Imatge virtual de com quedarà el Celler Noucentista de Vila-seca per la seva façana posterior.

L'absència d'una regidora de Cs permet aprovar la contractació de les obres del Celler de Vila-seca

El vot de qualitat de l'alcalde ha permès desfer l'empat i aprovar el punt en un tens ple extraordinari que ha acabat amb la marxa dels regidors de Cs

El govern municipal de Vila-seca ha tirat endavant l'aprovació de les obres anticipades del projecte de restauració del Celler Noucentista en el plenari extraordinari celebrat aquest divendres, 16 d'agost. L'oposició en bloc ha votat en contra d'aquest punt, però l'absència de la regidora del grup municipal de Ciutadans Concepción Insa ha provocat un empat de 10 vots negatius i els 10 a favor de l'equip de govern  (Vila-seca Segura-Junts i PSC). Finalment, el vot qualificat de l'alcalde en aquests casos ha permès tirar endavant el projecte d'execució aprovat recentment en Junta de Govern.

Segons han explicat des de la formació taronja, la regidora es troba fora del país per qüestions familiars i li ha estat impossible desplaçar-se. El grup municipal de Ciutadans ha posat de manifest el seu malestar per l'entrada d'aquest punt en l'ordre del dia i els seus quatre regidors han abandonat el saló de plens després de la votació  davant la sorpresa de la resta de representants polítics.

De fet, la formació taronja havia entrat a registre, poc abans del ple, una petició demanant la retirada d'aquest punt al considerar que no tenien prou informació com per votar-lo. «Durant l’última comissió informativa —celebrada dilluns—, Ciutadans va preguntar sobre la falta de documentació de l’expedient, però no hem rebut cap resposta», ha lamentat el portaveu de Cs a Vila-seca, Joan Anton Ramírez.

 

Contractació dels treballs per lots

Des de l'Ajuntament apunten que aquesta tramitació és necessària per complir amb els terminis que fixen els fons Feder, que finançaran una part de les obres amb 2 milions d'euros. En aquest sentit, l'aprovació de la contractació anticipada de les obres permetrà posar en marxa els mecanismes de contractació prèviament a l'aprovació del crèdit necessari per pagar els treballs. 

Concretament, l'equip de govern ha aprovat dos lots d'obres per un valor de 6 milions d'euros. El més important, de 5,6 milions, és el referent a l'obra civil i les instal·lacions, mentre que el segon es refereix a la il·luminació del Celler, per valor de 314.000 euros.  El termini previst dels treballs són de 18 i 12 mesos, respectivament. Donada l'envergadura del projecte, d'ara endavant el consistori preveu seguir aprovant els diferents treballs de restauració per lots.

En declaracions a TarragonaDigital, l'alcalde de Vila-seca, Pere Segura, es mostra sorprès pel vot negatiu dels tres grups de l'oposició i assegura que «només ho puc entendre des del prisma de l'oportunitat política». Segura considera que ja existia un consens amb el projecte del Celler, amb una tramitació que es va iniciar fa més de dos anys. Creu que l'aprovació d'aquestes obres és una qüestió de responsabilitat, acusa l'oposició d'un «canvi radical» en la seva postura i afirma que «no puc deixar que es perdin dos milions i mig d'euros (2 milions de subvenció, més el cost de redacció del projecte) d'aquesta manera tan frívola».

Sobre la participació de la ciutadania en el projecte, el batlle defensa que ja es van dur a terme reunions i es van fer arribar qüestionaris a diferents associacions de veïns i entitats, i en cita tres com a exemple; l'Associació de Veïns de la Plana, la de la Pineda i l'AMPA de l'Escola Mestral.

Tot i que el projecte ja està definit i aprovat, Segura afirma que «des del govern tenim la voluntat de restablir el diàleg i resoldre els dubtes que hi pugui haver». Remarca, a més, que «estem parlant de preservar el nostre patrimoni i això té un cost». Ara, l'equip de govern haurà de passar per ple, abans que acabi l'any, la modificació de crèdit per incorporar al pressupost els diners per finançar l'obra.  Governant en minoria, Junts i PSC necessiten convèncer un altre dels grups de l'oposició per desbloquejar el finançament i poder iniciar les obres.

Un projecte de 4 a 7,6 milions d'euros

Ciutadans, segona força política al consistori, denuncia la poca transparència i manca de consens de l'equip de govern amb aquest projecte. «De moment, de la poca informació de què disposem, es desprèn que el pressupost del projecte de remodelació del Celler ha passat de 4 a gairebé 8 milions d’euros, no s’ha calculat quin serà el cost de manteniment i no s’ha redactat un pla de viabilitat sobre els seus usos», ha criticat Ramírez. 

Els altres dos grups de l'oposició, Vila-seca en Comú i Decidim Vila-seca, també han votat en contra de la contractació anticipada de les obres del Celler, tot apuntant la manca de consens entre els diferents partits, l'absència de participació de la ciutadania en el projecte, així com els dubtes sobre els seus usos.

Nomenament de representants i creació de dues places

Tot i que el Celler ha centrat bona part del debat, el plenari extraordinari celebrat a Vila-seca avui, 16 d'agost, ha servit per tirar endavant també el nomenament de representants de l'Ajuntament en els organismes autònoms municipals, acordat per tots els grups municipals, així com la  creació de dues noves places d'assessors, adscrits a les àrees de Cultura i Drets Cívics i Participació Ciutadana. En aquest cas, els deu regidors de govern han fet valer la seva majoria després de la sortida dels edils de Cs per tirar endavant la proposta, tot i les abstencions de Vila-seca en Comú i Decidim Vila-seca.