Felix Finkbeiner: «Cada arbre que plantem pot ajudar a fer del món un lloc millor»

Entrevistem el jove alemany que, amb només nou anys, va fundar Plant-for-the-Planet, una iniciativa per plantar un bilió d'arbres arreu del món. Ja porta més de 13 milions
Felix Finkbeiner, el jove alemany fundador de la iniciativa Plant-for-the-Planet. | Cedida

Amb només nou anys, l'alemany Felix Finkbeiner (Munich, 1997) va descobrir què era l'escalfament global i tots els riscs que comportava pel planeta. Allò li va fer canviar per complet la seva visió del món. Amb els seus companys de classe va engegar el projecte Plant-for-the-Planet amb un objectiu, més ambiciós que idealista, de plantar un bilió d'arbres arreu del món per garantir la subsistència de la Terra. Aquest dijous, 24 d'octubre, oferirà una conferència a l'Hospitalet de l'Infant per explicar la iniciativa que va posar en marxa fa ja 12 anys. Serà un dels plats forts de la XVIII Jornada Gresol que se celebra al Teatre-Auditori. Abans, parlem amb ell del passat, present i futur del seu projecte.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

  

- Com es converteix un nen de primària en el líder d’un moviment verd global com és Plant-for-the-Planet?

Tot va començar amb un ós polar de peluix que em van regalar quan tenia cinc anys. El peluix era gairebé més gran que jo i va fer que l’ós polar fos el meu animal favorit. Anys després, quan tenia nou anys, vaig haver de fer una presentació de classe sobre l’escalfament global a l’escola. Vaig saber que el meu estimat ós polar estava amenaçat. Però això no és tot. Vaig llegir que la gent també està amenaçada per la crisi climàtica.

Després vaig llegir sobre Wangari Maathai, la primera professora de Kenya, que havia plantat 30 milions d’arbres als països africans en 30 anys, juntament amb tantes altres dones. Aquests arbres no només proporcionaven a moltes dones els seus propis ingressos per primera vegada i protegien el sòl de l’erosió, sinó que també emmagatzemaven carboni. Tots els arbres extreuen CO2 de l’atmosfera. Una idea brillant, vaig pensar. Al final de la presentació, vaig dir als companys «plantem un milió d'arbres a cada país de la terra». Això era el 2007 i el punt de partida de Plant-for-the-Planet.

«Els nens són molt conscients de la necessitat de protegir el medi ambient»

- Quin paper han de jugar les escoles en la conscienciació ambiental dels nens i nenes? Creus que s’han d’implementar polítiques ambientals a les escoles?

Els nens són molt conscients de la necessitat de protegir el medi ambient. I és genial, ja que protegint el medi ambient lluiten pel seu propi futur. I d'això es tracta: de la nostra supervivència. Quan els professors ajuden els nens a comprendre com la crisi climàtica amenaça el seu propi futur, els nens poden començar a actuar a molts nivells: a les seves pròpies cases, en iniciatives com Plant-for-the-Planet, però també pressionant els polítics perquè actuïn, amb moviments com els Fridays for Future.

Felix Finkbeiner, amb el príncep Albert II de Mònaco, signant la declaració del bilió d'arbres. | Cedida

- En el teu cas, va ser molt important comptar amb el suport dels teus pares?

Bé, al principi, els meus pares no creien que podríem tenir tant d’èxit. Volia fer una conferència de premsa, com fan els adults. Quan estàvem de camí, el meu pare em va dir que no estigués trist si no venia ningú. Però després, molts periodistes van escriure sobre nosaltres i vam obtenir centenars d’articles. Els meus pares sempre m’han donat suport i alhora s’han assegurat que també anés a l’escola, fes els deures i jugués com qualsevol altre nen. És per això que som una comunitat de més de 81.000 nens i joves a tot el món. No sóc només jo lluitant per aquesta idea, també són molts altres nens.

- Quina resposta obteniu dels nens i nenes allà on aneu? Podeu veure un canvi en les seves mentalitats o rutines?

