Corredor mediterrani

El 13 de gener engegarà el Corredor Mediterrani amb l'obertura de la variant de Vandellòs

El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, confirma que la posada en marxa de les noves vies s'endarrereix fins a inicis del 2020

La variant de Vandellòs del Corredor Mediterrani entrarà en servei finalment el 13 de gener del 2020. Així ho ha confirmat a través d'un tuit el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, qui ha destacat que «amb l'entrada en servei de la variant de Vandellòs, Barcelona i València estaran mitja hora més a prop en tren».

Tot i que des del govern estatal sempre han sostingut que el nou tram de vies d'ample europeu es posaria en marxa aquest 2019, finalment aquest primer tram del Corredor no serà una realitat fins a mitjans de gener. Fa tot just una setmana, Foment publicava l'Estudi informatiu sobre el canvi d'ample de vies del nou traçat ferroviari entre Castelló i Tarragona.

La variant de Vandellòs resol un dels grans problemes que tenia el trànsit ferroviari a l'arc mediterrani i posa fi als 39 darrers kilòmetres de via única que quedaven.  Amb aquest nou tram, que passa per les estacions del Camp de Tarragona, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant, es reduirà en mitja hora el trajecte entre Barcelona i València, però també escurça els temps per connectar amb Alacant i Múrcia.

Imatge de la nova estació de ferrocarril de l'Hospitalet de l'Infant.
Imatge de la nova estació de ferrocarril de l'Hospitalet de l'Infant. | I. Alcalá

Sense informació sobre els serveis i connexions que tindran les estacions del Corredor

Tot i que la posada en marxa del Corredor en sis setmanes implicarà que els trens deixin de passar per les vies actuals de la costa,  encara és una incògnita com quedarà l'entramat de connexions a les localitats per on passa el nou traçat. Des de la Generalitat van convocar d'urgència responsables d'Adif i Renfe per concretar els nous serveis al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre.

Cal recordar que Adif Alta Velocitat va finalitzar fa mesos les darreres proves de circulació i seguretat a la Variant de Vandellòs. D'altra banda, segons s'ha informat, la connexió de la nova línia obligarà a interrompre la circulació ferroviària durant unes hores,  per la qual cosa els treballs es concentraran durant el cap de setmana previ per minimitzar afectacions.