Un grup de voluntaris restaura una barraca de pedra seca a Mont-roig del Camp

脡s la dotzena construcci贸 al municipi on actuen els membres del GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col路laboraci贸 amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l鈥橝V Muntanya Roja
La restauraci贸 la van dur a terme una vintena de voluntaris guiats per un mestre marger. | Cedida

 

Un grup de 21 persones va participar el passat dissabte, 28 de setembre, en una jornada de voluntariat per restaurar una barraca de pedra seca del terme de Mont-roig del Camp, catalogada a la Wikipedra amb el codi 17792. L'activitat la va organitzar el GEPEC-Ecologistes de Catalunya, en col路laboraci贸 amb el Grup Barracaire de Mont-roig del Camp i l鈥橝V Muntanya Roja. Totes tres entitats han estat responsables els darrers anys de la restauraci贸 de dotze barraques al terme municipal de Mont-roig.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les not铆cies de la teva poblaci贸 i de tot Tarragona, gratis al teu m貌bil. Fes clic aqu铆!

 

En aquesta ocasi贸, els voluntaris van actuar sobre una construcci贸 bastida en pedra seca, amagada enmig d鈥檜n pinar de les Terres Noves, a la zona de l鈥橝ufinach. Degut al pas del temps i a l鈥檃bandonament dels camps de conreu, la barraca havia patit un parell d鈥檈sllavissades considerables i es trobava amagada per la vegetaci贸 que havia crescut al seu voltant.

 

El grup de voluntaris, guiats per un mestre marger, va netejar de vegetaci贸 tot el voltant de la barraca per facilitar l'acc茅s i despr茅s van procedir a retirar les pedres caigudes o insegures. Tot seguit es va fer paret fins aconseguir rehabilitar totes les parts ensorrades i recuperar la seva fisonomia original.

Foto de fam铆lia dels voluntaris que van restaurar la barraca a la zona de l鈥橝ufinach, a Mont-roig del Camp. | Cedida

 

La barraca que s'acaba de restaurar 茅s de planta circular, amb un contrafort que va des del lateral esquerre fins a la part posterior i, al lateral dret, tamb茅 n鈥檋i ha constru茂t un tram. El portal 茅s d鈥檃rc d鈥檃metlla o primitiu i d贸na acc茅s a un espai for莽a petit en comparaci贸 amb el volum exterior de la barraca, per貌 suficient per soplujar tres o quatre persones en cas de necessitat. Al contrafort dret, arran de terra, hi ha un coc贸 de grans dimensions que, suposadament, li servia al pag猫s per guardar les eines del camp.