La Diputació es compromet a injectar 1 MEUR als esgraons més febles de la cultura de Tarragona

Els ajuts s'adrecen a microempreses i autònoms | Es tracta d'una convocatòria inèdita
La línia d'ajuts de la Diputació vol suposar un salvavides per al sector cultural | Toni Cabanillas

La Diputació de Tarragona vol arromangar-se «i escoltar els reclams que ens està fent el sector de la cultura de forma urgent». És la declaració d'intencions que aquest dijous al matí ha fet la presidenta de la institució, Noemí Llauradó, en reconèixer que es tracta «d'un dels sectors més afectats per l'emergència de la Covid-19, i que encara en pateix els seus efectes». Llauradó s'ha compromés ha crear una nova d'ajuts, inèdits fins ara, exclusiva per a les microempreses i els autònoms de la cultura tarragonina.

La nova línia de subvencions encara es troba en fases de redacció i no s'espera que pugui estar disponible abans de la tardor, però tindrà per objectiu amortir les despeses comportades per la crisi (com ara cancel·lacions o reducció d'aforaments) i, en paral·lel, estimular nous projectes creatius per posar les primeres pedres de la reactivació del sector, progressiva i gradual, amb una represa que des de la Diputació consideren «urgent i necessària». La partida total de subvencions serà de 950.000 euros.

La Diputació obre, per primer cop, una línia d'ajuts públics per a petites empreses i autònoms de la cultura

Els ajuts s'adrecen a un ventall ampli de subsectors, com ara les arts escèniques, plàstiques i visuals, la cultura popular, la llengua i literatura o la difusió del patrimoni tarragoní. La presidenta de la Diputació ha avançat que «Hem de consumir cultura i som les administracions qui hem de fer girar de nou la roda de l'economia», i no ha dubtat a fer «una passa endavant per a reforçar les noves necessitats del sector» amb l'activació d'aquesta nova línia d'ajuts, fins ara inèdita.

Es podran adherir a la convocatòria tots aquells autònoms del sector o totes les petites empreses de fins a deu treballadors que no facturin més de 500.000 euros, i que en el moment de l'esclat de la pandèmia estiguessin donades d'alta com a tal. Amb aquest enfocament, la institució vol oxigenar els esgraons més febles i menuts del sector cultural, que són també qui amb més cruesa han patit els efectes de l'aturada. El període a cobrir va des de l'inici de l'estat d'alerta i fins a finals d'aquest 2020.

Requisits: menys de deu treballadors i una facturació menor a 500.000 euros

Es tracta de la primera vegada que la Diputació de Tarragona convoca aquests ajuts a petites empreses culturals del sector privat, i Llauradó ha avançat que «som, també, la primera de les diputacions catalanes que ho estem començant a treballar» per iniciativa i empenta pròpìa. El diputat Joan Josep Garcia, responsable del Servei d'Assistència al Ciutadà (SAC) que coordinarà els ajuts, ha destacat «la passa endavant de creativitat» que assumeix la institució amb la posada en marxa d'uns ajuts que complementen, i en cap cas substitueixen, les altres mesures econòmiques d'alleugeriment que l'ens supramunicipal té en marxa.

"Agenda: Els plans i activitats per aquest cap de setmana a les comarques de TGN!" "Els tarragonins Quartet Gerhard tornen a casa després de 10 anys triomfant per Europa"