L'Arxiu Municipal de Cambrils se suma a la campanya #LaCulturaaCasa amb una exposició de fotos històriques

La mostra 'Remendadores', amb imatges de Montserrat Vidal-Barraquer, es pot visitar a la web de l'Arxiu

Noves propostes culturals pels dies de confinament a Cambrils. L'Arxiu Municipal i el Museu d'Història de Cambrils han volgut sumar-se a la campanya #LaCulturaaCasa amb una exposició fotogràfica virtual que repassa una de les professions més característiques del municipi, les remendadores.

 

Un recorregut virtual per les fotografies històriques de Montserrat Vidal-Barraquer

Així, ja es pot visitar virtualment a la pàgina web de l'Arxiu Municipal de Cambrils la mostra 'Remendadores' de la fotògrafa Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer. Es tracta de la versió digital de la mostra fotogràfica que es va inaugurar a la Torre del Port de Cambrils l'octubre de 2018 en el marc de l'Any Vidal i Barraquer. Després, les fotografies van passar també per Reus i Tarragona.

 

Aquesta mostra fotogràfica, inclosa en el XIII Cicle de Memòria de Tardor 2018, va ser possible gràcies al fons Arxiu Família Vidal-Barraquer cedit per la família a l'Arxiu Nacional de Catalunya amb còpies a l'Arxiu Municipal de Cambrils. La majoria de les fotografies mai havien estat exhibides en públic fins llavors. 

 

Una mostra que es va inaugurar l'any 2018 mostrant instantànies inèdites

L'exposició recull un total de 36 fotografies realitzades entre els anys 1940 i 1974 per Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes pioneres catalanes. La mostra posa en valor la figura de Montserrat Vidal-Barraquer (Sarrià, 1902 -Barcelona, 1992) com a meticulosa documentalista etnogràfica del Cambrils previ a l'arribada del turisme. En la seva obra destaquen les fotografies de caràcter costumista, immortalitzant detalls de caràcter etnogràfic que d'una altra manera quedarien a l'oblit.

 

La tria de les fotografies també reivindica la funció de les dones que hi figuren com a exemple i representants d'un sector tradicional de la societat cambrilenca que desenvolupa una activitat sovint desconeguda per al públic en general encara avui. Aquesta darrera vessant s'ha treballat des del Museu d'Història de Cambrils i la URV, identificant estris, espais, treballs i persones com una acció més dins del projecte antropològic en curs 'Cambrils: històries de vida vora la mar'.