10 anys + 1 després: el ball de Pastorets de Valls es farà gran per la Festa Major de Sant Joan

La referència més antiga d'aquest ball  que es troba del ball de pastorets de Valls data de 1635

Publicat el 20 de març de 2022 a les 05:00

El ball de Pastorets de Valls es fa gran. En la propera Festa Major de Sant Joan, es compliran 10+1 anys del seu ressorgiment al carrer. Llavors, l'escola Eugeni d’Ors amb l’associació l’Espardenya van recuperar aquesta dansa tradicional de l'Alt Camp i la van introduir en el Seguici Cerimonial petit. 

 

En aquests anys, ha format part del Tomet del Poble i cada any fa el seu ball parlat durant Festa Major. També ha sortit en altres ocasions, com per exemple per la Gran Festa de la Calçotada o les Festes Decennals de la Mare de Déu de la Candela.

 

Crida ciutadana per fer créixer el ball

10 anys després, més 1 de propina, el projecte segueix fent recorregut. Ara, un grup de joves de Valls vinculats al ball vol aconseguir fer-lo créixer i que surti en plenes facultats al Seguici Cerimonial de la ciutat.

 

Per aquest motiu busquen persones, a partir de 16 anys, que vulguin passar-s’ho bé saltant i picant ben fort els bastons. Entre diferents tasques, gaudiran d'allò més «posant-se a la pell dels pastors o entonant algun dels versos del ball parlat», expliquen els impulsors.

 

Per tal d'arribar a molta més gent, a banda de penjar cartells pels establiments vallencs s'ha obert un perfil a Instagram (@balldepastoretsdevalls). «També tenim un correu electrònic, que és valls.balldepastorets@gmail.com, perquè la gent que hi estigui interessada pugui posar-se en contacte amb nosaltres», diuen.

Sant Joan 2021:  Balladetes del seguici petit de Valls
Sant Joan 2021: Balladetes del seguici petit de Valls | Àngel

Pel que fa al disseny del vestuari, serà renovat. En aquest sentit, es diferenciaran els diversos personatges, com el rabadà, la parella de majorals i els pastors. També la música tindrà un paper important en el creixement, ja que incorporarà tonades per a les diferents figures i evolucions que s’aniran succeint durant el ball.

 

Referències de 1635

La referència més antiga d'aquest ball que es troba del ball de pastorets de Valls data de 1635. Al segle XVIII el ball es va anar estenent del Camp de Tarragona cap al Penedès, ballant-se bàsicament en poblacions importants d'aquestes comarques. A partir de finals del XIX i sobretot a principis del segle XX, aquest ball comença a desaparèixer i als anys 50 l'única població amb el ball viu era Sitges.

 

A finals dels anys 60 del segle XX, el ball es va introduir a la població veïna de Sant Pere de Ribes. Amb la tornada de la democràcia, es va recuperar el ball a Vilanova i a Vilafranca, prenent com a model la colla sitgetana.

 

A partir d'aquí, i de manera similar amb el que va passar amb les colles de ball de bastons o de diables, va començar una expansió de recuperació del ball en ciutats on s'havia ballat i l'estrena d'aquests balls en pobles que havien assolit una població important. En el cas de Valls va ser l'any 2011.