Josep Muñoz: «Canviaria tot agraïment perquè la dona morta tornés a la vida»

El cap de la Policia Local Cambrils repassa tot el que va succeir el dia de l'atemptat
Josep Muñoz, cap de la Policia Local de Cambrils, rebent un distintiu de la Generalitat per l'actuació del cos durant els atemptats. | ACN.

 

«Quan van passar els atemptats feia deu minuts que estava al llit. Tots els telèfons van començar a sonar a l'hora i així vaig saber que n'havia passat una de grossa». Així és com el cap de la Policia Local de Cambrils, Josep Muñoz, va conèixer que Cambrils havia estat víctima de l'atemptat terrorista de la matinada del 17 al 18 d'agost, una data impossible de borrar pels agents de la Policia Local.

 

Es comencen a activar protocols després de l'atemptat de Barcelona

Com explica el cap de la Policia Local, el dia havia començat amb normalitat, era un dijous més. Ara bé, quan es va produir el primer atac, a Barcelona, es van activar els protocols acordats amb els Mossos d'Esquadra. La missió era assegurar el municipi davant de qualsevol tipus d'amenaça, sobretot tenint en compte que un dels terroristes s'havia fugat. Però tot i que es van posar mans a la feina i que tenien previstes totes les possibilitats, Muñoz explica que veien difícil que Cambrils fos l'escenari d'un atemptat.

 

Més aviat es contemplava una actuació d'aquestes característiques a municipis més massificats, com Salou, o a elements estratègics del territori, com les petroquímiques o la central nuclear. De totes maneres, es va repassar la vigilància de les zones més susceptibles de ser atacades, com la zona portuària. Com indica el cap de la Policia Local de Cambrils, fins a primera hora de la nit tot semblava anar bé.

 

A més, als volts de la mitjanit, la presència de visitants a Cambrils es va reduir notablement. Muñoz creu que els atemptats de Barcelona a la tarda, van afectar moralment tant als ciutadans de la zona com als turistes, de manera que es va instal·lar una espècie de desànim que va fer que a moltes persones no els vingués de gust passar una estona de passeig.

 

Membres de la Policia Local de Cambrils treballant les hores posteriors de l'atemptat. | ACN.

 

L'atemptat trenca la calma

La tranquil·litat acaba als volts de la una de la matinada, quan es produeix l'atemptat. L'atac coincideix —Muñoz assegura que és per casualitat— amb un relleu dels agents. Durant tota la tarda hi havia hagut fins a tres patrulles a la zona del Club Nàutic però a la nit, quan tot semblava encarrilat, només hi havia una dotació de guàrdia. Els terroristes embesteixen els agents que estan treballant a la zona i aconsegueixen ferir una agent dels Mossos d'Esquadra.

 

El seu company, que duia una arma llarga, va començar a disparar el vehicle. El conductor, intentant esquivar els trets, va perdre el control del cotxe i aquest i va bolcar. En aquell punt, l'agent va abatre quatre dels cinc terroristes que estaven al cotxe. El cinquè va fugir a peu direcció Salou i fereix diverses persones, una de les quals és la dona que acabaria morint l'endemà. Al cap de pocs minuts, el cinquè terrorista també és abatut.

 

L'obsessió, evitar més mal en l'atemptat

«En un primer moment em parlen de tres morts. Em passen moltes coses pel cap però no em vaig imaginar que hagués estat un atemptat. Primer de tot vaig pensar que era un assumpte de bandes o algun ajustament de comptes». Però just llavors, Muñoz ja és informat que es tracta d'un atemptat. El primer que fa és saltar del llit i dirigir-se a la comissaria.

 

«El primer que penses és com pots evitar que passi més mal a més gent. Era la meva obsessió. I necessitava més informació per evitar-ho». Al començament tot era poc clar. Els Policies veien que els terroristes portaven bombes i no sabien si s'immolarien, si les bombes s'accionaven mitjançant un rellotge o amb un polsador. Finalment, va resultar que no eren de veritat. A més, es van trobar dos vehicles amb una inscripció que deia que explotarien —l'amenaça del text no era certa— i es diu que hi ha dos terroristes més que havien fugit —tampoc era veritat—. Faltava informació i arribaven notícies contradictòries. Per tant, la primera tasca a fer era recollir informació, filtrar-la i comprovar-la.

 

Quan en un primer moment es diu que els dos terroristes havien fugit per la platja, els cossos policials van identificar a tothom que estava per la zona. I com explica Muñoz, «tothom va col·laborar magníficament». Tot i estar molt espantats, van comprendre que la situació ho requeria i van facilitar en gran manera la tasca policial. Des de la policia també es mostraven preocupats pels ciutadans i turistes que estaven a la zona. Hi havia prop d'un miler de persones tancats en bars, restaurants i botigues en un radi de 200 o 300 metres a qui s'havia de mantenir segurs. Muñoz destaca que va quedar demostrat que  en casos d'emergència les xarxes socials com Twitter funcionen molt bé

 

Hi va haver falses alarmes de veïns espantats

Els cossos policials van rebre diverses falses alarmes, sobretot per la por que tenia la gent. «En dies així tothom té por. Però s'ha de comprovar tot». Muñoz explica dos exemples. El primer, el d'un magrebí que va arribar amb moto en un bloc de pisos i hi va entrar, fet que va alarmar els veïns, que es van pensar que s'amagava al pis. S'hi va enviar una dotació i es va evacuar la zona però al final es va conèixer que no es tractava d'un terrorista. El segon cas era el d'un rodamon que, espantat per la situació, es va amagar entre uns matolls a prop de l'estació de tren. Aquesta acció, però, hi va haver gent que la va interpretar com que s'estava amagant perquè no el trobessin. Al final, els dos casos es van aclarir i no hi va haver més incidents.

