La Platja de la Pineda es desperta amb milions de boles de plàstic

Els 'nurdles' són petites peces de plàstic de la mida d'una llentia perjudicials pels animals marins
Els 'nurdles' són petites peces de plàstic de la mida d'una llentia. | Cedida

 

La platja de La Pineda s'ha despertat amb milions de boles de plàstic, concretament de polietilè, segons ha denunciat el grup municipal de Vila-seca en Comú. Aquestes boles són molt perjudicials per al medi ambient, però sobretot pels animals marins que les ingesta i els pot provocar la mort. Aquest fet és recurrent a les platges del Mediterrani i està causant greus problemes a l'ecosistema.

 

Vila-seca en Comú ho ha denunciat

Segons Vila-seca en Comú, aquest succès ja va ser denunciat a diverses entitats ecologistes i a l'Ajuntament de Vila-seca fa dos anys, el febrer del 2017. Darrerament, l'aparició d'aquestes boles de plàstic ha anat sorgint amb força a la platja, molt probablement a causa del mal temporal que les ha portat. La formació política Vila-seca en Comú, quan va denunciar aquest fet, informa que «no es va obrir cap investigació per aturar-ho».

 

Vila-seca en Comú denúncia l'aparició de milions d'esferes de polietilè a La Pineda | Cedida

 

Els 'nurdles' envaeixen les platges tarragonines

Aquestes boles s'anomenen 'nurdles'. Són petites peces de plàstic semblants a les perles i de la mida d'una llentia, aproximadament. L'organització reusenca 'Not This Path' explica a TarragonaDigital.com, que aquestes boles s'utilitzen bàsicament en les indústries i el problema està en el fet que després acaben al mar i sobretot, a les platges.

 

Hi ha alguns indrets a l'Àsia en els quals es poden trobar fins a tones de 'nurdles'. L'organització mediambiental afirma que «en ser peces tan petites molts animals les ingereixen quan s'empassen l'aigua, es queden al seu estómac i més tard, moren».

 

Milions d'esferes de plàstic que han aparegut en la platja de la Pineda | Cedida

 

Demanen que s'investigui

En aquesta línia, els membres del partit polític consideren que s'ha d'iniciar una investigació i depurar responsabilitats, ja que en ser molt semblants als ous dels peixos, són ingerits per molts animals. D'altra banda, expliquen que l'ajuntament es va comprometre a través d'una moció a ser un municipi «lliure de plàstics» pel que consideren que des de la corporació «no poden seguir mirant cap a un altre costat», exposa en Comú Vila-seca.