Imatge del Celler de Vila-seca, en obres, des del carrer del Tenor Josep Forasté.

Enderroquen la façana posterior del Celler Noucentista de Vila-seca

Les obres de restauració continuen a tota marxa un mes després de l'inici

Les obres  de restauració del Celler Noucentista de Vila-seca continuen a contrarellotge. Un mes després de l'inici, aquesta setmana, els treballs han avançat per la part posterior de l'edifici, que ja ha quedat completament alliberada. Les empreses responsables de l'obra (Cots i Claret, Garcia Riera i Ertak) han enderrocat la façana posterior del celler, la part exterior que sofrirà un canvi més important amb la reforma.

La caixa escènica serà una gran estructura amb vidrieres annexa a la part posterior de l'edifici

En aquest punt és on es preveu la construcció d'una caixa escènica que estarà oberta a l'exterior amb la instal·lació d'una estructura amb unes vidrieres de grans dimensions que anirà annexa a la part posterior del celler. Aquesta original caixa escènica serà un dels trets distintius de l'obra i permetrà l'entrada de llum natural i alhora veure l'interior de l'equipament des de fora.

Cal recordar que la restauració del Celler Noucentista pretén convertir l'antiga seu de la Cooperativa Agrícola, construïda el 1920, en un nou equipament municipal destinat a actes culturals i socials. La restauració s'ha plantejat de tal forma que l'espai pugui acollir actes de diferents tipus, des d'obres de teatre o concerts, fins a actes socials, festius o conferències. Les obres van a tota marxa, ja que per complir amb les bases de la subvenció atorgada pels fons Feder, caldrà tenir enllestit com a mínim un 65% de l'obra el pròxim mes de novembre.

La nau principal del celler conservarà l’estructura d’arcs i el sostre de bigues de fusta actuals i es transformarà amb la instal·lació d'un sistema de butaques retràctils. D'aquesta manera, el Celler tindrà una capacitat màxima per a 517 persones assegudes o fins a 945 persones dretes quan estiguin recollides.

El pròxim pas, adjudicar els treballs de museïtzació

La transformació del Celler Noucentista en un nou equipament cultural suposarà una inversió superior als 7 milions d'euros, dos dels quals es finançaran a través de la subvenció europea. En paral·lel a les obres de restauració, l'Ajuntament formalitzarà en els pròxims dies l'adjudicació dels treballs de museïtzació  del Celler a l'empresa Ypunto Ending, amb un cost pròxim als 600.000 euros. El futur museu que albergarà el Celler farà servir la tecnologia de  realitat virtual i vídeo mapping per tal d'explicar la història del Celler i del procés d'elaboració del vi.

Imatge del Celler de Vila-seca, en obres, des del carrer del Tenor Josep Forasté.
L'obertura de la façana posterior ofereix unes vistes insòlites d'aquest històric edifici. | I. Alcalá