 

Els Mossos d'Esquadra i la Policia Local de Cambrils davant del Club Nàutic. | Carlota Vendrell.

 

El dispositiu policial durant la nit de l'atemptat va funcionar bé

El cap de la Policia Local destaca que hi va haver una gran coordinació policial des del minut zero. Es va establir un Centre de Comandament Avançat a prop del lloc dels atemptats, on hi van participar els Mossos d'Esquadra i la Policia Local tot i que també s'hi van sumar efectius de policies locals d'altres poblacions del territori i diverses unitats dels Mossos d'Esquadra, com els TEDAX —els tècnics en desactivar artefactes explosius— o els GEIS —Grups Especials d'Intervenció—. Des d'aquell punt, es donaven les ordres referents a l'operatiu.

 

El dispositiu policial es va donar per tancat a les nou del matí, quan ja estaven segurs que havia passat el perill i quan tota la informació del que havia passat era del tot clara. Per Muñoz, va funcionar de manera molt positiva. «Grosso modo tot va sortir bé. Era una situació de crisi, no era fàcil». Destaca que «des de fora ens diuen que va anar realment bé».

 

La Policia Local s'havia preparat en matèria terrorista

El cap de la Policia Local de Cambrils destaca que ja fa temps que des del cos s'han anat preparant en matèria terrorista. Tradicionalment, els cossos policials estaven preparats per combatre el terrorisme d'ETA, amb la qual cosa disposaven d'armilles antibales per a defensar-se. Però des de fa uns tres anys, al veure que el perill terrorista podia procedir dels jihadistes, amb una manera de procedir totalment diferent, es va decidir millorar l'autoprotecció dels agents. Sobretot perquè tenien calculat que la meitat de víctimes jihadistes són policies i militars. D'aquesta manera, per adaptar-se a la nova realitat, es va renovar l'equipament de defensa i es va passar de les armilles antibales a unes armilles antibales i antipunxades, que a part de ser antibales, protegissin també de les armes blanques.

 

Demanen tenir accés a armes llargues

A més a més, mesos abans de l'atac a la Policia Local de Cambrils s'havia canviat el tipus d'entrenament de tir. Fins al moment el feien convencional, amb dianes fixes i mòbils però en aquell moment, policies instructors de tir els van començar a donar classes per aprendre a enfrontar un combat real. Aquests entrenaments es fan cada sis mesos. Seguint amb armament, Muñoz demana que a les policies locals se'ls aixequi la limitació d'accés a armes llargues —com ara escopetes o rifles automàtics—. Explica que les policies locals conformen el cos més nombrós a l'estat i que a altres països, tenen aquest permís.

 

El conseller Forn saluda la Policia Local de Cambrils. | ACN.

 

La gent veu la Policia Local molt més preparada que abans

A un any dels fets, Muñoz destaca els atemptats van fer veure que tothom pot ser objecte d'un atac indiscriminat de jihadistes. «Cambrils és un lloc amb fama de tranquil, familiar. I de sobte et trobes en la mateixa situació de ciutats com Manchester, Berlín, Madrid o Nova York». I afegeix que s'han de tractar problemàtiques d'un abast molt important. «Et fa estar molt més activat per garantir la seguretat ciutadana i t'has de capficar per altres coses més enllà del trànsit o el top manta».

 

La gestió dels atemptats va servir per canviar la concepció que molta gent tenia de la Policia Local. La gent desconfiava en la capacitat dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Local per a gestionar situacions d'aquest calibre. «Per molta gent semblava que era competència dels cossos estatals», assegura Muñoz, que afegeix que «els atemptats van ser el nostre bateig de foc».

 

«Ara estem més ben valorats. Abans ens veien més com a funcionaris o com els que posàvem multes però ara saben que si van mal dades estarem allí i no els deixarem tirats. La gent sap que treballem per protegir-los i defensar-los». Des de llavors, també assegura que han rebut moltes mostres de suport i de reconeixement. Tot i això, Muñoz assegura que «canviaria qualsevol agraïment perquè la dona morta tornés a la vida i perquè els ferits no haguessin patit el que van haver de passar».

 

Un agent de la Policia Local de Cambrils i un de Mossos fan una ofrena floral al lloc dels atemptats. | ACN.

 

"Vandellòs i l'Hospitalet se solidaritza amb els infants que pateixen càncer" "Salou vol garantir la salubritat i el dret a treballar durant la vaga de la neteja"