És Dijous de Corpus: Tornen els gegants i l'Ou com Balla després de la pandèmia

Aquesta celebració d'origen medieval va ser instituïda pel papa Urbà IV l'any 1262

Publicat el 16 de juny de 2022 a les 04:00

Avui és Dijous de Corpus, el dia en el qual l'església catòlica venera l'eucaristia d'una manera popular. Es tracta d'una festa mòbil dins del calendari litúrgic que la situa el dijous següent a l'octava de Pentecosta. Aquesta celebració, d'origen medieval i instituïda pel papa Urbà IV l'any 1262, pren volada sobretot a partir del 1316 quan s'estén per tota Europa arran d'una butlla del papa Joan XXII.

 

Encara avui, en ple segle XXI, sis segles després, és un esdeveniment religiós, social, cultural i festiu de gran transcendència en certes poblacions. Per exemple, cal destacar la Patum de Berga, el Corpus Christi de València, la festa de Corpus de Solsona, les enramades d'Arbúcies i d'Enramades de Sallent, les catifes de flors de Sitges i la Garriga, i la tradició de l'ou com balla a diverses poblacions, com Barcelona, Reus o Tarragona.

 

Antecedent de les festes majors

El cert és que les professons del Corpus són l'antecedent de les actuals cercaviles de moltes festes majors. Deslliurades de l'element litúrgic, recuperen el caràcter pagà de bona part dels elements que en diferents moments la població va introduir a la festivitat religiosa, com ara les Enramades d'Arbúcies, el bestiari i altres entremesos arrelats a la tradició festiva a casa nostra.

El Gegants Vells ballant a la plaça de la Font durant les Festes de Sant Magí de 2019
Gegants Vells de Tarragona. | Manel R. Granell

A partir de 1965, arran del Concili Vaticà II que va tenir per objectiu renovar la vida de l'Església i adaptar la disciplina eclesiàstica a les condicions dels nous temps, el dia d'avui va deixar de ser festiu i la celebració del Corpus es va traslladar al diumenge més proper.

 

L'Ou com Balla

Ara bé, hi ha elements característics de la festa que s'han mantingut en el dijous i que s'estenen fins al diumenge. És el cas dels gegants, les coques amb cireres i l'Ou com Balla. Aquest darrer element consisteix a fer ballar un ou buit damunt el brollador d'aigua d'una font, la peanya de la qual ha estat guarnida amb abundants flors i plantes.

 

S'ha identificat aquesta imatge amb la figura de l'eucaristia en el moment de l'elevació, però les al·lusions de l'ou a la fertilitat i la plenitud i el fet que aquest costum tingui lloc justament per Corpus poden suggerir altres interpretacions i lectures. Sigui com sigui, i encara que potser només es tracta d'un simple joc, el cert és que aquesta tradició ja tenia lloc a la Catedral de Barcelona l'any 1440.