La 5a edició del 'Cap Infant Sense Fortuny' suggereix enguany un espai de reflexió sobre la presència i ús dels dispositius mòbils entre els infants. L'obra, titulada "Pantalla i calla", és una òpera de nova creació amb tres veus solistes i l'Orquestra Camerata XXI en format simfònic des del fossat del teatre, i amb llibret de David Puertas i música d'Albert Gumí. Tindrà lloc el 22 de maig al Teatre Fortuny i participaran 1100 alumnes de públic, a més de 152 que formaran part de la representació de l'obra, de 24 centres educatius de Reus, i 86 docents.
L'obra vol posar de manifest els molts avantatges que suposa eliminar l'ús habitual dels mòbils entre la canalla, que s'exposa a perills com el ciberassetjament, i que els pot permetre millorar les seves relacions personals i la socialització. Durant els últims mesos, el tema central de l'espectacle s'ha anat presentant als diferents centres educatius de Reus els quals, paral·lelament, de la mà de l'equip de treball format per diferents docents, han elaborat propostes didàctiques per treballar a les escoles.
En aquestes visites, la Fundació Teatre Fortuny ha lliurat un exemplar del llibre "Com les pantalles devoren els nostres fills" del Dr. Francisco Villar, dels Serveis de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, per animar el debat a la reflexió. A més, enguany també s'ha programat una activitat complementària amb la participació i suport del Círcol, una conferència del Dr. Villar en què es debatrà el contingut del seu llibre, el dimarts 20 de maig, a les 19 hores.
El 'Cap Infant Sense Fortuny' és un projecte pedagògic, educatiu i social que impulsa la Fundació Teatre Fortuny, amb la col·laboració del Consorci del Teatre Fortuny –participat per l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona–, i l'Orquestra Camerata XXI – Ciutat de Reus. Els objectius d'aquest projecte són diversos. Per un costat, la decidida voluntat de la Fundació Teatre Fortuny de col·laborar amb el Consorci del Teatre formant nous públics, i, per l'altra, la presentació d'un dels equipaments culturals de referència de la ciutat, el Teatre Fortuny a tots els infants de la ciutat sense excepció.
Cada cop més protagonisme dels infants
La presidenta de la Fundació Teatre Fortuny, Mª Dolors Sardà, ha assegurat que "al llarg d'aquestes cinc edicions, el projecte ha anat evolucionant per anar donant protagonisme als diferents actors participants (infants, docents i artistes). L'edició 2024 ja va ser una obra de nova creació per reflexionar al voltant de la intel·ligència artificial i la consciència mediambiental; l’edició 2025 fa un pas més incorporant els infants en la fase de creació i execució, de manera que el procés va de la platea a l'escenari; és una òpera participativa en què també nombrosos infants hi participen".
Així mateix, ha destacat que "des de la Fundació seguim impulsant la creació d'un dossier didàctic on participen els mestres i que es reparteix a les escoles perquè puguin treballar activitats diverses en àmbits diferents de coneixement però alhora transversals". Finalment, Sardà ha assenyalat que “l’edició d’enguany, complexa i amb una producció de nova creació, ha estat possible pel suport específic de la Fundació Jara-Barceló que s'ha involucrat en el projecte des del primer moment".
Eliseu Bàrcena, membre de la Comissió Executiva de la Fundació Teatre Fortuny, ha volgut posar èmfasi que "la novetat en aquesta edició és que 152 alumnes, no seran espectadors sinó actors, després d'haver participat al llarg del curs en un procés de creació i formació de la mà dels seus mestres i amb l'assessorament de professionals de les arts escèniques. Vull destacar aquesta relació estreta que s'ha generat amb Albert Gumí, autor de la música, amb l'autor del llibret, David Puertas i amb Roger Padullés, responsable de la direcció escènica, Marc Jubete, coreògraf, Meritxell Tarragó, oordinadora dels cors i Alba Navarro han acabat de donar forma a aquesta òpera participativa".
“Amb un plantejament transversal que no suma, si no multiplica cultura i educació, l'alumnat ha participat activament en les diferents fases de creació (guió, escenografia, vestuari, moviment...) a través del professorat dels centres educatius i les figures de coordinació del projecte, amb la corresponent formació i material didàctic", ha afegit.
Un projecte pedagògic i inclusiu
Aquesta activitat té també un marcat caire social i inclusiu perquè s'incorporen tots els infants de la ciutat sense excepció, també aquells que tenen necessitats especials, amb dues escoles d'educació especial que hi participen. L'activitat és gratuïta per a tothom. La presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha destacat que "aquesta és una iniciativa amb una clara mirada social i inclusiva, amb què s'assoleix un objectiu tan important com és l'acostament dels més joves a la cultura. Perquè, més enllà del caire lúdic, pedagògic i sempre enriquidor d'aquestes propostes, està creant els públics de demà, aquí al Fortuny i arreu".
Amb tot, la regidora d'Educació i Ciutadania, Pilar López, ha aplaudit "aquest projecte pedagògic, educatiu i social que permet que tots els nostres equipaments siguin coneguts per tots els nens i nenes de la ciutat, sense excepció i des d'una mirada inclusiva i social". Així, ha afegit que "des de l'Ajuntament de Reus lluitem per una escola de qualitat, inclusiva, que combati la segregació escolar i que tingui una mirada educativa 360, que va més enllà de la mateixa aula d'aprenentatge; una educació de qualitat que asseguri el talent, la cohesió social i la igualtat d'oportunitats".
Per la seva banda, el regidor de Cultura i Política Lingüística, Daniel Recasens, ha dit que "estem enormement satisfets que un any més el Teatre Fortuny sigui l'espai referent per als prop de 1.300 alumnes que mobilitza el 'Cap Infant Sense Fortuny'. Aquest espai és un dels punts culturals de referència de la ciutat i del país i, per tant, és molt interessant que arribi a tothom, sense excepcions”.