 

El dipòsit de les pel·lícules segueix els convenis de donació amb els consistoris d'ambdós municipis segons els quals el propietari de la documentació fa la donació als ajuntaments de la vila on es situen les pel·lícules, però aquestes han de ser transferides a l'Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà. D'aquesta manera es busca garantir la conservació i la divulgació entre investigadors i entre la societat de les pel·lícules. Concretament, estem parlant de 3 bovines de 16 mm i 5 de 8 mm. L'Arxiu Comarcal les dipositarà al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a la seu de la Filmoteca de Catalunya.

 

Els títols de les pel·lícules filmades a l'Espluga són: Masies de poblet, sense data coneguda; Inauguració del Casal de l'Espluga de Francolí, 1965; Dos dies internacionals Moto Tot Terreny a l'Espluga de Francolí, de 1979; dues pel·lícules amb el títol Tot Terreny a l'Espluga de Francolí, una de 1979 i l'altra amb la data per atribuir i, finalment, Festival 10, també sense data. De Montblanc, hi ha un film sobre el Concurs del rotllo dels Cogullons, de 1972, i un altre sobre el Concurs del rotllo de Lilla, de 1973. Totes excepte Masies de Poble (d'autoria desconeguda) són de Josep Albareda.

 

L'ACCB durà a terme, pròximament, la digitalització del material. Fins i tot es preveu que s'organitzi una projecció de les mateixes aquesta primavera a l'Espluga de Francolí. L'Arxiu Comarcal valora molt positivament aquest tipus de dipòsits, ja que tenen com a objectiu principal vetllar per la preservació d'un patrimoni documental i cultural que retrata la història local, comarcal i col·lectiva.