Crit d'auxili del sector turístic tarragoní: «Correm un risc altíssim que tanquin empreses»

Amb tots els hotels i càmpings de la província tancats pel coronavirus, la FEHT confia que l'activitat pugui reprendre's a finals de maig i salvar l'estiu
Els hotels de la província ja s'havien avançat al decret que obliga a tancar tots els allotjaments turístics de l'Estat. | Àngel Ullate

 

Escoles i universitats, centres comercials, botigues de barri, terrasses, bars, restaurants... i ara càmpings i hotels. La crisi del coronavirus paralitza definitivament la poca activitat turística d'aquesta època i ja no queda cap plaça d'allotjament disponible a tota la província de Tarragona. El govern espanyol no va ordenar el tancament de tots els hotels i càmpings de l'Estat fins aquest divendres, però aquí el sector va avançar la seva resposta.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

La FEHT va llençar una petició a principis de setmana perquè tots els empresaris turístics tanquessin portes per ajudar a complir l'ordre de confinament i ara la feina per retornar els pocs turistes que encara quedaven ja està feta. En alguns casos, els establiments han hagut d'ajudar clients estrangers davant la incertesa de la situació a cada país, amb gestions amb els consolats i buscant solucions pel viatge de retorn.

 

Xavier Guardià (FEHT): «Confiem a poder salvar l'estiu»

«Les nostres previsions eren que aquesta seria una bona temporada, però ja podem dir que serà una mala temporada, tot i que encara confiem a poder salvar l’estiu», resumeix el portaveu de la federació, Xavier Guardià. El turisme tarragoní segueix a l'expectativa de com evoluciona la crisi sanitària, tot i que ja dona completament per perduda la campanya de Setmana Santa i reconeix que «aquest estiu serà molt complicat». Els millors càlculs apunten a dos mesos d'aturada abans que puguin tornar a obrir càmpings, hotels i apartaments. 

 

«Esperem tornar a funcionar a finals de maig. Veient el que passa a Xina i Itàlia, sabem que aixecar totes les mesures serà lent. Després hem de posar en marxa tot de nou per obrir hotels, càmpings... i sobretot tenir clients!», expressa Guardià. Amb importants cancel·lacions a l'esquena i una demanda inexistent, a hores d'ara aquesta és la principal preocupació d'un sector molt atent a l'evolució de la Covid-19 a tot el món.

 

El govern estatal ha donat un termini d'una setmana per tancar tots els allotjaments turístics, tot i que a Tarragona ja no en queda cap obert. | Àngel Ullate

 

«En tractar-se d'una pandèmia global, tenim l'avantatge que tots els nostres competidors estan en les mateixes condicions. Ara bé, nosaltres treballem amb molts mercats diferents i, quan aquí hàgim superat el virus, depenem de com estiguin la resta de països», exposa el portaveu dels empresaris turístics tarragonins.

 

Tradicionalment, les destinacions de platja a la Costa Daurada treballen molt amb turoperadors, sobretot amb mercats vitals com el britànic o l'irlandès. Aquest turisme es caracteritza per la seva previsió i ajuda a omplir habitacions amb molta antelació. Ara, però, totes aquestes reserves per als mesos d'estiu es troben en 'stand by'. «El turista espanyol es mou en cotxe o en tren i, si les coses se solucionen, la gent vindrà, però què passarà amb els anglesos? Aguantaran els turoperadors, les línies aèries...?», es pregunten els empresaris. La incertesa és màxima.

 

Els empresaris reclamen ajudes econòmiques a les administracions

Davant d'aquest escenari gens optimista, la FEHT reclama esforços a totes les administracions públiques perquè el sector turístic pugui sobreviure al sotrac del coronavirus. En aquest sentit, ja avancen que les pròrrogues no alleugeriran els problemes financers i demanen exempcions d'impostos i taxes o ajudes directes.

 

En cas contrari, «el risc de tancament d'empreses és altíssim. Som un sector que amb sort treballa set o vuit mesos, però si ara tallem dos o tres, assumir tots aquests costos no s'aguanta», expressa en Xavier Guardià. «És una crisi tan global que tots ens haurem de deixar tallar un trosset de dit, perquè si no algú s’haurà de tallar una mà», il·lustra.

 

Els allotjaments, disposats a prestar les seves instal·lacions a les autoritats sanitàries

Amb una planta de més de 100.000 llits al conjunt de la província (entre hotels, càmpings i apartaments), la FEHT ha posat a disposició de les autoritats sanitàries les instal·lacions dels seus associats en cas de col·lapse dels hospitals del territori, com ja ha passat a Madrid. De moment, però, des de Salut no han contactat amb la federació per requerir allotjament per a malalts de coronavirus. Si aquesta petició arribés, «nosaltres vehicularem les necessitats per trobar una solució ràpidament entre tots els allotjaments. Com més ens hi posem tots, abans ens en sortirem».

Més notícies de la categoria Costa Daurada