El cineasta David Moragas, natural d'Almoster, s'estrena en el món editorial amb «Fervor»

El creador de peces audiovisuals com «Demà ho deixem» o «A stormy night» va publicar la seva primera novel·la el passat 9 de maig

Moragas va partir de referències de quadres, textos i música abans de començar a escriure
Moragas va partir de referències de quadres, textos i música abans de començar a escriure | ACN / Eli Don
Sandra Pérez / ACN
24 de maig de 2024, 14:32
Actualitzat: 15:31h

El guionista i director de cinema David Moragas, nascut a Almoster (Baix Camp), acaba d'estrenar-se en el món editorial com a autor de la seva primera novel·la, Fervor, que va publicar La Magrana -grup Penguin Llibres- el passat dijous 9 de maig. Es tracta d'un llibre de ficció que narra la relació de dos joves que s'embarquen en una història romàntica a Barcelona.

Aquesta esdevé, alhora, un cant generacional que aborda altres temes com l'amistat, la família, la feina, l'habitatge i també el pas (sense voler-ho) a la vida adulta. I, de fet, des del segell assenyalen que recorda a autores comSally Rooney i Gabrielle Zevin. En una entrevista a l'ACN, Moragas assegura que es tracta d'una proposta "accessible" en la qual ha trobat "molta llibertat creativa" i remarca la importància de la temàtica principal del llibre: "Estic enamorat de l'amor com a concepte, per molt que em vulgui resistir, no puc deixar de pensar-hi".

El creador de peces audiovisuals com A stormy night o Demà ho deixem explica a les seves xarxes com ha estat el procés creatiu del seu debut literari. En un primer moment, va fer un collage amb referències de quadres, textos i música que el van "preparar" per començar a escriure la novel·la. Així mateix, David Moragas ha expressat el seu agraïment a la generositat de l'escriptora Marta Orriols, qui l'ha acompanyat en l'últim any de feina fins a veure materialitzat Fervor.

Orriols, autora de La possibilitat de dir-ne casa, Aprendre a parlar amb les plantes Dolça introducció al caos, inicia el "viatge" de cada lector recomanant la història assegurant que "casa és on algú t'estimi" i que l'autor del Baix Camp "traça amb honradesa les febleses i expectatives a què ens exposa l'amor", d'una manera "profunda, divertida, absorbent i emocionant".

L'amor i els obstacles del sistema

"L'amor és una construcció antropològica que ha sobreviscut moltes transformacions, i crec que com a artistes és el nostre deure reflectir-ho i convidar a pensar-hi", afirma en l'entrevista amb l'ACN. D'altra banda, Moragas afegeix que ho fa d'una manera molt propera i oberta a un públic molt variat, per tal que tothom pugui entrar en la història que proposa. "Les coses que explico són prou universals perquè tots hem tingut un Bernat, tots hem estat un Bernat", sosté.

La novel·la també disposa d'un fort component generacional, que travessa els seus personatges i que es denota a través de les seves problemàtiques, dinàmiques i maneres de fer. "Tots som víctimes del mateix sistema, però el patim de diverses maneres, no només com a home homosexual blanc", recorda. Tot i això, admet que volia transmetre una sensació de "confort" abordant punts en comú que poden tenir les persones d'edats similars, com per exemple la relació amb les xarxes socials, les noves estructures familiars o les noves maneres de definir la felicitat.

Pel que fa a la parella que protagonitza Fervor, l'escriptor tenia clar que havien de ser dos homes. "Trobo a faltar una literatura catalana que parli d'aquest tipus d'històries", confessa, "un referent molt important va ser per exemple Els homes i els dies de David Vilaseca, que va deixar un testament molt important d'un lloc, d'un moment i d'un estat social". Per això, per Moragues escriure, i també dirigir produccions amb l'homosexualitat al centre no deixa de ser una forma més de fer "activisme".

Entre pel·lícules i llibres

Si bé Moragas prové del món del cinema, reconeix que s'ha sentit molt còmode en aquesta primera immersió en la literatura, que li ha donat més "llibertat creativa". "A l'hora de fer una pel·lícula hi ha molts filtres, un pressupost, un llenguatge... Fervor si hagués hagut de néixer com una pel·lícula no s'hauria fet mai", opina.

Tot i això, no tanca la porta a la possibilitat d'un transvasament pel que fa al format, ja que reconeix que està molt a favor del format transmèdia i que recorda que moltes produccions han passat per llibres, pantalles i teatre. De fet, el mateix llibre també fa un homenatge a moltes produccions amb les quals ha conviscut l'autor en algun moment com és el cas de 'Friends', 'Jet Lag' i també 'Plats Bruts'.

A banda del projecte literari, Moragas es troba implicat en el desenvolupament d'una sèrie per Netflix i està pendent de la seva segona pel·lícula. "El meu somni és continuar explicant històries", reconeix, "potser faré un altre llibre, però en tot cas d'aquest ja anem per la segona edició".

Arxivat a