Plenari de l'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant el 3 de juny de 2020

Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant destinarà 350.000 euros a uns nous ajuts econòmics

Les bases d’aquests ajuts es van aprovar a la sessió plenària del 3 de juny,

L'Ajuntament de Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant va aprovar al plenari d'aquest dimecres, 3 de juny, un nou paquet de mesures urgents de reactivació econòmica per reduir l’impacte negatiu  en l’economia local i en l’ocupació provocat per la crisi sanitària de la Covid-19. Entre aquestes mesures, hi ha uns nous ajuts adreçats a les persones físiques i famílies del municipi que tenen com a objectiu fomentar el consum de la ciutadania en aquells tipus de negocis locals que s’han vist obligats a cessar l’activitat per l’estat d’alarma. Els grups municipals del PSC,JxCat, FIC, ERC, Cs i PP en van votar a favor; i la CUP es va abstenir.

En total, l'Ajuntament té previst destinar-hi 350.000 euros als ajuts i, el consistori, subvencionarà directament i a fons perdut la compra de béns i serveis als veïns i veïnes a través d'uns vals que podran bescanviar a les empreses locals que es vulguin adherir a aquesta iniciativa.

L’import dels ajuts serà una quantia variable en funció del nombre de membres de la unitat familiar i de la capacitat econòmica de la llar de convivència. Per determinar la capacitat econòmica de les llars, s’utilitzarà com a criteri de càlcul l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) mensual (actualment és de 569,12 euros) multiplicat per un índex que diferencia la composició de les famílies, pel que fa al nombre de membres. 

Per aquest motiu, hi haurà dos tipus de targetes. La Targeta Consum 100% serà per aquelles llars que es trobin en situació de vulnerabilitat. A les llars amb una persona sola sense fills se li carregarà amb 100 euros; les llars amb pare o mare  amb fills, 180 euros; per a les llars amb parella sense fills, 250 euros; i per a les llars amb parella i fills o altres tipus de llars, 320 euros. D'altra banda, hi haurà la Targeta Consum 100% plus per a les llars municipals que superin els valors de renda fixats, que rebran la meitat dels imports anteriors. Amb aquesta targeta, obtindran un 50% de descompte en la compra de béns i serveis en les empreses locals autoritzades. L’altre 50% anirà a càrrec de la subvenció.

A aquesta campanya podrà adherir-se tot el teixit empresarial del municipi, excepte els establiments que no s’han vist obligats a tancar per l’estat d’alarma. El consistori preveu que aquesta mesura tindrà un impacte econòmic de 600.000 euros en el municipi i la ciutadania podrà començar a demanar els ajuts cap al setembre.

Per pal·liar els efectes negatius de la pandèmia de la Covid-19, el Ple de l’Ajuntament també va aprovar inicialment en la darrera sessió plenària la modificació parcial de l’ordenança fiscal que regula la taxa de l’ocupació de la via pública amb taules i cadires, amb finalitat lucrativa. Així mateix, el Ple de l’Ajuntament va donar igualment el seu vistiplau, a uns nous ajuts econòmics per a l’adquisició d’aliments i productes de primera necessitat. Les bases d’urgència per a la concessió d’aquestes prestacions socials de caràcter econòmic van aprovar-se amb els vots a favor de tots els grups polítics municipals.

La quantia d’aquests ajuts serà de 120 euros per a les unitats familiars unipersonals, als quals s’afegirà 70 euros per cada adult més; i 40 euros per cada menor més, fins arribar a un topall de 300 euros.

També es va aprovar inicialment la modificació dels ajuts puntuals socials per a persones en situació d’urgència social i de prevenció d’exclusió social i per assistència als centres d’atenció a la gent gran de l’Ajuntament. En aquest sentit, s’incrementarà l’import d’alguns dels ajuts previstos en les bases i hi haurà nous conceptes subvencionables. Pel que fa a la quantia màxima dels ajuts, la novetat és que s’ampliarà a 3 mesos l’ajut per lloguer o hipoteca, fins a un màxim de 3 mesos l’any (1.500 euros). La quantia màxima per comprar roba infantil serà de 210 euros; de 300 euros, per adquirir aparells electrònics per seguir el curs escolar.

Renúncia de Belen Lavilla i Sergi Saladié

En la sessió plenària d’ahir es va validar la decisió personal de Belen Lavilla de renunciar al càrrec de regidora del grup municipal JxCat de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Lavilla serà substituïda per la següent de la llista, Laia Martorell Garcia.

També es va validar la renúncia de Sergi Saladié al càrrec de regidor del grup municipal de la CUP-AMUNT a l’Ajuntament. Saladié serà substituït per la següent persona de la seva llista electoral, Sara Barceló Arbós, perquè tal com va anunciar tant en campanya electoral com el dia de la presa de possessió, cada regidor de la CUP només ocuparà el càrrec durant un any.


Comentaris