Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma de Queralt: «Confiem tenir aigua potable en tres o quatre anys»

Entrevistem l’alcalde d’aquest municipi de la Conca de Barberà per a fer un repàs dels temes més importants que afronta el nou equip de govern
Ramon Mullerat, alcalde de Santa Coloma de Queralt. | Júlia Giribets

La situació geogràfica del municipi de Santa Coloma de Queralt es podria resumir de la següent manera: es troba a dos quilòmetres de la província de Barcelona i a 3 de la de Lleida. No obstant això, pertany a la Conca de Barberà, però està situat a la comarca ‘natural’ de la Baixa Segarra, la qual cosa el diferencia de la resta de la Conca per la presència de productes com el cereal.

El seu alcalde, Ramon Mullerat, explica en aquesta entrevista alguns dels principals reptes del seu equip de govern, fruit d’un pacte entre ERC i Junts per Santa Coloma, que es va materialitzar en les passades eleccions municipals. Una de les lluites històriques a fer front és l’absència d’aigua potable, un fet que sembla que es troba en vies de solució. 

-Com valora els primers mesos al capdavant de l'alcaldia de Santa Coloma de Queralt?

Quan entres com a alcalde acabes tocant moltes tecles i més en un poble de 2.700 habitants. Has de desencallar temes anteriors o nous que la gent vol solucionar directament amb l'alcalde, perquè ens coneixem tots i hi ha molt enrenou inicial. Ara toca començar a definir els pressupostos per l'any vinent i encaminar la línia del nou equip de govern.

-Un dels temes que sempre està sobre la taula és la manca d'aigua potable al municipi.

Sí. Tots els alcaldes que hem passat per aquí hem batallat molt. Ara el tema sembla que comenci a desencallar-se. S'ha optat per un pla que lidera el Consell Comarcal que fa molt bona pinta i tenim el vistiplau de l'ACA i de la Diputació, que aportarà un milió d'euros. Em sap greu dir-ho però entre una cosa i l'altra encara haurem d'esperar 3 o 4 anys.

Fonts de les Canelles, a Santa Coloma de Queralt. | ACN

-Què contempla aquest projecte?

S'ha de connectar una canonada amb el CAT que arriba fins a Sarral i pujar fins a Forès amb un dipòsit que farà el Consell Comarcal i després va cap a la zona de Santa Coloma i es distribuirà pels pobles del voltant.

-Per tant, ara consumiu aigua embotellada.

El problema que tenim són els nivells d'arsènic. Van pujar els barems fa uns 15 anys i això fa que la nostra aigua no sigui potable. Cuinem i bevem amb aigua embotellada, sí.

«Amb el tema de l’aigua potable la gent té molta paciència...massa»

-Sembla mentida al segle XXI, oi?

Jo sempre poso l'exemple de l'elefant lligat a l'estaca. Quan és petit no es belluga perquè està lligat i quan és gran tampoc, perquè ja s'ha acostumat a estar lligat. Aquí ens hem acostumat i la població té molta paciència, jo crec que massa. Ara hi ha una plataforma per reivindicar-ho, però la Generalitat o qui sigui hauria d'haver-ho solucionat fa anys... aquí no pot venir una fàbrica d'alimentació a treballar amb cubes.

-Es noten els efectes del despoblament rural a Santa Coloma?

Fa anys hi va haver un 'boom' en la construcció i molta de la indústria que teníem es basava en aquest sector. Amb la crisi es va perdre molt i vam passar de tenir 3.300 habitants a 2.700 que tenim ara i seguim baixant. Tenim tots els serveis: escola, institut, CAP i baixar la població els pot fer perillar. El nostre programa electoral se centrava a revertir aquesta situació.

-I com es pot revertir?

Volem fer un projecte educatiu diferencial i de qualitat, el que s'anomena 'Educació 360º'. Es tracta que l'escola, l'institut i les entitats de la vila treballin conjuntament. S'ha d'engegar perquè la gent es quedi a estudiar aquí encara que els pares treballin fora.

Ajuntament de Santa Coloma de Queralt | Google Maps

«Treballarem per a potenciar productes de la nostra zona com el cereal»

-Santa Coloma es troba a la Conca de Barberà, però alhora, forma part de la comarca natural de la Baixa Segarra.

Sí i ens diferencia un punt que és la presència de cereal. Mai abans s'ha treballat aquest tema, però intentarem fer coses relacionades amb aquest producte. A través de la Cambra de Comerç de Reus i la Unió de Flequers de Tarragona volem fer pa amb cereal d’aquí i crear una marca de qualitat, que doni un valor afegit al producte. També tenim molts molins fariners, volem fer un projecte per fer-los visitables i també estem treballant per museïtzar una farinera del segle XIX.

