La Casa Navàs de Reus presenta una nova iniciativa per conèixer l'interior de l'edifici modernista i obrir les portes d'espais que habitualment estan tancats al públic. El Festival Experiències tindrà lloc el pròxim divendres 7 de juny, a partir de les 19.30 hores, i s'oferiran quatre passis de quatre propostes artístiques molt diferents.
"Amb l'objectiu d'ensenyar el patrimoni i generar alhora activitats culturals de mà de gent del territori -que es manté des que va obrir el 2018-", explica la directora Sílvia Sagalà, el nou festival aposta pel talent artístic de Km 0, amb creadors de Reus i comarca.
El públic podrà gaudir de les propostes del músic Silvio Álvarez i el ballarí Ovidi Álvarez, a la botiga de Cas Navàs; el mag Jordi Caps, a la terrassa; les actrius Marina Buisan i Nataniel Sánchez, al segon pis de la casa; i de l'actriu i ballarina Aïda Pitarch, l'artista plàstic Guillem Duran i el músic Toni Just, al soterrani.
L'entrada té un preu de 23 euros i inclou l'experiència de totes quatre en recorregut inèdit, d'unes dues hores de durada, amb l'acompanyament també d'un guia. Els socis de Casa Navàs tenen preferència per fer reserva prèvia, enviant un correu a [email protected] i, a partir del 14 de maig, s'obrirà la venda general a través del web de Casa Navàs i a l'Oficina de Turisme.
Música i dansa, a Sucesores Navàs
Cadascuna de les propostes, que neixen sota el precepte de l'art crea art, seran píndoles de 20 minuts. La visita començarà a la botiga de la Casa Navàs, on els joves artistes reusencs Silvio i Ovidi Álvarez presentaran Consemblant, un muntatge que combina la música del primer amb la dansa contemporània del segon.
Es tracta d'un espectacle exploratiu de nova creació, amb coreografia i música en directe, especialment inspirades en l'espai. Partint d'un punt de "variabilitat" per fer la proposta més interessant per a ells mateixos i per al públic, expliquen que cada representació "serà lleugerament diferent" perquè la música, que s'ha creat a partir del sampleig d'un àlbum, no sonarà mai igual a través del sintetitzador.
"Consemblant significa dues entitats d'una mateixa condició i s'escau molt bé a la nostra perspectiva artística; tota la vida, a més de germans, hem creat junts artísticament", expressa Silvio Álvarez. En aquesta ocasió, "la coreografia busca una reacció vers la música que s'està reproduint, obliga el ballarí a ser reactiu i el músic a adaptar-se a la dansa", descriu.
Màgia, a la terrassa exterior
La segona proposta amb què es trobaran els visitants anirà a càrrec del mag Jordi Caps, que presentarà amb A propíssim un espectacle de cartomàgia i mentalisme amb tocs modernistes. A la terrassa de la Casa Navàs, es veurà i sentirà la màgia de ben a prop.
Caps, primer i únic mag guanyador del programa televisiu Got Talent, assegura que busca "afegir una mica més de màgia a la que ja té la casa" i, concretament, ha preparat uns jocs tematitzats i personalitzats per al Festival Experiències.
"La màgia no només és un entreteniment, és una art escènica i necessita molt de talent al darrere", reivindica el mag, conjuntament amb valors com l'empatia, la passió o la comunicació, que són imprescindibles en la seva disciplina i considera essencials per aplicar al dia a dia.
Microteatre feminista, a la "Sala de la Bomba"
La reusenca Marina Buisan i la peruana Nataniel Sánchez integren la companyia Les Candidates que, en el marc de la iniciativa, presentarà una obra de microteatre anomenada Interrail. Una proposta curta, una comèdia realista, àgil i amb un rerefons tràgic i sincer.
Es tracta d'una proposta feminista amb què les actrius pretenen donar veu a situacions quotidianes en què les dones es poden veure reflectides i en què els homes poden reflexionar sobre els seus privilegis de gènere.
"És un viatge per la vida de dues noies de trenta anys que comencen a plantejar-se si tots els passos que han fet en la seva vida han sigut decisió pròpia o per pressió social", explica Buisan. El públic en gaudirà a la "Sala de la Bomba", l'estança que més malmesa va quedar durant el bombardeig del 1936.
Perfomance sobre memòria històrica, al soterrani
El darrer espectacle es representarà al soterrani de la casa, un espai que connecta amb el refugi antiaeri de la plaça del Mercadal. Es tracta d'una producció pròpia de Casa Navàs, en format performance interdisciplinària que treballa la memòria històrica.
Parteix de textos seleccionats pel periodista David Fernàndez, del llibre Viure sota les bombes. Els bombardeigs a Reus (1937-1939), d'Ezequiel Gort i Salvador Palomar, i la conferència "La Guerra Civil en la memòria personal", també de Gort. La finalitat, recalca Fernàndez, és "recordar que Reus també va estar en guerra i fer presents aquests episodis de dolor".
Reus en guerra barreja la lectura dramatitzada, a càrrec de l'actriu i ballarina Aïda Pitarch, la pintura de l'artista plàstic Guillem Duran i la música en directe del guitarrista Toni Just. Aquest últim ha evidenciat que "la pota més important del projecte és la Casa Navàs, al soterrani es respira humitat, hi ha un tacte, una olor...", en aquesta prioritat d'emocionar i endinsar el públic en un ambient molt concret.
Patrimoni i cultura per desestacionalitzar el turisme
El Festival Experiències compta amb el suport de l'Agència Reus Promoció. La regidora de Projecció de Ciutat, Noemí Llauradó, ha assenyalat que la ciutadania busca cada vegada més experiències quan viatja i ha celebrat la diversificació de propostes de Casa Navàs com "un dels atractius més potents de Reus", entre les aliances socioculturals de la ciutat.
Llauradó ha apuntat, també, que l'aposta per "l'art compromès, contemporani i escènic, que tenim al territori ja augura un èxit" perquè la fusió entre cultura i patrimoni "ens fa imparables". La regidora ha fet referència, així, al valor d'aquestes iniciatives per desestacionalitzar el turisme.
"És una primera edició, però ha arribat per quedar-se; no té altra pretensió que el fet que passi alguna cosa a dins", ha tancat Sagalà. A la Casa Navàs s'hi han programat accions teatrals, concerts de gèneres diversos, dansa, presentacions de llibres, cicles de conferències, visites fotogràfiques i tastos, entre altres.