Com he comentat, la majoria dels nens volen protegir el seu futur. Hem de canviar la mentalitat de les persones que tenen poder. Per això fem discursos. I després de cada discurs, pots estar segur que les persones comencen amb entusiasme a plantar arbres i esperem que també canviïn de comportament i sol·licitin canvis polítics quan sigui necessari. Cada cop que un nen fa un discurs per la justícia climàtica, impressiona a les persones i marca la diferència. Una experiència meravellosa per als nens.

- Ara que ets adult, has hagut de renunciar a alguna de les idees que tenies quan eres petit?

Sí, una vegada vam tenir el somni que es plantessin trilions d’arbres cap al 2020. De totes maneres, seguim sent ambiciosos: Volem que el món planti un bilió d’arbres per al 2030. Sabem que és un objectiu enorme. Però un bilió d’arbres ens podria donar 15 anys més per retallar les nostres emissions de carboni i evitar una catàstrofe. Crec que és una bona raó per tenir objectius tan ambiciosos.

Una de les plantades organitzades per Plant for the Planet. | Cedida

- Els infants d’avui seran polítics i empresaris més responsables amb el medi ambient en el futur que els actuals?

Actualment creixen amb el coneixement que les nostres accions actuals configuraran el futur. Com més CO2 emetem avui, més persones patiran en el futur. Cada tona de CO2 que evitem o cada arbre que aconseguim avui, pot ajudar a fer del món un lloc millor en el futur. Amb aquesta esperança, els coneixements ajudaran els nens a prendre decisions més assenyades quan siguin grans.

- Quina és la teva opinió sobre el cas de Greta Thunberg?

No he conegut mai la Greta, però l’admiro pel que ha aconseguit amb els 'Fridays for Future'. Ha fet que el clima es trobi a l’agenda política i estigui present constantment als mitjans de comunicació. És tan important per a tots nosaltres!

- Quines accions es poden incloure o canviar en les rutines diàries de les persones per lluitar contra el canvi climàtic?

Qualsevol persona pot perseguir activament la protecció del clima, per exemple evitant volar o menjant menys carn. Seria meravellós, però no és suficient. Qualsevol persona hauria d’ajudar a fer realitat les solucions globals: la forestació global, l’energia solar dels deserts, la reducció de les emissions de carboni a tots els sectors. Hauríem de seguir exigint aquestes solucions globals.

- Quants arbres s’han plantat al llarg d’aquests anys? On s’han plantat? Es pot assolir l'objectiu del bilió?

Tenim l’espai per plantar un bilió d’arbres, aquesta és la resposta important que els van donar els científics. L’any 2006, Medi Ambient de les Nacions Unides va iniciar la Campanya d’arbres de bilions. Ens ho van lliurar als nens el 2011. Fins ara, ens han informat de 13,6 mil milions d’arbres plantats. No és prou! Hem desenvolupat una aplicació per facilitar que qualsevol persona faci donació a projectes de plantació d’arbres arreu del món. Juntament amb Medi Ambient de les Nacions Unides, acabem de llançar oficialment aquesta aplicació fa dues setmanes. Amb l'aplicació ja s'han donat més de 500.000 arbres. Això ens fa ser optimistes!

Plant for the Planet compta amb una xarxa de més de 80.000 nens i joves que col·laboren amb la causa a tot el planeta. | Cedida

- Sembla impossible disminuir el nombre creixent de desforestacions i incendis forestals en algunes zones del planeta.

La destrucció dels boscos, especialment a la regió amazònica, no només ens frustra, sinó que és una catàstrofe per al món i realment em fa tristesa. Perdem uns 10.000 milions d’arbres cada any. Però és un altre motiu per continuar parlant de justícia climàtica i de la importància dels boscos. I això ho faig jo i desenes de milers de nens i joves del món més. No pararem.

- Hi ha motius per creure en un món més sostenible en els propers anys?

Podem ser optimistes. Fa 12 anys, només era un noi que feia una presentació davant de la seva classe. Avui, som més de 81.000 nens i joves de tot el món i els líders empresarials i els governs ens escolten.

"🎢 PortAventura obre la nova àrea per a infants malalts i les seves famílies" "❗ÚLTIMA HORA: Aprovada la pujada d'impostos de l'Ajuntament de Salou"