Aquest cap de setmana han tingut lloc les primeres jornades acadèmiques del Vilar que han comptat amb conferències, ponències i xerrades amb la participació de diferents experts que han contextualitzaat el període històric de les excavacions, dels orígens de l'arqueologia científica a Catalunya, de les excavacions concretes al jaciment del Vilar i de si el nucli urbà del Vilar podria ser l'antiga ciutat ibera de Kissa.
En aquest sentit, el tret de sortida a la celebració va tenir lloc el passat dimecres dia 22 de febrer, amb la presentació que va anar a càrrec de M. Ester Fabra Salvat, ponent de la Comissió d’Arqueologia de l’IEV, i l’anunci de les accions previstes per part de l’Ajuntament de Valls a la zona actual d’excavacions als Molls de l’Estació, a càrrec de la regidora d’Urbanisme, Patrimoni i Centre Històric, Sònia Roca.
Localització del fossar i la muralla
Una de les últimes novetats del poblat del Vilar que va anunciar Sònia Roca és la localització exacta del seu fossar i muralla de la part sud, gràcies als treballs d’excavació que està duent a terme l’equip del Dr. Jaume Noguera, de la Universitat de Barcelona.
Vista aèria del poblat iber del Vilar Foto: @ivan_cots
La intervenció de les últimes setmanes ha permès delimitar amb exactitud la frontera sud de l’emplaçament iber, una muralla de 1,20 m d'amplada. També s’ha documentat tot un seguit d'estructures amb una potència arqueològica de més d'un metre i mig de sediment (enderroc) abans d'arribar al nivell d'ús dels edificis del segle III aC, totalment incendiats.
Durant la intervenció també s’han pogut recollir un gran nombre de mostres i materials, com sediments, carbons i fauna que permetran fer anàlisis carpològics i de C14.