Ajuntament de l'Espluga de Francolí

L'Ajuntament de l'Espluga de Francolí valora el primer any de mandat com a «convuls i excepcional»

La riuada de l'octubre i la crisi sanitària de la Covid-19 han marcat fortament el primer any de legislatura

365 dies després de la presa de possessió, l’actual equip de govern  de l'Espluga de Francolí  ha fet una valoració d’aquest primer any de mandat exposant la situació actual i explicant les accions en les quals estan treballant. El 15 de juny de 2019 es va celebrar el ple de constitució de l’Ajuntament on es va nomenar a Josep M. Vidal Minguella com a nou alcalde i van prendre possessió els regidors i regidores que formen l’actual consistori.

La situació en aquest primer any de legislatura  ha estat del tot excepcional per diversos motius; la falta de la figura de secretari-interventor titular, el pla econòmic financer, la gestió de la  riuada i la gestió del coronavirus, a banda d’altres imprevistos com l’enderroc forçós de l’antic cinema del Xulla. Evidentment aquests fets marquen l’acció de govern, però malgrat tot, el consistori pretén seguir endavant per dur a terme la major part dels punts del seu programa. A més, també cal recordar que hi ha hagut fets positius a l’Espluga com ara la troballa arqueològica dels gravats paleolítics a la Cova de la Font Major. 

Malgrat el context desfavorable, des de l'Ajuntament espluguí s'assegura que a dia d’avui «s’està treballant en 28 dels 100 punts del programa electoral», i segons va explicar l’alcalde durant la roda de premsa d'ahir dilluns 15 de juny, «hi ha la voluntat que durant el següent any es pugui estar treballant en 20 punts o propostes noves i així poder arribar a tancar al voltant de 30 propostes del programa electoral».

La Caserna es destinarà a lloguer social

En matèria d’habitatge s’ha posat fil a l’agulla al projecte de rehabilitació dels 9 pisos de l’antiga caserna per acabar-los posant a lloguer assequible, tramitant la modificació de la qualificació urbanística i una primera valoració pressupostària per poder iniciar la redacció del projecte. També s’ha treballat en les darreres setmanes per aprovar al proper ple accions relacionades amb el paisatge, adherint l’Espluga a la  Carta del Paisatge de la Conca de Barberà fent una enquesta participativa a la població per tal de valorar quines accions concretes es consideren prioritàries. 

En matèria de Cultura i Festes l’acció destacada ha estat la reformulació de la Fira de Sant Vicenç, centrant-la amb el Foc com a element discursiu i que va ser possible gràcies al treball coordinat entre entitats i Ajuntament. En l’àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació cal destacar-ne el disseny i reordenació de l’estructura municipal de les comunicacions, revisant-ne l’estat i millorant alguns equipaments. En l’àmbit de la Transparència i la Participació Ciutadana s’ha fet pública l’agenda política de les persones que conformen l’equip de govern municipal per avançar cap a una gestió municipal més transparent.

Antiga caserna de la Guàrdia Civil de l'Espluga
Aspecte actual de l'antiga caserna | Cedida

Pel que fa als Serveis Municipals, s’ha posat fil a l’agulla en l’obra de connexió del pou del Fartet  amb el dipòsit de Sant Miquel, que permetrà millorar en la gestió i aprofitament dels recursos hídrics municipals. En la regidoria de Medi Ambient i Sostenibilitat, cal destacar la redacció del projecte per a instal·lar dos punts de  càrrega elèctrica  per a quatre cotxes, que s’ubicarà a l’aparcament ubicat entre l’avinguda Catalunya i la Plaça Montserrat Canals. En l’àmbit d’Hisenda i de Serveis Socials, cal destacar la confecció del pressupost municipal de 2020 amb un marcat caràcter social i la reformulació de les ordenances fiscals tenint en compte famílies monoparentals, nombroses i amb discapacitat.

Les accions imminents

Com a accions que es començaran en els propers mesos l’equip de govern en destaca una de les accions més urgents i necessàries, com és l’arranjament de camins, que s’iniciarà el més aviat possible. També es posarà en marxa la redacció del pla d’equipaments, fent un recull i preguntant necessitats a les entitats. També la licitació per a la instal·lació dels lectors de matrícules, una acció que ha quedat endarrerida pel Coronavirus però a la qual se li donarà prioritat. Pel que fa al comerç, es desenvoluparà un projecte de cens de locals buits i dinamització comercial centrada en els espais comercials del municipi. 

Les properes accions en matèria d’educació vindran marcades per la reubicació d’espais educatius de cara al setembre tenint en compte les condicions incertes amb les quals s’haurà d’iniciar el curs 2020-2021. I en l’àmbit turístic també caldrà posar èmfasi amb la reactivació del sector després de la Covid-19, mirant de generar espais de debat que permetin crear unes línies estratègiques a nivell turístic i de promoció de l’Espluga. 

Una altra proposta destacada que es posarà fil a l’agulla ben aviat serà l’ampliació del consultori  adequant la planta superior per ampliar les consultes i l’espai per a les persones usuàries, fruit de la coordinació entre la regidoria de Sanitat i el Departament de Salut.