Al voltant de 200 persones s'han aplegat, aquest divendres 19 d'abril a la tarda, a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus per descobrir la història de la Cucafera i veure-la ballar. Amb motiu de Sant Jordi, els portadors i portadores han creat la pròpia "llegenda" d'aquest element del Seguici Petit, sota el títol La Cucafera, un dia bestial!.
El llibre ha anat a càrrec de diferents membres de la comissió: les il·lustracions de la Marina, el disseny de pàgina i fotografia de la Begoña i la redacció de l'Ester, el Carles i l'Íngrid. L'AFA de l'escola els Ganxets ha aprofitat l'esdeveniment de presentació, que ha omplert de gom a gom, amb reusencs de totes les edats, la plaça d'entrada de l'equipament cultural; per vendre el seu marxandatge.
En la presentació han estat presents infants de diferents escoles de Reus, pares i mares, que han ballat i aplaudit al compàs de les melodies festives com si la Festa Major s'hagués avançat, per una estona, a finals d'abril. Coincidint amb la celebració dels primers 10 anys de la Cucafera -ja consolidada com un símbol d'escola i projecte de ciutat-, els seus membres i seguidors podran regalar el seu conte el pròxim 23 d'abril.
Per Sant Jordi, dracs i cucaferes
Aquesta obra, plena d'il·lusió, narra la història autèntica de la Cucafera, plena de valors (empatia, treball en equip, solidaritat), somriures i música. També, plasma què significa per l'escola i la ciutat de Reus. D'una prova amb el Xat GPT i la idea d'una nena, va començar a prendre forma el llibre de la Cucafera, un projecte adreçat als infants.
Han tingut en compte aspectes pedagògics, com un llenguatge planer i adequat al públic objectiu, però també amb vocabulari que els sigui enriquidor. A més, contempla el format open dyslexic, pel qual la tipografia és apta per alumnes que tinguin un trastorn d'aprenentatge específic, com la dislèxia: la lletra és gran, en majúscules, eviten la cursiva, hi ha més espais i han reduït el nombre de paraules per línia.
La directora del centre, Íngrid Camplà, ha destacat que "haver tret un conte de la Cucafera té un vincle molt especial per a l'escola els Ganxets i tota la comunitat ganxeta perquè els noms de cada aula corresponen a autors locals". Amb motiu de la commemoració de la seva primera dècada, l'alcaldessa Sandra Guaita ha posat en valor que "es podria haver quedat en un projecte molt bonic, però d'ells, i van tenir la generositat de treure la Cucafera a la ciutat; tots els nens i nenes de Reus se l'estimen molt". També ha assistit a l'esdeveniment cultural la regidora d'Educació, Pilar López.
«Per molts dies bestials!»
El llibre estarà disponible a les Biblioteques Municipals de Reus, les biblioteques de les escoles reusenques i a les llars de totes aquelles persones que el vulguin. Ja es troba a la venda, té un preu de 13 euros, i es podrà adquirir durant la Diada de Sant Jordi. Els membres de la Cucafera participaran activament dels actes de ciutat amb una parada de llibres al Fossar Vell i la signatura de contes, de 17 a 18 hores, a la carpa d'autors locals.
Més endavant, els dies 19 i 20 de juny, organitzaran una sèrie de sessions conta-contes a les biblioteques locals on explicaran la història completa de la bèstia de Festa Major. I, alhora, pel 15 de juny estan preparant "una gran festa" per celebrar aquest 10è aniversari tan especial.