Un grup de voluntaris restaura una barraca de pedra seca a Mont-roig del Camp

És la dotzena construcció al municipi on actuen els membres del GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja
La restauració la van dur a terme una vintena de voluntaris guiats per un mestre marger. | Cedida

 

Un grup de 21 persones va participar el passat dissabte, 28 de setembre, en una jornada de voluntariat per restaurar una barraca de pedra seca del terme de Mont-roig del Camp, catalogada a la Wikipedra amb el codi 17792. L'activitat la va organitzar el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col·laboració amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l’AV Muntanya Roja. Totes tres entitats han estat responsables els darrers anys de la restauració de dotze barraques al terme municipal de Mont-roig.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

En aquesta ocasió, els voluntaris van actuar sobre una construcció bastida en pedra seca, amagada enmig d’un pinar de les Terres Noves, a la zona de l’Aufinach. Degut al pas del temps i a l’abandonament dels camps de conreu, la barraca havia patit un parell d’esllavissades considerables i es trobava amagada per la vegetació que havia crescut al seu voltant.

El grup de voluntaris, guiats per un mestre marger, va netejar de vegetació tot el voltant de la barraca per facilitar l'accés i després van procedir a retirar les pedres caigudes o insegures. Tot seguit es va fer paret fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades i recuperar la seva fisonomia original.

Foto de família dels voluntaris que van restaurar la barraca a la zona de l’Aufinach, a Mont-roig del Camp. | Cedida

La barraca que s'acaba de restaurar és de planta circular, amb un contrafort que va des del lateral esquerre fins a la part posterior i, al lateral dret, també n’hi ha construït un tram. El portal és d’arc d’ametlla o primitiu i dóna accés a un espai força petit en comparació amb el volum exterior de la barraca, però suficient per soplujar tres o quatre persones en cas de necessitat. Al contrafort dret, arran de terra, hi ha un cocó de grans dimensions que, suposadament, li servia al pagès per guardar les eines del camp.

"❗🐶Mesura dràstica a Vila-seca contra les garrafes per evitar els orins de gos" "⚫ URGENT: Mor un home ofegat a la platja dels Capellans, a Salou"