Josep Andreu, alcalde de Montblanc.

Josep Andreu, l'actual alcalde en funcions de Montblanc, torna a plantejar un govern de concentració

Andreu ha reconegut haver-li sorprès el creixement de Junts per Montblanc, que ha saltat de 425 a 1.350 vots

El republicà Josep Andreu, l’alcalde en funcions de Montblanc, estén la mà a un nou govern de concentració, una fórmula que ja aplicar durant el mandat 2011-2015, amb la idea de fer front comú davant la situació política entre Catalunya i Espanya. En aquestes eleccions municipals, ERC ha aguantat la majoria absoluta pels pèls, després de 12 anys d’alcaldia ininterrompuda guanyant amb comoditat.

Andreu ha reconegut haver-li sorprès el creixement de Junts per Montblanc, que ha saltat de 425 a 1.350 vots,  a la qual ha felicitat pels seus bons resultats. Segons l'actual alcalde en funcions,  «això demostra que som una vila i una comarca eminentment nacionalista» i assegura estar satisfet dels resultats del 26-M en què ERC ha guanyat la majoria absoluta amb 7 dels 13 regidors en joc al consistori montblanquí, tot i perdre suport.

Amb 5 regidors, Junts per Montblanc, la segona força més votada, ha escurçat notòriament distàncies. Al 2015 es trobava a més de 1.200 vots de diferència d’ERC, la mateixa xifra que ara aproximadament ha obtingut en quantitat de vots. De fet, aplicant la llei D’Hondt, Junts per Montblanc s’ha quedat a només una vintena de vots d’arravatar-li un regidor a ERC i empatar a 6. Un escenari que hauria deixat el PSC, que ha retornat a l’Ajuntament amb 1 regidor, amb la clau de la governabilitat.

«Aquest creixement tan gran de Junts per Montblanc no entrava en els meus càlculs», diu Andreu. És per això que ha estès la mà a Marc Vinya, candidat de Junts per Montblanc, per fer un govern d’unitat, incloent també el PSC. Sembla, però, que  Junts, conscient d’haver estat capaç de captar un electorat que no es mobilitzava, vol marcar perfil propi per ser alternativa d’aquí a quatre anys. En tot cas, fins al moment, segons Vinya, la seva formació no ha rebut cap proposta formal per part del grup d’ERC. «Si no hi ha un govern d’unitat, procuraré portar els acords tan lluny com puguem o fent acords programàtics en projectes concrets», ha afegit Andreu.

El relleu d’Andreu

El relleu d’Andreu suposarà la transició d’un govern molt personalista a una nova generació. «Jo aspiro a deixar un equip encara millor que el que jo he encapçalat i en això hi dedicaré tots els meus esforços», manifesta Andreu, en una entrevista a l’ACN. Algunes veus apunten que fins i tot podria plegar a mig mandat per donar pas a algú mes jove. 

Cal Contijoch estava protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL)
Cal Contijoch estava protegit com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) | Josep Ardila

 

En aquesta legislatura l’única polèmica s’ha originat pel projecte fallit d’una piscina coberta. Andreu garanteix que s’acabarà fent. En el seu últim mandat, l’alcalde en funcions, però, diu que el cavall de batalla serà la pèrdua d’habitants a la comarca i la política d’habitatge. Andreu també batallarà pel tema patrimonial i cultural. L’alliberament de les muralles ha estat la seva acció de govern més destacada. L’actuació més recent ha estat l’enderroc d’una antiga una casa pairal per possibilitar la recuperació de la torre i el portal de Sant Francesc.

  

El futur a la Crida

A nivell nacional, Andreu ha estat en el punt de mira per posicionar-se molt clarament a favor de l’operació de la Crida de Carles Puigdemont i per advocar per la unitat de l’independentisme, fins al punt que la direcció d’ERC el va advertir que el partit no permet la doble militància.  Segons Andreu, el seu partit és ERC, encara que formi part de la Crida. «Si la Crida és un espai unitari de transversalitat i de confluència, hi participaré, però si se’n va cap a un partit polític que es presenta a eleccions o un lobby de Junts per Catalunya, aleshores jo no hi seré», sentencia.