Poblet

Els monestirs de Poblet i Santes Creus, protagonistes del programa Batalla Monumental de TV3

L'emissió serà el diumenge 7 de febrer a les 22.50 h

El  monestir de Poblet i el monestir de Santes Creus participaran al programa Batalla Monumental de TV3 aquest diumenge dia 7 de febrer, a les 22.50 h. El capítol posarà el seu focus en dos dels conjunts monumentals de  la Ruta del Cister ubicats a les comarques de Tarragona i equipararà el monestir situat a Vimbodí i Poblet amb Santes Creus, que es troba al municipi d'Aiguamúrcia.

D'aquesta manera, els veïns de la Conca de Barberà i els de l'Alt Camp tindran l'ocasió de donar el seu vot a un dels emplaçaments més emblemàtics de les comarques, uns dels conjunts monàstics més importants d'Europa, i en el cas de Poblet, és, actualment, el monestir habitat més gran del continent.

El programa, que està conduït pel popular comunicador Roger de Gràcia, juntament amb els reporters Candela Figueras i Ivan Medina, juga a encarar diversos monuments de la geografia catalana i busca els atractius de cadascun dels espais, per aconseguir més vots a través dels espectadors.

Els espectadors actuen de jurat de l'espai, ja que és l'audiència la que decideix el guanyador de cada setmana votant a través de les xarxes socials del programa. Els 6 monuments finalistes passaran a la gran final, que es disputarà en un programa especial en directe, en què competiran per ser el Monument Favorit de Catalunya.

D'aquesta manera, l'emissió del diumenge exposarà alguns dels atractius del monestir de Poblet i la seva història, ja que aquest espai va ser panteó reial de la Corona d'Aragó i va donar sepultura a Alfons I el Cast, Pere I el Catòlic, Jaume I el Conqueridor, Pere III el Cerimoniós, Joan I el Caçador, Martí I l'Humà i alguns dels seus successors. A més, també es destacaran alguns dels atractius del conjunt, com són l'altar renaixentista de l'església i les obres dels sepulcres reials, elaborats amb alabastre blanc.

El monument que compartirà espai amb el monestir de Poblet serà el monestir de Santes Creus, fundat l'any 1160 i un dels cenobis més grans i més ben conservats del país, i forma part dels conjunts monàstics de la Ruta del Cister, juntament amb Poblet i Vallbona de les Monges. Aquest espai acull els únics mausoleus dels reis de la Corona d'Aragó que s'han mantingut intactes fins als nostres dies: les tombes reials de Pere el Gran i Blanca d'Anjou, la quarta esposa de Jaume II el Just.