Baixador de PortAventura.

L'estació de tren Salou-PortAventura tindrà un aparcament amb capacitat per a més de 200 vehicles

La nova infraestructura tindrà l'accés principal a través del passeig del 30 d'Octubre i mantindrà l'actual entrada al carrer de Joan Fuster

Nous detalls sobre la futura estació de tren de Salou-PortAventura. El BOE ha publicat aquest dimecres, 18 de setembre, la relació de béns i drets afectats per la construcció de la futura infraestructura, que suplirà l'actual estació de Renfe al centre de la ciutat un cop es posi en servei el Corredor Mediterrani. El projecte bàsic de la nova estació que donarà servei a Salou, en el punt on es troba actualment el baixador del parc temàtic, concreta alguns aspectes com són la ubicació de l'edifici de passatgers, els accessos i l'aparcament. El pressupost per la seva construcció rondarà els 15 milions d'euros.

Un nou accés pel passeig del 30 d'Octubre

L'entrada principal a la nova estació es farà per la banda d'Emprius, amb un nou vial que connectarà vehicles i vianants amb el passeig del 30 d'Octubre. Aquest nou vial servirà com a accés a l'aparcament que es construirà annex a les vies, amb capacitat per a 210 vehicles. L'aparcament es farà en superfície i comptarà també amb places per a bicicletes, motocicletes i zona de taxis, així com una àrea per aturar-se a baixar o pujar viatgers al vehicle.

Tot i això, la futura estació mantindrà l'entrada actual des del carrer de Joan Fuster, a tocar dels hotels de PortAventura, amb la qual cosa es podrà arribar a l'estació des dels dos costats de les vies. Cal recordar que aquesta infraestructura serà una estació terminal i el projecte també contempla la instal·lació de les talperes de final de via. D'altra banda, l'actuació inclourà també l'adequació de les actuals instal·lacions ferroviàries, incloent-hi vies mobiliari i senyalística, per tal d'adaptar-les a l'increment de viatgers que haurà d'absorbir l'estació.

Passeig del 30 d'Octubre de Salou.
Passeig del 30 d'Octubre de Salou. | Google

 

Una segona andana i adaptació de les vies com a estació terminal

La nova infraestructura que ha de construir Adif per donar servei als gairebé 800.000 passatgers anuals que fan servir el tren al municipi comptarà amb una nova andana. La memòria del projecte contempla la remodelació de l'actual andana, que compta amb 240 metres de longitud y 5 metres d'amplada, i la construcció d'una de similars dimensions per poder pujar i baixar del tren des de la segona via. 

Pel que fa a les expropiacions, en total són 25.000 metres quadrats que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries requereix per la construcció de la nova estació en terrenys que es divideixen entre una desena de propietaris, entre ells l'Ajuntament de Salou. La gran part d'aquests terrenys, quasi 21.000 metres quadrats, és sòl rústic. Ara, la relació de béns afectats estarà quinze dies en exposició pública per poder presentar al·legacions abans de la seva aprovació definitiva.

Plànol de la futura estació de tren de Salou-PortAventura.
Plànol de la futura estació de tren de Salou-PortAventura. | Adif

La variant del Corredor, abans que acabi l'any

En una visita a Tarragona, el ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos, va anunciar aquest dimarts, 17 de setembre, que la variant de Vandellòs del Corredor Mediterrani entrarà en funcionament abans que acabi aquest 2019. El ministre va fer un recorregut en tren des de l'Estació del Camp fins a l'estació de l'Hospitalet de l'Infant a través del nou traçat acompanyat de nombroses autoritats del territori i responsables d'Adif. Un cop deixin de passar els trens per l'actual traçat, els usuaris de Salou hauran d'agafar el tren al baixador de PortAventura, que comptarà amb unes instal·lacions provisionals fins a la construcció de la nova infraestructura, encara per licitar. La durada prevista dels treballs serà d'entre 18 i 24 mesos.

La variant, executada ja en un 95%, compta amb dues noves estacions que ja estan a punt, a l'Hospitalet i Cambrils, i un baixador a Mont-roig del Camp. La nova estació de Salou-PortAventura estarà connectada amb Tarragona i Barcelona per les vies actuals i haurà d'enllaçar amb el Corredor amb un nou ramal de poc més d'un kilòmetre que ha de construir Adif, sense cap data encara.

Granados: «Estem contents amb la marxa del projecte»

En una reunió amb tècnics d'Adif celebrada aquest dimecres, 18 de setembre, l'alcalde de Salou, Pere Granados, ha insistit en la necessitat de fer aquest ramal, tot i que s'ha mostrat satisfet amb els avenços dels projectes ferroviaris al municipi: «Estem contents amb la marxa del projecte de l’estació provisional, així com de la nova estació; i també de l’anunci de l’entrada en funcionament del Corredor del Mediterrani, a finals d’any». Tanmateix, Granados defensa la ubicació de l'estació tot destacant que tindrà «molt bona accessibilitat» i que hi arribaran línies de transport públic.


Comentaris