-Creu que la Baixa Segarra s’hauria de constituir com a comarca separada de la Conca de Barberà?

Entre tots els pobles que la formem som poc més de 4.000 habitants, és un nucli petit. Estem molt còmodes on som i tenim projectes comarcals amb la Conca de Barberà com el tema de l’aigua potable. És cert que, comercialment, tenim Igualada molt a prop i que estem a 2 km de la província de Barcelona i a 3 de la de Lleida. Jo només reclamaria que se’ns reconegui el tret diferencial d’estar a la Baixa Segarra, però res més.

-Com valora les comunicacions per carretera fins a Santa Coloma? Es podria dir que el poble està millor comunicat amb altres comarques que amb la mateixa Conca...

S’ha de treballar per millorar la carretera de Montblanc fins aquí i unir sinergies amb la comarca. S’han fet petites actuacions. Justament quan vaig entrar a l’alcaldia es van pavimentar els vorals, perquè hi havia molts accidents. Quan es trobaven dos camions de cara un havia de parar al voral i, de vegades, acabava bolcant. La carretera hauria de ser més ample, però no depèn de nosaltres... per demanar-ho i requerir-ho hi serem, juntament amb altres poblacions de la Conca. 

La romescada popular de Santa Coloma de Queralt. | Àngel Ullate

-Aquest nou equip de govern ja va posar de manifest durant la Romescada Popular que un dels objectius de cara al futur és fomentar la promoció turística del municipi i la gastronomia local.

Aquest fet ja s’havia treballat anteriorment. Volem seguir en aquesta línia que hem iniciat amb la Romescada i fer un gir buscant altres àmbits com és el safrà, amb Som Terra de Safrà, una festa consolidada al poble. Pel que fa a la promoció turística, costa que el cap de setmana hi hagi botigues obertes, ho hem d’estudiar molt i buscar alguna manera de poder oferir producte en un lloc compartit, per exemple, i també hem de potenciar eines com Internet. També estem treballant amb una botiga que antigament era una confiteria per fer un comerç amb encant com ho és Cal Jaume Punto.

-Precisament, Santa Coloma de Queralt viu aquest cap de setmana una nova edició de Som Terra de Safrà.

I esperem que sigui un èxit. A més aquest any s’han constituït com a entitat per a organitzar la festa amb la complicitat de l’Ajuntament que dona suport econòmic i de mà d’obra. És una festa important que recorda que Santa Coloma era una potència en l’àmbit estatal pel que fa al safrà. Aquí es marcava el preu, fins al segle XV que van expulsar els jueus i es va traslladar a Toledo. És curiós com una cosa tan petita com el safrà tenia tanta importància en aquell moment.

-Santa Coloma de Queralt té tres pedanies: Aguiló, la Pobla de Carivenys i Les Roques d’Aguiló. Com funciona la seva gestió?

Hi viu poca gent durant tot l’any però tenim la figura de l’alcalde pedani que es cuida que tot estigui correcte i fa la feina d’intermediari amb l’Ajuntament quan hi ha algun problema o necessitat.

-La Conca de Barberà està a punt d’iniciar el model de recollida selectiva a tota la comarca. El municipi de Santa Coloma està preparat pel porta a porta?

Serà un gran canvi. Només ens quedarem amb el contenidor del vidre i amb una zona d’emergència. Esperem que millori i pugi el percentatge de recollida i que això repercuteixi en el preu de la brossa, que cada cop és més alt i més aquí que consumim l’aigua en ampolles i es genera més residu.

Som Terra de Safrà se celebra aquests dies a Santa Coloma de Queralt. | Àngel Ullate

-Vol afegir alguna cosa més?

Saps que a Santa Coloma de Queralt l’electricitat és municipal?

-Expliqui, expliqui.

Tenim una empresa comercialitzadora municipal i els rebuts els facturem des de l’Ajuntament des de fa molts anys. Aquest és un punt a treballar, perquè fa molt de temps que no es canvia res i volem reforçar els punts febles d’aquest servei.

-En quin sentit?

Ens faltaria posar-hi més mans a treballar perquè el rendiment sigui més bo i competitiu.

"💰Montblanc aprova les ordenances fiscals amb l'augment d'algunes taxes" "☑ATENCIÓ: Ja es coneixen els resultats de l'enquesta de valoració de la Festa Major de Montblanc"