Alcaldes de la Conca de Barberà

Front comú a la Conca de Barberà per frenar l'allau indiscriminat de projectes d'energies renovables

En total, la Conca de Barberà podria arribar a tenir un total de 122 aerogeneradors, el que suposa un increment d'un 56% d'afectació, segons denuncien els alcaldes

La majoria d'alcaldes de la Conca de Barberà  han anunciat que faran front comú per rebutjar la implementació indiscriminada d'energies renovables a la comarca. En concret, els ajuntaments de Barberà de la Conca, Blancafort, l'Espluga de Francolí, Montblanc, Passanant i Belltall, Pira, Pontils, Rocafort de Queralt, Santa Coloma de Queralt, Sarral, Senan, Solivella i Vilaverd es mostren contraris a futurs projectes que fixarien al territori diferents centrals eòliques, fotovoltaiques i d'hidrogen verd. 

Actualment sobre la taula hi ha 9 projectes de centrals fotovoltaiques que sumen 654 hectàrees en conreu agrícola. D'aquests, 2 ja han rebut llum verda de la Ponència de les Energies Renovables, dibuixats als termes de Sarral i de Santa Coloma de Queralt. Tal com han explicat els batlles aquest migdia a Santa Coloma, «a dia d'avui, a la Conca de Barberà ja hi ha una saturació d'aquests projectes, amb 78 aerogeneradors instal·lats, i no estem en contra de les renovables, però no volem que se'ns tracti com un solar».

De fet, a  Santa Coloma s'hi planteja el projecte de la central Grigola Solar, que fa pocs dies va rebre la validació del seu emplaçament, tot i el rebuig per part de l'Ajuntament, que va presentar al·legacions al projecte. L'altre projecte que ha rebut llum verda és el d'Els Plans, situat a  Sarral. Pel que fa als altres 7 que estan en tràmit, la Generalitat encara no s'ha pronunciat sobre la viabilitat de l'emplaçament.

7 projectes en tràmit

Aquests projectes corresponen a les centrals de Pla de Marquet -l'Ajuntament de Sarral i el Consell Comarcal hi han presentat al·legacions-, Jepet i Els Comellars -en els dos projectes els ajuntaments de Rocafort de Queralt i Senan, i el Consell Comarcal també hi ha presentat al·legacions-, i les centrals de Costa del Foraster, Plans de Jordi, Riudabella i La Conca. També al·legaran tots els ajuntaments de la comarca que donen suport al comunicat.

«Apostem per un model democratitzat, participat i municipalitzat, i pensem que no ens aporten res aquests projectes que venen dels grans oligopolis energètics; de fet, és un model implementat des de fa vint anys i en el seu moment es va vendre com una oportunitat per al territori per a repoblar i ja hem vist que no ha estat així», ha afegit l'alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, consellera comarcal de Sostenibilitat, Paisatge i Agricultura a la Conca.

En total, la Conca de Barberà podria arribar a tenir un total de 122 aerogeneradors, el que suposa un increment d'un 56% d'afectació, segons denuncien els alcaldes. Per tot plegat, han signat un comunicat on es conjuren per fer front comú a la massificació de projectes d'energies renovables, a fi de plantejar altres alternatives per a poder-les implementar.

La Terra Alta també es mobilitza

A la Terra Alta també s'han reprès les mobilitzacions contra la massificació energètica davant la imminent construcció de dos parcs eòlics a Batea, Vilalba dels Arcs  i la Pobla de Massaluca. Davant la inacció i falta de voluntat política perquè el nou decret d'emergència climàtica  tingués efectes retroactius per aturar aquestes centrals, la Plataforma en Defensa de la Terra Alta, l'Ateneu Social la Pastor, la DO Terra Alta, Unió de Pagesos i desenes de representants del món civil i econòmic de la comarca s'han concentrat aquest dimecres a les portes del Consell Comarcal per anunciar "el trencament" del front comú que es forjar l'any 2018, amb una moció unitària contra la massificació eòlica