GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Greenpeace retira les boles de plàstic de la platja de La Pineda en una jornada ecològica

S'han recollit 120 milions de microesferes contaminants, segons l'organització
Greenpeace retira les boles de plàstic de la platja de La Pineda | Àngel Ullate

 

Els voluntaris de Greenpeace del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre estan preocupats per l'abundància de les microesferes de polietilè i de poliestirè escampades per la platja de la Pineda a Vila-seca. En la jornada antiplàstic, promoguda pels ecologistes en el marc de la campanya 'Maleït Plàstic', els voluntaris han centrat els esforços en aquestes minúscules boletes, atesa la dificultat per retirar-les de la sorra.

De fet, la campanya antiplàstic s'ha dut a terme en una vintena de ciutats de l'estat, entre les quals Barcelona i Girona. A la ciutat comtal, la recollida popular de residus s'ha centrat a la desembocadura del riu Besòs, d'on s'ha retirat un total de 16 bosses, de 100 litres cadascuna, plenes de llaunes, 14 bosses d’envasos de plàstic, 10 d’ampolles de plàstic, entre altres residus. Fins i tot s'han trobat 4 bicicletes abandonades, les quals s'han retirat també davant la sorpresa de la gent que passejava pel Parc del Litoral.

 

 

 

L'episodi de contaminació es va detectar a finals de gener i no és nou, ja que es té constància d'un altre fa dos anys, el febrer del 2017. Concretament, el 25 de gener la platja de la Pineda es va despertar amb milers de boletes de plàstic escampades per la sorra. Les boles, anomenades 'nurdles', són molt perjudicials per al medi ambient, però sobretot per als animals marins, ja que les poden ingerir. Els 'nurdles' s'utilitzen en les indústries, segons va explicar l'organització reusenca 'Not This Path' a TarragonaDigital. El cas va ser denunciat pel grup municipal de Vila-seca en Comú, que va reclamar que se n'investigués l'origen, i també per les entitats ecologistes. 

 

Les microesferes de polietilè i de poliestirè a les mans d'una de les voluntàries de Greenpeace | ACN
 
 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Un centenar de voluntaris s'han aplegat des de les deu d'aquest matí fins a les dues del migdia a la platja de La Pineda per pentinar-la i retirar-ne les deixalles, majoritàriament les microesferes de polietilè i de poliestirè. Aquests contaminants són la principal preocupació dels ecologistes tant per la quantitat —innumerable— com per les conseqüències que poden tenir per l'ecosistema. Segons ells, els peixos confonen les boletes contaminants amb menjar i això repercuteix després en les persones. «Ens preocupa moltíssim perquè el que veiem a la platja no és res en comparació amb el que hi ha dins el mar», ha afirmat una de les voluntàries.

 

El col·lectiu denuncia que retirar aquests plàstics és una tasca molt dificultosa atesa la seva mida i pel fet que estan escampats, molts d'ells enterrats sota les primeres capes de sorra. De fet, els voluntaris els retiraven sacsejant la sorra mitjançant un colador i dipositant-los, un per un, en bosses de plàstic. Davant d'aquesta situació, Ventura ha assenyalat que el més «viable» seria detectar la procedència del vessament. «Tant si ve d'un vaixell o de la indústria s'hauria d'evitar el focus del problema», ha sentenciat.

 

Recullen 120 milions de microesferes contaminants

Segons els organitzadors de la iniciativa, s'han recollit 120 milions de microesferes contaminants en superfície i deu bosses amb residus com ampolles de plàstic i llaunes. En total hi han participat voluntàriament un centenar de persones.

 

L'ACA investiga l'origen de les boles de plàstic de la Pineda

Ara, es resta a l'espera de l'informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) que investiga si el vessament provindria d'un vaixell. Aquesta setmana l'ACA va requerir al Port de Tarragona i a l'Associació d'Empreses Químiques de Tarragona (AEQT) tota la informació possibles sobre les empreses i activitats que treballen amb aquests plàstics, i així poder-ne determinar el seu origen. La primera hipòtesi és aquesta, que les boles de plàstic són fruit d'un abocament d'un vaixell. 

 

Greenpeace retira les boles de plàstic de la platja de La Pineda | Àngel Ullate

 

També et pot interessar