Comença a Reus l'Any Ferrater amb l'objectiu de difondre l'obra i el llegat del poeta

El Teatre Bartrina acull l'acte institucional d'inauguració, presidit per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i l'alcalde de Reus, Carles Pellicer

Publicat el 23 de febrer de 2022 a les 07:26

El Teatre Bartrina de Reus ha estat l'escenari aquest dimarts al vespre l'acte institucional que ha donat el tret de sortida a l'Any Gabriel Ferrater, que commemora el centenari del naixement del poeta i del cinquantenari del seu suïcidi. Durant la gala inaugural, el poeta Enric Casasses i els músics Barbara Kusa i Feli Gasull han recitat textos i versos del reusenc i s'han projectat imatges de Ferrater.

 

La commemoració de l'Any Ferrater es farà també a Barcelona, que acollirà l'acte central, i a Sant Cugat del Vallès, escenari de la cloenda. En el marc de la celebració, també s'han organitzat activitats amb materials videogràfics i didàctics per ensenyar la seva figura als centres educatius i a les biblioteques, que difondran l'obra i reivindicaran el llegat del poeta reusenc.

 

En el cas de Reus, s'han programat una seixantena d'activitats entre conferències, exposicions, rutes, escape rooms, lectures, xerrades, etc. Aquestes es faran a l'espai que les biblioteques municipals dediquen al poeta i intel·lectual nascut a la ciutat el 1922 i que han batejat com a Zona Gabriel Ferrater. El passat diumenge es va celebrar el primer acte amb una caminada entre Reus i Alcover.

 

Projecció d'una pel·lícula familiar dels Ferrater al Mas Picarany

L'acte institucional, que va comptar amb la presència de l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha començat amb la projecció d'una pel·lícula familiar dels Ferrater al Mas Picarany, amb la veu del poeta pronunciant la seva conferència el dia del centenari del naixement de Pompeu Fabra, el 20 de febrer de 1968.

 

Durant la gala, que s'ha allargat durant gairebé dues hores, també s'han projectat testimonis, com ara el de la seva germana Amàlia Ferrater, Xavier Amorós, Josep Massó, Albert Romero, Enriqueta Pintaluba, Helena Valentí, Josep Maria Castellet, Jaime Salinas o Jill Jarrell, entre d'altres. Tots ells repassaven anècdotes i explicaven la profunditat humana i intel·lectual de Ferrater.

 

«Un dels grans poetes de la cultura catalana»

En el seu parlament, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha assenyalat que Gabriel Ferrater és un dels «grans poetes» de la cultura de Catalunya, alhora que ha destacat la seva «sòlida i cabdal» obra dins de la literatura contemporània catalana. «Va ser una figura intel·lectual, independent i rebel que va exercir la llibertat de pensament al marge de manaments ideològics», ha afirmat.

 

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat la feina conjunta entre administracions i entitats culturals per divulgar la figura de Ferrater en el centenari del seu naixement. «Ens evoquem enguany a una figura central de la cultura catalana que volem recuperar, rellegir i actualitzar en clau contemporània», ha afegit el batlle reusenc.